background preloader

12 Amazing women who totally rocked at Science

12 Amazing women who totally rocked at Science
Related:  Grej of the day.grej of the day

Världens 25 konstigaste djur Det finns ett antal däggdjur som kan glidflyga, exempelvis flygekorren och pälsfladdraren (två märkliga djur som nästan platsar på listan), men fladdermöss är de enda däggdjuren som faktiskt har utvecklat förmågan att flyga på riktigt. De största och mest annorlunda fladdermössen är flyghundarna, av vilka vissa arter kan ha ett vingspann på nära 2 m[7] (exakt vilken art som är störst är osäkert, men en stark kandidat är kalong, även kallad större flyghund). Flyghundar lever i världens tropiska områden och ser ut som rävar med fladdermusvingar. På engelska kallas de därför för flying foxes, och de har till skillnad från alla andra fladdermöss en extra lång klo framför varje vinge som hjälper dem att klättra. Andra namn på den underliga fladdermusen är megabat (på grund av dess storlek) och fruit bat (eftersom vissa arter lever på frukt).

11 viktiga kvinnor som glöms bort i historieböckerna Det omnämns fler nazister än kvinnor i svenska historieböcker. Det visar en granskning som Dagens Nyheter gjort. Därför har Aftonbladet valt att lista 11 kvinnor som nästan alltid lämnas ute ur historieskrivningen i svenska skolor. 1. Grevinna som var överhovmästarinna under drottning Kristina och som brukar kallas Sveriges första kvinnliga storföretagare. 2. En av grundarna till staten Israel, en händelse samtliga läroböcker tar upp. 3. En av den svenska feminismens största förgrundsfigurer på 1800-talet som också inspirerade andra långt in på 1900-talet. 4. Första kvinnan att väljas in i Vetenskapsakademien, även om hon själv aldrig deltog på några sammanträden då akademien ansåg att kvinnorna skulle hålla sig till att forska om saker som gjorde nytta i hemmet. 5. Anses som en av grundarna till den socialistiska feminismen. 6. Sveriges första kvinnliga läkare och tidigt en framstående röst i frågan om sexualupplysning och kvinnors rätt till sina egna kroppar. 7. 8. 9. 10. 11.

Concept Cartoons Concept cartoons är ett bedömningsstöd och inspirationsmaterial för de naturorienterande ämnena i årskurs 1-9. Materialet bygger på teckningar där elever uttrycker sina tankar om olika fenomen eller sammanhang i vardagen. Meningen är att de ska väcka intresse, skapa diskussioner och stimulera naturvetenskapligt tänkande. Skolverket har i ett avtal med utgivaren i England, Millgate House Education Ltd, fått rättigheter att översätta Concept Cartoons till svenska och erbjuda materialet för lärare som undervisar i de naturvetenskapliga ämnena. Materialet är därför lösenordsskyddat och finns i Skolverkets bedömningsportal. Ladda ned materialet För att ladda ner Concept cartoons nedan krävs användarnamn och lösenord. Ladda ned Concept cartoons Skolverkets bedömningsportal Nedan hittar du en lathund för hur du packar upp och startar programmet. Ladda ned lathund för installation av Concept cartoons (275 kB) Att arbeta med Concept cartoons Exempel på hur du kan använda Concept Cartoons i klassrummet

Verktyg som underlättar min lärarvardag Att arbeta som lärare är oerhört roligt och inspirerande. Att också få lov att arbeta med den digitala tekniken i lärandet och undervisningen gör att ens arbete blir än roligare. Det tycker i alla fall jag. Jag försöker hålla mig uppdaterad i den nya tekniken och jag försöker lära mig olika program och appar som på olika sätt kan bidra till att min undervisning skapar ökade förutsättningar för alla att lyckas. Jag tänkte här nedan kommer med några tips på program och appar som jag har stor nytta av i min undervisning och som jag hoppas du också kan ha nytta av. För alla de som har läs- och skrivsvårigheter är det guld värt att kunna använda LEGIMUS. I min historieundervisning använder jag en hel del tidslinjer. I undervisningen kan det också vara av intresse att ibland köra röstningar eller kanske omröstningar. När undervisningen ska utvärderas kan det ibland vara bra att göra utvärderingen digital. Ibland vill man skapa en gemensam samarbetsyta och till detta använder jag PADLET.

rymden Grej of the day | Fågelås skola i Gate Fågelås skola i Gate Gå till innehåll Grej of the day Grej of the day-karta Vad är ”grej of the day” och varför gör vi? 05/02 Alla hjärtans dag 04/02 Mount Everest 03/02 Papperstillverkning 02/02 Walt Disney 27/01 Förintelsedagen, artikel från DN 21/01 Nationella kramdagen 20/01 Alpackor 16/01 Bordsskick 15/01 IS / ISIS / Daesh 13/01 My little pony 12/01 Rörtång och skiftnyckel 08/01 Vattenmockasin 16/12 Tomten 15/12 Ångmaskinen 12/12 Atombomber 10/12 Gränna polkagrisar 09/12 Amazonfloden 04/12 Spice och cannabis 03/12 Ostron 02/12 Julmust 01/12 Mikrovågsugnen 26/11 Delfiner 24/11 Marie Curie 19/11 Internationella toalettdagen 18/11 Alfred Nobel och dynamiten 17/11 Alexander den store 7/11 Kaffe 6/11 Gustav II Adolf: 6 nov 1632 5/11 Björn Borg och Ingemar Stenmark 4/11 Guld Film om guld på svenska 3/11 Marianergraven 24/10 Rosa Parks 23/10 Pilgiftsgrodor 22/10: Coca-Cola 21/10: Diamanter Kommentera E-postadressen publiceras inte. Share this pageShare Get it from Kontakt: lennart@gate456.se per-ake@gate456.se

Så har vi sovit genom seklerna En säng är inte vilken möbel som helst. Till att börja med är sängen den plats där vi tillbringar i snitt en tredjedel av våra liv, oftast i sovande tillstånd. Den är också arenan för ett antal av tillvarons mest omvälvande tilldragelser: avlande, födelse och död. En individ kan alltså uppleva allt detta i en och samma möbel, även om det numera hör till sällsynt­heterna i vår kultur, där åtminstone två av ovan nämnda aktiviteter för det mesta äger rum i för ändamålet avsedda landstingssängar. En säng kan också enkelt beskrivas som en horisontell yta, upphöjd över golvet. Väggfasta bänkar längs långhusets väggar var också den vanliga vikingatida sovplatsen, även om det finns exempel på elegant snidade praktsängar i till exempel Osebergsskeppet. De väggfasta bänkarna blev kvar i nordiska bondstugor ända in på 1900-talet, utvecklade till rejäla, inbyggda sängar i flera våningar, ofta försedda med luckor eller fördragbara gardiner. Bland allmogen fanns från början inga särskilda sovrum.

16 bilder som visar att jämställdheten gått för långt Allt snack om jämställdhet och så vidare har blivit överdrivet. Eller? Här är 16 bilder som visar att jämställdheten inte behövs. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. Ja, nästa gång ni hör någon säga att jämställdheten gått för långt – skicka den här listan till personen STEAM Project: Tiny Dancers (A Homopolar Motor) Today we are getting a bit artsy with our science! Does the idea of making a wire sculpture that “dances” entice you……? Tiny Dancers is the third project in our collaborative series STEAM POWER: Empowering kids to explore the world through creative projects. Today’s topic is HARNESS! Because harnessing refers to making use of resources to produce energy we decided to try making a homopolar motor. Make motors that dance! This post contains affiliate links to products I love and recommend to my readers. Neodymium magnets are extremely strong and MUST BE KEPT OUT OF REACH OF SMALL CHILDREN! Also please note that these motors do heat up. Note: Before we get started I want you to know that despite this looking very easy there is a fair amount of TWEAK TIME you will need to invest to make this project work! Materials download our template here Instructions Steps One Cut a long piece of wire off your spool, I started with about a 10” long piece. Tips MONITOR THESE FOR HEAT! Troubleshooting

Omtalat.nu | 31 kvinnor som är viktigare för svenska elever att lära sig om än namnen på nazistiska generaler Under torsdagen släppte Dagens Nyheter en granskning om att historieböckerna i svenska skolan har glömt kvinnorna. I en av de granskade böckerna framgår det att det finns fler namngivna nazister än kvinnor i en tredjedel av boken. 31 nazister och 21 kvinnor. Böckerna som granskats är skrivna för den läroplan började gälla 2011och som hade högre krav på jämställhet i undervisningen. Att det trots det ser ut som det gör är orimligt. Det finns nämligen en hel drös kvinnor genom historien som svenska skolelever borde lära sig om. Här är 31 kvinnor de borde lära sig om i stället för random nazister: 1. Iransk advokat och aktivist som 2003 mottog Nobels fredspris för sitt arbete för kvinnor och barns mänskliga rättigheter.

Ingvar Kamprad Ingvar Feodor Kamprad, född 30 mars 1926 i Pjätteryd[3][4] i Kronobergs län, är en svensk entreprenör och grundare av möbelkedjan Ikea. Han är bosatt på en gård utanför Liatorp i Älmhults kommun.[5] Kamprad startade IKEA 1943 och företagsnamnet är bildat av initialerna i hans namn och adress: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd. Ikea ägs formellt av en stiftelse med säte i Nederländerna. I realiteten är Inter Ikea koncernens maktbolag. Inter Ikea äger alla rättigheter, som är kopplade till varumärket. Maktbolaget styrs av stiftelsen Interogo, med säte i Liechtenstein, över vilken familjen Kamprad har kontroll.[6] Kamprad rankas som en av de rikaste personerna i världen. Biografi[redigera | redigera wikitext] Ingvar Kamprad växte upp på den småländska gården Älmtaryd i Agunnaryds socken i Ljungby kommun i Kronobergs län. Kamprad har varit gift två gånger. Stiftelser och välgörenhet[redigera | redigera wikitext] Ikea[redigera | redigera wikitext] Den första Ikea-katalogen kom 1951.

iMoviemanual för nybörjare Jag har skapat en manual för nybörjare till appen iMovie. Den tar upp en del av, enligt mig, de viktigaste funktionerna att känna till för att komma igång. Manualen har bilder och beskrivningar för funktionerna i iMovie när man vill skapa en film eller trailer. iMovie rymmer så mycket mer, men har du väl startat, kommer du att själv upptäcka finesser under resan. Jag passade på att testa webbtjänsten ISSUU för att publicera manualen som en webbpublikation för att dela med dig. Hoppas du kan ha nytta av den:) Dela den gärna vidare Relaterat Skolstart med iktsidan- startpaket till iPad med gratis appar I Lysekils kommun startar vi nu ett iPadprojekt som kommer att löpa under tre år, där målet är att alla elever årskurs 1-6 ska få en egen iPad att använda i skolarbetet. I "Allmänt" Book Creator steg för steg- lär hur Workshop kring appen Book Creator Jag är just nu runt på förskolor och har workshops kring appen Book Creator. Spara musik till din iPad, gratis och lätt

Como inflar un globo sin helio Hoy en manualidades aprender a hacer te traemos esta idea de como puedes inflar globos sin helio es un experimento muy divertido para los mas pequeños de la casa y los puedes usar para tus fiestas infantiles. Lo que necesitamos Vinagre Bicarbonato sódico Embudos Una botella de plástico y globos Paso a Paso Vierte el vinagre en la botella de plástico con un embudo hasta llenarla por la mitad. Usa otro embudo y vierta bicarbonato de sodio en un globo. Cubre la parte superior de la botella con el globo. Kreativitet kräver mycket vila Uppdaterad 2014-12-04 10:36. Publicerad 2014-12-04 10:31 I Sverige finns några av världens ledande forskare på flow, inlärning och kreativitet. Fredrik Ullén, professor i neurovetenskap vid Karolinska institutet, leder en grupp som studerar vad som händer i hjärnan när vi blir väldigt bra på någonting. Bland annat har han fokuserat på hur hjärnan egentligen fungerar när vi lyssnar på musik eller musicerar. Läs mer: Många vill uppleva att allt flyter – DN:s läsare om flow Enligt Fredrik Ullén är vilopauser, och ibland längre perioder då man presterar på en lägre nivå, viktiga förutsättningar för kreativitet – och för att man ska kunna prestera toppresultat. Kreativa personer tycks också vara både extremt inåtvända och utåtriktade. När någon kommer in i ett tillstånd där tiden tycks stanna upp och all flyter på till synes utan ansträngning sker en rad saker i kroppen. På Karolinska institutet arbetar han och hans forskargrupp med ett projekt om sambandet mellan musik och flow.

Related: