background preloader

Filmen om läsfixarna

Filmen om läsfixarna

http://www.enlasandeklass.se/lasforstaelsestrategier/filmen-om-lasfixarna/

Related:  Svenska

Sagotorget-Startsidan Om du inte tidigare har berättat sagor eller andra berättelser för barn är första steget att börja bygga upp din repertoar. Då gäller det att dels välja sagor som passar för dem du skall berätta för och dels att du skall lära in de sagorna. Välja saga - ur barnens perspektiv När du väljer saga måste du fundera på vem det är du skall berätta den för.

Bokmärken Jag såg de här häftiga bokmärkena och ville göra en egen variant, så här kommer de! Det finns fyra olika ark med bokmärken. Storleken kan skilja sig något mellan bokmärkena. Färglägga får du göra själv! Klipp sedan ut bilden och limma på en bit färgad kartong eller kraftigt papper.

Barnhagen » Sagopedagogik Sedan 2002 har vi på Barnhagens förskola arbetat med sagopedagogik. Jannica, Mia och Mia var med sedan start då Barnhagen blev en förskola med sagopedagogik som inriktning. Utbildningarna till diplomerad sagopedagog leds av Maria Rossövik, grundaren av Sagokompaniet. Just nu är fyra av oss som jobbar på Barnhagen diplomerade sagopedagoger och Linnéa går sin sagopedagogutbildning just nu och är klar till sommaren. En fråga blev ett inlägg - skapa egna kartor i Google Maps Att skapa egna kartor i Google Maps är superenkelt om man bara vet hur man ska göra. Nedan följer en kort instruktion. 1.

Argumenterande genre. Svampavslut. Nu har vi för första gången jobbat med den argumenterande genren i vår klass. Vi gjorde det som ett avslut på temat om svamparna som vi nu har samlat mycket kunskap om. Vi tittade på en modelltext om rådjur som finns som exempel i boken Låt språket bära av Johansson & Sandell Ring. Läsbingo till sommarlovet (gratis utskrivbar produkt) Gratis utskrivbart läsbingo som du enkelt kan skriva ut själv. Väj layout (antal rutor med läsuppdrag) och fyll i eventuell text du vill ha med samt välj det typsnitt, färg och teckenstorlek du vill att texten ska ha. Skriv sedan ut ditt läsbingo direkt eller spara det som en pdf. Uppmuntra till läsning under lovet med ett läsbingo! All text på läsbingot är redigerbar så du kan själv ändra och lägga till information i bingot innan du skriver ut det. Kanske kan varje fylld bingobricka ge en belöning vid lovets slut?

Att skriva ett bra svar. Jag har precis kört igenom en typ av lektionspass som jag verkligen gillar. Inte för att det är det mest lustfyllda vi gör kanske, utan för att jag alltid går från de lektionerna med känslan att eleverna verkligen har lärt sig något. Vilket ju alltid känns tillfredsställande. Jag brukar vika någon eller några lektioner under varje läspass till att prata om kvalitet i elevsvar. Om KP - KP-webben I tidningen KP kan du läsa om allt som är viktigt i livet; från vänskap och kärlek till sport, nöje, nyheter, djur, idéer och tips, reportage, pyssel, klurigheter och roliga historier. Allt får plats! Stort och smått: Var slutar rymden? Hur blir man kär? Varför gäspar man? Stafettskrivning Under två dagar har min ena etta fått arbeta med stafettskrivning. Det har varit en lyckad övning på alla sätt. Eleverna har varit mycket intresserade och engagerade och alla har varit aktiva från det att lektionerna har börjat till dess att de slutat. Förutom att vi har haft roligt har vi också lyckats beröra flera olika förmågor genom en enkel uppgift. Kanske kan det vara något även för dig att testa? Här följer en kort beskrivning av arbetsgången:

Aktiva eleverna under högläsning Under ett par pedagogiska konferenser har vi behandlat högläsning och diskussionerna har då bland annat kretsat kring att det inte är alla elever som hänger med, förstår eller ens lyssnar under högläsning. Dessa diskussioner har lämnat en bitter eftersmak: Om det alltid är så att vi ”tappar” några elever vid högläsningstillfällena innebär det ju att ganska mycket undervisningstid är bortkastad för dessa elevers del. Någonting behövde göras och som så ofta när något behöver göras vänder jag mig till BFL och det tänkande som genomsyrar dess nyckelstrategier. Fem strategier för läsning av faktatexter Vad har jag lärt mig av att läsa boken ”Att läsa faktatexter” (Gear 2015)? Jo, fem nya lässtrategier som är anpassade just till läsning av faktatexter. Här vill jag påstå att Gears bok fyller ett behov. Bilden nedan, förståelsestrategier för faktatexter, är bilden som hela boken bygger på. De fem strategierna visualiseras som pusselbitar som kan läggas på huvudet.

Bokjuryn Hur röstar man i Bokjuryn? Du som är upp till 19 år, titta på den här filmen så får du det lätt förklarat. Är du röstrapportör finns det mer information här. Under fliken Material finns det även olika sorters listor och röstsedlar som kan underlätta när rösterna ska räknas och skickas in. Superkort manual för röstrapportörer: 1. Skriv ut och ge barnen röstsedlar, finns under Material 2. Deckarskola med Kalle Anka och Camilla Läckberg – Serier i Undervisningen I slutet av februari släpptes ett unikt nummer av den klassiska serietidningen Kalle Anka & C:o som fyller 70 år i år. Temat var ”Deckare” och i tidningen fanns en specialskriven historia, ”Stölden i kölden”, skapad av ingen mindre än deckardrottningen Camilla Läckberg. – Det har varit barnsligt kul och hedrande att få skriva för en så klassisk serietidning som Kalle Anka. Jag hoppas att läsarna gillar min berättelse och blir sugna på att läsa ännu mer deckare framöver, kommenterade Camilla Läckberg sin seriedebut. Förutom deckarhistorien fick läsarna även ta del av ”Camillas deckarskola”, som Camilla Läckberg tagit fram för att underlätta för de som vill skriva en egen deckarberättelse.

Related: