background preloader

Kamrat - etik & moral (steg 1)

Kamrat - etik & moral (steg 1)
Med hjälp av “Kamrat” kan du skapa en röd tråd i ditt värdegrundsarbetet. Kamrat består av ett antal steg och syftet är att skapa och upprätthålla en gemensam värdegrund på skolan. Stegen består av konkreta klassövningar med tillhörande lärarhandledning och elevmaterial. Den centrala delen i Kamrat är ett ”klotterplank” som vi har valt att kalla ”Värdegrundshuset”. Steg 1 i Kamrat fokuserar på begreppen etik och moral samt lägger grunden till klassens Värdegrundshus. Material och förberedelser Förbered en plats på en vägg eller golv där ni kan rita och illustrera ett stort hus. Syfte och mål enligt läroplan och kursplan Övningen går ut på att överföra grundläggande värden och främja elevernas lärande.

Värdegrundshuset och berättelseskrivning. Vi tänker börja terminen med att påminna om arbetet kring vårt värdegrundsarbete på skolan och vår sociala PP. Se vårt tidigare arbete som berör hela Lindblomskolan här. Jag tänker fortsätta med att använda vårt värdegrundshus som stöd för elevernas berättelseskrivning och arbetet med 4-rutan/8-rutan. Vi kommer att sätta upp ord och begrepp som ger oss idéer för vad som kan vara problem i våra berättelser. Vi tar hjälp genom att titta på små filmsnuttar igen men den här gången ser vi hur andra barn har gjort. Det ger modelltexter och förhoppningsvis skapar det också nya idéer i vår klass. De första orden som vi sätter upp som nya ord blir: Vi kommer att titta på en film från serien Kompissateliten från UR. Mitt mål med lektionerna blir att både jobba med värdegrundsfrågor men som sagt även att använda huset som en slags tillgång för att skapa berättelser med mer känslor och djup. Lite ”Heta stolen” frågor är också roligt kring temat… t.ex. Rött eller grönt kort: * Alla måste få vara med.

En grund av värde | ett stöd i värdegrundsarbetet Vara vänner: Bella säger ifrån Snälla Bella säger aldrig ifrån och hamnar aldrig i bråk. Men hon mår dåligt när hennes kompis Wilma retar klasskamraten Oscar för hans röda hår. Wilma kallar Oscar för "Rödluvan" och säger att det bara är på skoj, men Bella ser att Oscar inte tycker att det är roligt. När klassen har julpyssel går Wilmas skämt för långt. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF) De arbetar med värdegrunden varje vecka Carina Wallberg och Kia Syrén arbetar i antimobbningsteamet Ventilen på Östermalmsskolan. På Östermalmsskolans är arbetet med värdegrunden schemalagd. En lektion i veckan diskuterar alla elever olika värderingar och hur man ska förebygga och motverka kränkande behandling. Skolans värdegrund genomsyrar allt arbete. Lärarna Carina Wallmark och Kia Syrén ingår i antimobbningsteamet Ventilen som funnits på skolan i många år. – Vi har haft Charlie, Bodil Vennbergs EQ-pärm, Farstamodellen och senast Friends. Själv har hon erfarenhet av den ursprungliga och hårt kritiserade Farstamodellen, som stänger ute föräldrarna initialt. Föräldrarna är en resurs Numera bygger Ventilens program på Farstamodellen, som teamet justerat för att passa deras filosofi. – Det finns tre aktörer i likabehandlingsarbetet: personalen, eleverna och föräldrarna. Värdegrunden och likabehandlingsplanen är välkända dokument för alla på skolan och även barnens föräldrar. Nedsättning i tjänsten Fördjupad enkät löste problemet

Related: