background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Skriva Dialog.

Världsbokdagen

Några tips till världsbokdagen. Snart är det dags för Världsbokdagen, närmare bestämt den 23 april 2019.

Några tips till världsbokdagen

Det är en dag som instiftades 1995 av Unesco med syfte att sprida glädje kring böcker och läsning samt för att uppmärksamma vikten av yttrandefrihet, tryckfrihet och författares rättigheter. På Unescos hemsida kan man också läsa att det övergripande målet är "att visa att böcker kan användas som ett verktyg för att arbeta för fattigdomsbekämpning och fredsbyggande" ( Det är en dag som är viktig att uppmärksamma, tycker jag. I år kommer förslag på några olika böcker och också förslag på hur man skulle kunna arbeta med dem i klassrummet. Först ut är en bok för lågstadiet.

Den heter Liten svart hund i natten och är skriven av Rose Lagercrantz. Boken handlar om hunden Samsom. Vicka för kollegan (del 2) · Lärarnas Riksförbund. Ibland händer det att vi lärare behöver ändra vårt schema för att t.ex. vikariera för en kollega.

Vicka för kollegan (del 2) · Lärarnas Riksförbund

Då kan det vara skönt att ha några enkla uppgifter som brukar fungera och uppskattas av eleverna. I mitt förra blogginlägg delade jag med mig av två olika lektioner jag har använt mig av. Deckarskola med Kalle Anka och Camilla Läckberg – Serier i Undervisningen. I slutet av februari släpptes ett unikt nummer av den klassiska serietidningen Kalle Anka & C:o som fyller 70 år i år.

Deckarskola med Kalle Anka och Camilla Läckberg – Serier i Undervisningen

Temat var ”Deckare” och i tidningen fanns en specialskriven historia, ”Stölden i kölden”, skapad av ingen mindre än deckardrottningen Camilla Läckberg. – Det har varit barnsligt kul och hedrande att få skriva för en så klassisk serietidning som Kalle Anka. Jag hoppas att läsarna gillar min berättelse och blir sugna på att läsa ännu mer deckare framöver, kommenterade Camilla Läckberg sin seriedebut. Förutom deckarhistorien fick läsarna även ta del av ”Camillas deckarskola”, som Camilla Läckberg tagit fram för att underlätta för de som vill skriva en egen deckarberättelse. Deckarskolan är också något som lärarna Linda Sikström och Jenny Esbjörnsdotter-Karlsson från Malmö har tagit fasta på och har skapat ett särskilt lektionsupplägg kring.

Stava

Minoritetsspråk. Nordiska språk. Ord och begrepp, yttryck. Källkritik. Lärarens svenska. Nordiska språk. Mitt lilla klassrum på nätet - Hem. Fånga förmågan. Grammatik. Studieteknik. Sagor. The Official Roald Dahl Website - Educators. Dikt. Talspråk och Skriftspråk. Läsa. Bokjuryn. Hur röstar man i Bokjuryn?

Bokjuryn

Du som är upp till 19 år, titta på den här filmen så får du det lätt förklarat. Är du röstrapportör finns det mer information här.

Skriva

Sv 2. Lyssna. Läsfixarna. Stafettskrivning. Under två dagar har min ena etta fått arbeta med stafettskrivning.

Stafettskrivning

Det har varit en lyckad övning på alla sätt. Eleverna har varit mycket intresserade och engagerade och alla har varit aktiva från det att lektionerna har börjat till dess att de slutat. Förutom att vi har haft roligt har vi också lyckats beröra flera olika förmågor genom en enkel uppgift. Kanske kan det vara något även för dig att testa? Skrivprocessen.pdf. The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore.

Språkriktighet

Skiljetecken. Write. The Question Game: A Playful Way To Teach Critical Thinking. The Question Game by Sophie Wrobel, geist.avesophos.de The Question Game: A Playful Way To Teach Critical Thinking Big idea: Teaching kids to ask smart questions on their own A four-year-old asks on average about 400 questions per day, and an adult hardly asks any.

The Question Game: A Playful Way To Teach Critical Thinking

Our school system is structured around rewards for regurgitating the right answer, and not asking smart questions – in fact, it discourages asking questions. In A More Beautiful Question: The Power of Inquiry to Spark Breakthrough Ideas, Warren Berger suggests that there are three main questions which help in problem solving: Why questions, What If questions, and How questions. Regardless of the question, the question needs to be phrased openly and positively in order to achieve positive results – a closed or negative question only raises bad feelings against each other. Why questions help to find the root of a problemWhat If questions open up the floor for creative solutionsHow questions focus on developing practical solutions. Tenth + Fourth. Läsbingo Sommar. Fem strategier för läsning av faktatexter.

Vad har jag lärt mig av att läsa boken ”Att läsa faktatexter” (Gear 2015)?

Fem strategier för läsning av faktatexter

Jo, fem nya lässtrategier som är anpassade just till läsning av faktatexter. Här vill jag påstå att Gears bok fyller ett behov. Bilden nedan, förståelsestrategier för faktatexter, är bilden som hela boken bygger på. De fem strategierna visualiseras som pusselbitar som kan läggas på huvudet. Skriv. Att utveckla ett resonemang i svenska. c3b6vergc3a5ngsord-mapp.docx. Snowflake_paper.pdf. Skrivprocessen arbetsgång 2. Dagens 5 skrivning. Skrivprocessen7. Skrivprocessen1. Skrivprocessen2. Skrivprocessen3. Skrivprocessen4. Skrivprocessen5. Skrivprocessen6. Läs- och skrivportalen. Skrivprocessen1. Skrivprocessen2. Skrivprocessen3. Skrivprocessen4. Skrivprocessen5.

Läsprojekt grundmall. Aktiva eleverna under högläsning. Create. Skrivprocessen.pdf. Bilaga_5.pdf. Astrid Lindgren. Arkivet_Sprk_Drake.pdf. Dialekter för dig i skolan. Svenska Dialektmysterier Avsnitt 1 - Svenska Dialekter. Grannsprak_webb. Untitled. Den klassiska berättarkurvan av Fröken JE. Moderna spökhistorier - svenska som andraspråk: Sopmonstret.

Modersmål-Diktamen. Dagens 5 Lyssna till högläsn. Dagens 5 Läs tyst. Dagens 5 ordarbete. Dagens 5 skrivning. Skrivprocessen7. Skrivprocessen6. Skrivprocessen5. Skrivprocessen4. Skrivprocessen3. Skrivprocessen2. Skrivprocessen1. Skrivprocessen arbetsgång 1. Min mapp "Bilder att skriva och samtala om" på Pinterest. Digitala spåret - Länkar för SFI - Svenska för invandrare - Språkövningar och... 1st International Collection of Tongue Twisters. De eller dem? Grammatikbolaget: Vad är substantiv? Om KP - KP-webben. I tidningen KP kan du läsa om allt som är viktigt i livet; från vänskap och kärlek till sport, nöje, nyheter, djur, idéer och tips, reportage, pyssel, klurigheter och roliga historier.

Om KP - KP-webben

Malinsklipp Kunskapskraven - Förmågan Att Kommunicera i Skrift Hur? När? Varför? Att skriva ett bra svar. Jag har precis kört igenom en typ av lektionspass som jag verkligen gillar.

Att skriva ett bra svar.

Inte för att det är det mest lustfyllda vi gör kanske, utan för att jag alltid går från de lektionerna med känslan att eleverna verkligen har lärt sig något. Vilket ju alltid känns tillfredsställande. Jag brukar vika någon eller några lektioner under varje läspass till att prata om kvalitet i elevsvar. Argumenterande genre. Svampavslut. Nu har vi för första gången jobbat med den argumenterande genren i vår klass.

Argumenterande genre. Svampavslut.

Vi gjorde det som ett avslut på temat om svamparna som vi nu har samlat mycket kunskap om. Kreativt skrivande. Barnhagen » Sagopedagogik. Sedan 2002 har vi på Barnhagens förskola arbetat med sagopedagogik. Jannica, Mia och Mia var med sedan start då Barnhagen blev en förskola med sagopedagogik som inriktning. Utbildningarna till diplomerad sagopedagog leds av Maria Rossövik, grundaren av Sagokompaniet.

Sagotorget-Startsidan. Om du inte tidigare har berättat sagor eller andra berättelser för barn är första steget att börja bygga upp din repertoar. Då gäller det att dels välja sagor som passar för dem du skall berätta för och dels att du skall lära in de sagorna. Välja saga - ur barnens perspektiv När du väljer saga måste du fundera på vem det är du skall berätta den för. Bildordlista. Filmen om läsfixarna. Skrivprocessen arbetsgång 2. Skrivprocessen arbetsgång 1.

Olika_slags_fragor. EN LÄSANDE KLASS. Argumenterande genre. Svampavslut.