background preloader

Läs och lär med Minja och Mino

Läs och lär med Minja och Mino

http://sydsvenskan.minibladet.se/

Related:  Grej of the day.Webbsidor Bra sakerSamhällskunskap

Farosymboler – kanske den enda varning du får! - Kemikalieinspektionen Varje år inträffar det olycksfall som orsakas på grund av felaktig hantering av kemiska produkter. De flesta olycksfallen hade säkert kunnat undvikas om vi som konsumenter tagit till oss den information som finns på produkterna – farosymbolerna och varnings­texterna. Gör vårt quiz och se vår kortfilm för att lära dig mer. Trots att de nuvarande orangefärgade symbolerna har funnits i årtionden, verkar det som att vi som konsumenter inte alltid bryr oss tillräckligt mycket om denna avgörande information. Just nu står vi inför stora förändringar genom att farosymbolerna kommer att få ett helt nytt utseende men ändå betyda samma sak.

"En nyhetstidning för barn om barn" Fredagen den 7 april började påsklovet för Marcus, ­Matilda och Agnes, som går i femman på en skola som ­ligger nära Drottninggatan, där terrordådet hände. – Jag var jätteglad, det var fredag, sol och lov. Men sedan ändrades allt så snabbt, säger Agnes. Hon hade precis slutat skolan och sålde majblommor tillsammans med en kompis på Svea­vägen i närheten. – När vi frågade en dam om hon ville köpa sa hon att det hänt något i stan.

Vem blir Årets sexist 2013? 2013 var sexism en nyhet. Vi såg mönstret upprepas gång på gång: Ett klädföretag, en vit välbärgad manlig krögare eller ett danskt monster väljer att marknadsföra sig med hjälp av grov sexism. Bilderna orsakar en skitstorm i sociala medier. Gammelmedia beskriver skitstormen.

Klartextfrågor Frågor till Sveriges radios Klartext - nyheter på lätt svenska. Frågorna konstruerades av Monica Tanner Krantz Sfi Västerort i Stockholm där hon nu har slutat. Så för närvarande kommer inga fler övningar. Kanske någon annan har frågor till Klartext som jag kan lägga ut till glädje för andra? Ja! Seg iPad? Har den hängt med länge? dags att fixa till den lite…. Har man en iPad som varit med länge så kan man uppleva att den blir seg och trött. Sedan brukar man uppleva att det är slut på minne direkt, man raderar bilder, filmer och appar men det är ändå fullt på iPaden. Men man behöver inte köpa en ny i det läget utan börja med att säkerhetskopiera iPaden till iTunes på din dator. i iTunes ser man vad det är som tar plats och efter ett tag så är det mest med övrigt (gult) på iPaden som tar plats vilket man måste ta bort. Jag vet inte hur man rensar det förutom att man återställer iPaden och sedan hämta tillbaka en säkerhetskopia.

Ewas länkar för lågstadiet Blandat Faktabanken Länkar med frågor och svar inom alla tänkbara ämnen. Fria Nationalencyklopedin Här hittar du korta förklaringar till alla NEs uppslagsord. Länkskafferiet Klassens hemsida – nya möjligheter till kommunikation! När vi i höstas fick tillgång till en halvklassuppsättning Chrome Books började jag så smått tänka på att skapa en hemsida till klassen. Min ursprungliga tanke var att ge eleverna möjlighet att få ytterligare en mottagare för texter de producerade. När vi nu är igång och hemsidan är skapad har jag upptäckt att den ger utrymme för så mycket mer. Det första jag fick ta ställning till var i vilket program jag skulle skapa hemsidan och var den skulle ligga. Jag upptäckte Google Sites i GAFE (Google Apps for Education).

Synliggöra bedömningen av förmågorna. Ny pedagogisk planering i Taluppfattning och tals användning har idag introducerats i klassen. Jag har den här gången försökt att ta ännu ett steg mot att förtydliga bedömningen av förmågorna. Vi bedömer eleverna i kunskapskrav och centralt innehåll men det görs genom förmågorna. Skolmaterial Ekonomifakta har tagit fram ett antal skolmaterial som lämpar sig främst till nionde klass och gymnasiet. Här finns lektionsmaterial om varför ekonomin beter sig som den gör. Du kan också ladda ner en skrift som diskuterar hur det samhällsekonomiska kretsloppet hänger ihop. Detta går också att kombinera med Ekonomiprojektet som är ett fördjupningsmaterial. Har du lite tid över, eller vill ha ett roligt mellanspel under samhälls- eller ekonomilektionerna, rekommenderar vi Ekonomi-Jeopardy!

Appen Titan Downloader - spara YouTube-filmer till kamerarullen Det kommer och går många appar som klarar av att ladda ner YouTube-filmer till din iPads kamerarulle. Om du hittar en bra sådan app, så se till att inte avinstallera den, eftersom många försvinner från App Store efter ett tag (troligtvis pga upphovsrättsliga skäl). Tidigare har jag skrivit ett inlägg om appen iGet, men den verkar ha utgått från App Store. I nuläget kan jag istället rekommendera appen Titan Downloader som också klarar av att spara ner YouTube-filmer till din iPads kamerarulle. Även denna app är gratis. Vill du bli av med reklamen i appen kostar detta 7 kr.

Matteportal ett digitalt klassrum MattePortal är en ny webbaserad portal med matematikövningar. MattePortal är i dagsläget gratis, och fri från reklam. Portalen har övningar som motsvarar läroplanen för årskurs 1-6. Kreativitet kräver mycket vila Uppdaterad 2014-12-04 10:36. Publicerad 2014-12-04 10:31 I Sverige finns några av världens ledande forskare på flow, inlärning och kreativitet. Fredrik Ullén, professor i neurovetenskap vid Karolinska institutet, leder en grupp som studerar vad som händer i hjärnan när vi blir väldigt bra på någonting. Bland annat har han fokuserat på hur hjärnan egentligen fungerar när vi lyssnar på musik eller musicerar.

matteblogg på Mårtenskolan i Lunds kommun Uppgift lämplig för åk 2 och 3 Eleverna får 16 ”gräsbitar” var (1*1 dm stora, gröna kartongbitar) och tre kor. De tre korna ska få lite olika hagar. Ko nr 1 får själv bestämma hur hagen ska se ut.

Related: