background preloader

Strategier för läsförståelse: Sammanfatta

Strategier för läsförståelse: Sammanfatta
Related:  Svenska

Fem strategier för läsning av faktatexter Vad har jag lärt mig av att läsa boken ”Att läsa faktatexter” (Gear 2015)? Jo, fem nya lässtrategier som är anpassade just till läsning av faktatexter. Här vill jag påstå att Gears bok fyller ett behov. Bilden nedan, förståelsestrategier för faktatexter, är bilden som hela boken bygger på. De fem strategierna visualiseras som pusselbitar som kan läggas på huvudet. De fem strategierna är: Zooma inStälla frågor och göra inferenserAvgöra vad som är viktigtGöra kopplingarTransformera Varje strategi gås igenom i ett eget kapitel i boken tillsammans med konkreta lektionsförslag. Textstrukturerna finns inlagda i ett formulär med rubriker som t.ex.: Vad är det? FKTB är en uppgift som behövs. Känner du dig säker på skillnaden mellan en inferens och en förutsägelse? […] processen är liknande genom att man fyller i vad man ännu inte vet, men när man har läst färdigt besannas förutsägelsen eller också gör den inte det. I slutet av boken presenteras en bedömningsmatris för läsning av faktatexter.

Arbeta med lässtrategier och äldre elever Som flertalet andra lärare har jag uppmärksammat och gillat arbetssättet som Martin Widmark arbetat fram i En läsande klass. Materialet En läsande klass, med vilket man aktivt och systematiskt arbetar med lässtrategier, vänder sig till lärare som undervisar elever i årskurs 1-6. Jag har funderat över hur man kan applicera grundtanken i detta arbetsätt i undervisning med äldre elever och i förlängningen också hur man fortsätter arbetet med elever som redan arbetat med En läsande klass. Kan jag göra min egen, enklare, version för mina elevers behov och nivå? I bloggen Två pedagoger- ett klassrum berättar lärarna Annika Nilsson och Lena Winqvist hur de medvetet och systematiskt arbetar med lässtrategier i alla årskurser med sina gymnasieklasser. Innan jag läste deras blogg hade jag funderat på hur jag kunde arbeta med min klass som nu går i årskurs 8. Jag har även funderat på om eleverna skulle kunna gynnas av att göra sina egna symboler. Att diskutera:

Om Nordiska språk « Nordiska språk Nordiska språk är en gratis undervisningsresurs för elever på högstadiet och gymnasiet i hela Norden. Genom korta filmer och interaktiva text- och hörövningar skall resursen stimulera hörförståelsen av danskt, svenskt och norskt talsynliggöra skillnader och likheter mellan de tre språken och därmed öka språkförståelsen hos ungdomar.använda ungdomar aktivt i filmerna och i övriga resurser.ge lärarna ett lätt, flexibelt och spännande redskap för att arbeta med förståelse av nordiska språk i undervisningen. Hemsidan var en av två vinnare i tävlingen som Nordiska Ministerrådet utlyste år 2010 för att utveckla ett bra språkverktyg för att öka förståelsen av svenska, danska och norska hos barn och ungdomar. Information till lärare På hemsidan hittar du kortfilmer á 5-7 minuter, tillhörande uppgifter, filmbaserade quiz, språkprover och länkar till flera nätresurser om grannspråksundervisning. Materialet på hemsidan är flexibelt i sin användning. Frågorna är menade som förslag. Faggrupp

Läs- och skrivstudion - Partille kommun Läs- och skrivstudion vänder sig till elever mellan 6 och 16 år i Partille kommun. Vi erbjuder pedagogiska utredningar där vi fokuserar på elevernas läs- och skrivförmåga och/eller räkneförmåga. Vi ger även stöd och handledning till föräldrar och lärare. Dagens samhälle ställer krav på goda kunskaper i att läsa och skriva. Oupptäckta läs- och skrivsvårigheter kan innebära allvarliga praktiska funktionshinder och skapa problem i skolan och senare även i arbetslivet. Att inte kunna lära sig läsa, trots vanlig undervisning och normal begåvning, kan bero på dyslexi som beror på en störning i vissa språkliga funktioner som hindrar automatisering av ordavkodningen. Genom pedagogiska utredningar kan man undersöka graden av läs- och skrivsvårigheter och fastställa om det rör sig om dyslexi eller finns andra skäl till svårigheterna. Filmen Boken om mig själv berättar Niklas, 14 år, om sina läs- och skrivsvårigheter. Länk till filmen och tillhörande folder finns i menyn till höger under Dokument.

Länkarkiv med filmer inom formativ bedömning @ Nordström Education Skrivet av Daniel Nordström För er som är intresserade utav att fördjupa Er inom formativ bedömning hittar Ni en sammanställning av filmer och videoklipp. Sammanställningen finns även digitalt i Pearltrees för Er som enkelt vill kunna få en översikt av de olika filmerna och videoklippen. I sammanställningen hittar ni bland annat filmer från Skolverket, GR Utbildning, UR Samtiden, Dylan William, Pedagog Stockholm och Skolvärlden. Sammanställningen kommer uppdateras kontinuerligt med länkar till gamla såväl som nya filmer inom formativ bedömning. Klicka här för att komma till sammanställningen i Pearltrees Skolverkets filmer Prov, bedömning och betygssättning Tidigare betygssättning - kom igång med betygssättningen Tidigare betygssättning - underlag för betygssättning Tidigare betygssättning - att sätta betyg! Sambedömning i skolan Gudrun Erickson -- 1. Gudrun Erickson -- 2. Gudrun Erickson -- 3. Gudrun Erickson -- 4. Gudrun Erickson -- 5. Skolverket, Kollegialt lärande och formativ bedömning

Ny kunskap om barn som läser bra – utan att förstå Åsa Elwér har i sin studie vid Linköpings universitet tittat på den kognitiva och språkliga profilen hos barn i tidig skolålder som läser bra, men inte förstår det de läser. Det är en grupp som det hittills har saknats kunskap om. – Det vi kan konstatera är att den här gruppens språkproblematik är väldigt omfattande. De har ett svagt ordförråd, problem med grammatiken och med minnesuppgifter som har med språk att göra, och de har svag hörförståelse. Vi ser också att de är svaga redan som femåringar och att det inte förändras över tid i förhållande till övriga jämnåriga, säger hon. Den andra slutsatsen i studien är att svårigheterna inte får genomslag förrän efter ett par år i skolan, ofta först när barnet når fjärde klass. – De första åren ligger fokus på att lära sig läsa och texterna är anpassade efter det. Vad är det som gör läsförståelsen svårare än avkodningen för de här barnen? Att jobba med läsförståelsestrategier, inte minst med ”En läsande klass”, är poppis.

Daily Writing Prompts - March Below are daily writing prompts for the month of March. The majority of the prompts are related to the various events on our March Events Calendar. These events include birthdays, holidays, monthly celebrations, and important dates in history. Even though your students may not be in class all the days of March, use the prompts from those days as additional writing practice. Don't forget to also print a copy of our March Events Calendar. Note: Variable date writing prompts (Easter and Iditarod) are found at the bottom of this page. March 1 On this day in 1994, the singer Justin Bieber was born. On this day in 1872, Yellowstone National Park was established. Today, March 1st, marks the beginning of the Iditarod race. March 2 March 2nd is “Read Across America Day” in honor of Dr. On this day in 1923, TIME magazine debuted. March 3 On this day in 1847, inventor Alexander Graham Bell was born. On March 3, 2005, Steve Fossett became the first person to single-handedly fly around the world.

untitled Bokanalys 1 - Nian Blogga eller videologga om boken. Inlämning en gång i veckan under en fyrveckorsperiod. Videologgen får vara max tre minuter och väljer du att blogga, är det max 200 ord. Följande kan du tänka på när du gör din logg: Endast för första loggen till varje bok: Hur börjar boken? Kan tas med varje gång du gör en logg: Beskriv vad som hänt. Bokanalystillfället (på lektionstid). Förmågorna 2 och 6 är obligatoriska d.v.s. det förmågor som du måste arbeta med. Obligatoriskt:Stödfrågor till förmåga 2Sammanfattning Sammanfatta hela handlingen från början till slut (kortfattat, max ca. 500 ord). Välj minst ett av de nedanstående områdena: Verkets budskap (stödfrågor till förmåga 3)Vad hittar du för tydligt budskap i boken? Författare och verk (stödfrågor till förmåga 4)Sök fakta om författaren och hens liv.Finns det någon koppling mellan någon händelse i författarens liv och någon händelse i boken? Verket och dess samtid (stödfrågor till förmåga 5)När skrevs boken? Tips för att utveckla förmåga 6

untitled Nordiska språk Eleven kan ge exempel på nationella minoritetsspråk, föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan samt ge exempel på tydligt framträdande språkliga likheter och skillnader mellan svenskan och närliggande språk. Lgr 11 s.230 Vi har jobbat med nordiska språk i samband med att vi har jobbat med Norden i geografi. Det är väldigt roligt att jobba med det kunskapskravet tycker jag. Vi lyssnade på olika språk, jämförde ord och letade likheter och skillnader. Minoritetsspråk De språk som är nationella minoritetsspråk i Sverige är finska, meänkieli, samiska, jiddissch, och romani. På språkrådets sida, som texten ovan kommer ifrån, kan man läsa mer om språken. Nordiska språk Kolla, jämför och lyssna på de nordiska språken genom att klicka på länken. När du lyssnar på Sahara och David kan du leta efter likheter och skillnader mellan språken. När vi sedan avslutade arbetet fick alla repetera de texer vi läst och lyssna igenom de olika språken igen. 1. 3. 4. 5.

Läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Läs- och skrivsvårigheter är ett övergripande begrepp där dyslexi endast utgör en orsak till den nedsatta funktionsförmågan. Begreppet omfattar allt som rör begränsningar när det gäller att läsa och skriva. En gemensam faktor för alla som har läs- och skrivsvårigheter är svårigheten att tillgodogöra sig skriven text. Läs- och skrivsvårigheter av generell karaktär är betydligt vanligare än dyslexi. Svårigheterna kan bero på bristfällig undervisning, för lite övning, koncentrationssvårigheter, annat modersmål eller dyslexi. Dyslexi "Dyslexi är en nedsättning i vissa språkliga funktioner, särskilt de fonologiska (fonologi avser språkets ljudmässiga form), som är viktiga för att kunna utnyttja skriftens principer för kodning av språket. Definitionen av dyslexi är hämtad ur Ingvar Lundbergs bok, Läsningens psykologi och pedagogik (2010) Det finns andra definitioner av dyslexi som beskrivs på Svenska dyslexiföreningens webbplats. Faktorer som beskriver läs- och skrivsvårigheter/dyslexi

Related: