background preloader

Pyssel

Pyssel
Historiska museet har gjort enkla pyssel för pysselglada barn i åldrarna 5–11 år. Våra pyssel har kopplingar till föremål eller utställningar i museet och är i formatet PDF och ska skrivas ut på skrivare. Räkna lejon Leta efter örnar, gripar och lejon i en gammal bonad från medeltiden. Gör ett stenåldershalsband Gör ett trovärdigt stenåldershalsband med cernitlera och lädertråd. Rita en skattkarta Göm något värdefullt och rita en egen skattkarta. Färglägg en vikingagård Här kan du färglägga och rita in egna detaljer som gör bilden mer levande. Gör ett vikingaskepp Klipp och klistra ett vikingaskepp och dekorera det med färg och detaljer. Rita färdigt bilden Mannen hälsar på någon. Gör en brudkrona Klipp ut och färglägg en egen brudkrona med gnistrande ädelstenar. Gör en hjälm-mask Klipp ut en mask för ansiktet som föreställer en dyrbar hjälm från järnåldern. Gör ett bokmärke Måla och klipp ut en fågel att använda som bokmärke. Bygg modellhus från Birka Här kan du klippa ut och bygga modellhus i papper. Related:  FORNTIDENVIKINGAR

Tidslinje i bild och ord Faktaböcker SO Grundskola år 4-6 Grundskola Liber Tidslinje i bild och ord 1 börjar när inlandsisen försvann från vårt land och sträcker sig ända fram till och med vikingatiden. Genom tidslinjen och bildkorten får barnen en tydlig bild av människans utveckling, en kunskap om hur man levde, vad som fanns och vad som tillverkades under sten-, brons- och järnåldern. Tidslinje i bild och ord 2 har samma upplägg men börjar i vikingatiden, fortsätter med medeltiden och går ända fram till våra dagar. Materialet till varje tidslinje är: - en 5 meter lång tidslinje att sätta upp i klassrummet - 20 inplastade ark med ca 150 tecknade bilder att klippa ut och fästa på tidslinjen - lärarhandledning på 48 sidor I lärarhandledningen till respektive tidslinje finns många roliga och stimulerande förslag på hur tidslinjen kan användas på olika sätt genom att väva in ämnen som svenska, drama och bild som en naturlig del i arbetet.

Vikingar - Historiska Lärarhandledning för ett museibesök eller ett virtuellt besök på museets webbplats: Hur såg en viking ut? Var vikingar bara män? Hur skapades bilden av vikingen och var möter vi vikingen i modern tid? Förslag till hur grupper kan arbeta i utställningen med museets pedagoger eller på egen hand.Beskrivning av utställningen.Karta över utställningen.Presentation av utställningens olika delar med frågor av olika svårighetsgrad. Ladda ner lärarhandledningen som PDF Du behöver Acrobat Reader för att öppna PDF-dokumenten » Grottmålning Grottmålning Det här behöver du:- Pappersark- Vattenfärg- Tandborste- En hand eller andra saker att måla av Tillsammans med grottmålningar av olika djur så har man också hittat handavtryck på grottväggar. Man tror att dessa konstverk har kommit till när våra förfäder samlat färgstarkt lerdamm i ett vassrör och sedan blåst ut dammet kring en hand tryckt mot väggen. Du kan göra din egna handavtryck på papper med en liknande metod. Doppa en tandborste i vatten, och gnugga den mot en färgkaka av vattenfärg. Lägg din hand mot ett pappersark. Håll den ungefär 5 cm ovanför handen och dra med tummen eller pekfingret genom borsten. När du har fått ett bra färgmönster runt handen är du färdig. Du kan också prova att spraya över saker som hör till vår tid som till exempel en sax, en penna eller en flaska.

The science behind the victims of Pompeii The city of Pompeii was an ancient Roman town-city near modern Naples in the Italian region of Campania, in the territory of the comune of Pompei. Pompeii, along with Herculaneum and many villas in the surrounding area, was mostly destroyed and buried under 4 to 6 m (13 to 20 ft) of ash and pumice in the eruption of Mount Vesuvius in 79 AD. Researchers believe that the town was founded in the seventh or sixth century BC and was captured by the Romans in 80 BC. By the time of its destruction, 160 years later, its population was probably approximately 20,000, with a complex water system, an amphitheatre, gymnasium and a port. The eruption was cataclysmic for the town. The objects that lay beneath the city have been well preserved for centuries because of the lack of air and moisture. Pompeii has been a tourist destination for over 250 years. For decades it was believed the victims of Pompeii suffocated as they were buried by the fall of ash and pumice spewing from the volcano.

Bronsåldern och järnåldern För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. Om en bildlänk saknas är bilden i regel upphovsrättsskyddad och kan inte användas utanför SO-rummet. SO-rummet ansvarar inte för andras användning av webbplatsens material. Vi vill gärna att SO-rummet används som kunskapskälla, till exempel av elever och lärare i skolundervisningen. *För användning av texterna i avsnitten om Världens länder (hi, ge och sh) hänvisar vi till Landguiden som drivs av Utrikespolitiska institutet.

Odens rike: Ragnarök I vikingarnas tro kallas berättelsen om när jorden går under och tiden tar slut för Ragnarök. Det är det sista stora slaget där Loke har bytt sida och slåss tillsammans med jättar och monster mot gudarna. Lena hälsar på hos smeden som gör vikingarnas livsfarliga och fruktade svärd. Vikingarna är övertygade om att han har magiska krafter, han som kan göra det hårda järnet alldeles mjukt. Lena testar bågskytte och tittar i vikingarnas utrustningsrum där det finns hjälmar, brynjor och en konstig yxa som är till för att kasta på fiender. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac.

Stenåldern - för mellanstadiet För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. SO-rummet ansvarar inte för andras användning av webbplatsens material. Vi vill gärna att SO-rummet används som kunskapskälla, till exempel av elever och lärare i skolundervisningen. *För användning av texterna i avsnitten om Världens länder (hi, ge och sh) hänvisar vi till Landguiden som drivs av Utrikespolitiska institutet.

Filmer vikingatiden Filmerna nedan ingår i studiematerialet för sfi. Filmerna är avsedda att ge ökad kunskap och förståelse av vikingatiden, men kan också användas för kommunikativa språkövningar i skolan. I studiematerialet för sfi ingår manus, samt förslag på frågor och övningar till kortfilmerna. De studerande arbetar i par eller i små grupper med frågorna och övningarna. 1. Se filmen 2. Se filmen 3. Se filmen 4. Se filmen 5. Se filmen 6. Se filmen 7. Se filmen 8. Se film A Se film B Ladda ner Vikingar – ett studiematerial för sfi Ladda ner studiematerialet för Sfi (Pdf 5003 Kb) » (4,89 MB pdf) Du behöver Acrobat Reader för att öppna PDF-dokumenten »

Forntider - Historiska Möt åtta livsöden, från den 9 000 år gamla Bäckaskogskvinnan till godsherren från vendeltid 550–800 e Kr. Gör nedslag i de årtusenden som vi kallar sten-, brons- och järnålder. Lärarhandledning för ett museibesök i första delen av utställningen "Forntider": Hur man kan arbeta i utställningenNågot om utställningen "Forntider"Kort om forntidenFörberedelserKarta över utställningenBesöketUppföljning Ladda ner lärarhandledningen som PDF Lärarhandledning till Forntider (Pdf 469 Kb) » Du behöver Acrobat Reader för att öppna PDF-dokumenten » Kunskapsbanken, Vikingar Vikingar Vår målsättning och syftet med Kunskapsbanken är att tillhandahålla bra, användarvänligt studiematerial på årets tema, vikingar, för användning i skolår F-9. att med hjälp av webbsajten Unga Fakta kunna överföra kunskapen och delar av materialet till konkreta klassrumsprojekt i grupp eller enskilt. att med hjälp av text, bild och utskriftsvänliga förslag på klassrumsprojekt, skapa en kreativ skolmiljö med ett upplevelsebaserat lärande som både är lärorikt, utvecklande och roligt. Sajten om vikingar kan användas på många olika sätt. Vill man inte använda hela materialet går det självklart bra att endast nyttja delar av detsamma, t ex för vissa moment eller för ett fördjupningsarbete, eller kanske bara använda pysselsidorna som ett komplement till den traditionella undervisningen i klassrummet. Mycket nöje, önskar vi på Unga Faktas redaktion. Åsikter Vi på Unga Fakta är tacksamma om du vill dela med dig av dina erfarenheter om hur du upplever Kunskapsbanken och att arbeta med den.

F Y L G J A - Tyras fantastiska resa Vikingar (LättLäst) Vikingar (LättLäst) De människor som levde i Skandinavien (Sverige, Norge och Danmark) för ungefär 1000 år sedan kallas för vikingar. Tidsperioden kallas för vikingatiden. Ordet ”viking” tror man betyder ”från viken”. Alltså någon som bodde nära en vik eller vatten. På vikingatiden betydde ordet ”viking” ”pirat”. Vikingarna talade samma språk över hela Skandinavien. Livligt liv Vikingarna levde ett mycket våldsamt liv. Till exempel: Om en viking dog i duell så hade dennes släkting rätt att ge igen. Samtidigt var de väldigt kärleksfulla i familjen och bland sina vänner. Asagudar Vikingarna bad till gudar som kallas för asar. Samhället Samhället bestod av hövdingar, fria män och trälar. Fria män var oftast bönder. Till exempel: Om din pappa är bonde och traktorn skulle gå sönder. Under plundringstågen tog man sig fram med skepp. Under dessa resor ställde de till mycket elände. Viking idag Idag står vikingen som symbol för tuffhet och styrka. Vill du läsa mer om vikingar?

Los Läs- och skrivundervisning : Forntidsresan Att uppmärksamma förmågor och strategier i de yngre åldrarna Här beskriver jag ett tema kring forntiden som jag genomförde senaste termin i åk 3. Syftet med att publicera Forntidsresan här är att inspirera andra till att uppmärksamma förmågorna och läs- och skrivstrategierna i alla ämnen. Forntidsresan kan förhoppningsvis ge idéer till teman även inom andra ämnesområden där förmågorna presenteras en i taget i de lägre årskurserna. Tack till elever och kolleger vid Bryngelstorpskolan för ett fint samarbete! Som ni kan utläsa från terminsplaneringen uppmärksammade vi en förmåga i taget under Forntidsresans gång. Hela vårt tema genomsyrades av samtal där vi pratade om vad vi redan vet, vad vi önskar veta och vad vi slutligen lärt oss (VÖL-modellen). Eleverna fick med hjälp av matrisen själva bedöma sina förmågor i slutet av temat. Nedan följer nu en kort beskrivning med bilder kring hur vi genomförde Forntidsresan. Vi fortsatte vår resa längs tidslinjen och läste om dinosaurierna.

Vikingaborg Vikingaborg Det här behöver du:- Tjock kartong eller plywood- Penna, nål och tråd- Lim som kontakt- eller smältlim- Sand eller sågspån- Grön plakatfärg med pensel- Gamla dagstidningar- Tejp- Unga Faktas vikingamodellhus Du kan använda Unga Faktas vikingamodellhus för att bygga en vikingaborg. Här till höger ser du en bild på hur en vikingaborg kunde se ut. Mät upp en bit kartong eller plywood som är 90 X 90 cm. Dra streck från hörn till hörn så att du får ett kryss över plattan. Blanda grön plakatfärg med sand eller sågspån och måla hela plattan utom murens utsida. Rita upp fyra vägar som möts i mitten av borgen.

Related: