background preloader

12. Att undervisa i läsförståelsestrategier. Från teori till praktik på Sätraskolan.

12. Att undervisa i läsförståelsestrategier. Från teori till praktik på Sätraskolan.

Film om att undervisa i lässtrategier En läsande klass Läskonferensen i Stockholm och Barbro Westlunds brandtal I fredags hade jag den stora äran att få föreläsa på en Läskonferens i Stockholm. Före mig på scenen var Barbro Westlund som i sin egenskap av forskare höll ett brandtal kring riskerna med strategiundervisning och faran med projekt som "En läsande klass". Risken är stor menade hon att pedagoger tar den enkla vägen och ser "En läsande klass" som en receptbok. Westlund berättade om fallgroparna och menade att det inte finns EN läsförståelsemodell och inte EN forskning. Jag håller med Barbro Westlund i mycket och jag förstår hennes oro men vi har aldrig någonsin sett "En läsande klass" som en receptbok och hoppas verkligen inte att pedagogerna runt om i landet ser det så. Lektionsförslagen som vi presenterar i denna bok ska ses som en tillfällig stödstruktur för lärare för att de sedan ska kunna införliva arbetet med läsförståelsestrategier i sin dagliga undervisning. Vi vill heller inte att man ser "En läsande klass" som en metod utan ett förhållningssätt till texter.

CORI Detektivens tavla Korta filmer om lässtrategiernas sätt En läsande klass by Marie Trapp on Prezi Läsförståelseprocesser och lässtrategier För att pröva olika typer av läsförståelse hos eleven representerar frågorna olika läsförståelseprocesser. Läsförståelseprocesserna stämmer väl överens med kunskapskraven i kursplanerna. Indelningen av frågorna i läsförståelseprocesser gör det också tydligt för läraren vilka lässtrategier som eleven behärskar och inte. Process 1: Hitta efterfrågad information Process 2: Dra enkla slutsatser Process 3: Sammanföra och tolka information och idéer samt reflektera Process 4: Granska och värdera innehåll, språk och textuella drag Att hitta efterfrågad information handlar om att hitta och återge information som är tydligt uttryckt i texten. Eleven ska redan på grundläggande nivå visa förmågan att tolka en text En frågas svårighetsgrad varierar inom varje typ av läsförståelseprocess och är beroende av textens komplexitet och längd, var i texten informationen finns samt vilken frågetyp som används. Tydligt var eleven behöver utveckla sin läsförståelse

Cowboyen hjälper elever att förstå vad de läser – Du tappar alla ämnen om du inte förstår text. Precis som man lär sig hur man räknar i matten måste man få lära sig hur man tänker kring text. Det säger Malin Gonzalez, som jobbar som mellanstadielärare på Sätraskolan i Stockholm. För några år sedan började hon och några kollegor arbeta med lässtrategier för att lära eleverna läsa. Strategierna har form av olika figurer som hjälper eleverna att förstå vad de läser. Reportern i sin tur ställer frågorna för att ta reda på vad som sägs och egentligen menas och Cowboyen använder sin lasso för att sammanfatta texten. – Vi synliggör för eleverna hur man gör när man läser. Inte undervisat i lässtrategier Den senaste Pisaundersökningen kom som en chock. Enligt Malin Gonzalez är en anledning att svensk skola är bra på läsinlärning och att öva upp läsflytet, men att det fastnar när det handlar om att förstå. – Vi har inte undervisat i det. Gratis studieplan i vår Men varför behövs det lässtrategier - det har ju gått bra tidigare utan?

Reciprok undervisning och de fyra lässtrategier En Läsande Klass Vi har fått den stora förmånen att få dela med oss av vår strukturerade forskningsbaserade undervisning i läsförståelsestrategier i form av en handledningsbok i projektet En läsande klass. Boken kommer att ges ut i april 2014. Vår undervisning bygger på en modell där man undervisar i de lässtrategier som man har sett att goda läsare använder sig av. Här får du träffa våra Läsfixare; Touras kloka ord om vårt projekt "En läsande klass" Forskning har klart belagt att explicit undervisning i metakognitiva strategier ger effekt, dvs. förbättrad läsförståelse. I "En läsande klass" har dessa kompletterats med att skapa inre bilder (Konstnären), en annan strategi. Under de senaste 10-15 åren har det utvecklats olika sätt att praktiskt undervisa utifrån olika aspekter av metakognitiva strategier. Likaså kan man inom RT utveckla t.ex. frågandet. Det viktigaste är vi kommer ihåg att det är metakognitiva strategier vi ska utveckla hos våra elever. En utmärkt plattform för fortsatt arbete.

Related: