background preloader

Litteratur

Facebook Twitter

Ett halvt ark papper. LITTERATURBANKENS SKOLA. Dramaten Play - Dramaten. Möss och människor - tankar om - Google Slides. Intertextualitet, spotify-listor och läsupplevelser. Läsupplevelser Ett syfte med svenskundervisningen på gymnasiet är följande: ”Undervisningen ska också leda till att eleverna utvecklar förmåga att använda skönlitteratur och andra typer av texter samt film och andra medier som källa till självinsikt och förståelse av andra människors erfarenheter, livsvillkor, tankar och föreställningsvärldar.

Intertextualitet, spotify-listor och läsupplevelser

Den ska utmana eleverna till nya tankesätt och öppna för nya perspektiv.” (Skolverket) Interaktiv läsning: Doktor Glas 10 år senare - om att ändra förutsättningarna för att säkerställa god förståelse. Så här när jag sitter begravd under drivor av nationella prov (varje år den här tiden ifrågasätter jag min ämneskombination - svenska och engelska på en mindre skola ger många olika nationella prov att rätta) sitter jag och tänker tillbaka på ett lyckat projekt i svenska 3 tidigare under läsåret.

Interaktiv läsning: Doktor Glas 10 år senare - om att ändra förutsättningarna för att säkerställa god förståelse.

Vi läste Doktor Glas tillsammans, och arbetet skulle landa i en ovanligt lyckad examination. Gruppen jag läste romanen med består av elever från både yrkesprogram och högskoleförberedande program, och läsvanan hos eleverna är väldigt varierande. SammanfattningKjellKampesforelasningSprakbadiVast170401. Welcome to GLT. Radionovell: Mattan av och med Annika Norlin 29 oktober 2018 kl 11.35 - Radioföljetongen & Radionovellen. ATT DÖDA ETT BARN. Museum Asks People To Recreate Paintings With Stuff They Can Find at Home, Here Are The Results.

Even though most of us are stuck at home during Coronavirus quarantine and can’t go out and enjoy art in museums, that doesn’t mean that life has to be boring or uncultured.

Museum Asks People To Recreate Paintings With Stuff They Can Find at Home, Here Are The Results

The Getty Museum in Los Angeles challenged art fans to post photos of themselves recreating their favorite works of art from the safety of their homes. People responded with a lot of enthusiasm and flooded social media with their unique artistic interpretations. Scroll down to see the best examples! If you enjoyed this gallery, you will also love Auto Mechanics Recreating Paintings, Violently Funny Medieval Art, and Ugly Cats In Medieval Paintings.

Utopi och dystopi

The Simpsons History Channel - Hamlet. Tove Jansson läser ur Det osynliga barnet. Tove Janssons Det osynliga barnet är en novellsamling från 1962, som pekar framåt mot Tove Janssons mer allvarliga muminböcker och vuxenböcker.

Tove Jansson läser ur Det osynliga barnet

I den tar Tove Jansson fram många olika fantasifigurer och behandlar negativa känslor som avund, förlust, sorg och ensamhet. Det osynliga barnet kom ut 1962. Novellsamlingen pekar framåt mot Tove Janssons vuxenböcker. Den innehåller nio berättelser, varav Tove Jansson läser åtta här.

Noveller på jultema

Litteraturen lika farlig som livet självt. I veckan kommer resultaten från den senaste Pisa-undersökningen, som bland annat mäter elevernas läsförståelse.

Litteraturen lika farlig som livet självt

Mario Vargas Llosa: En hyllning till läsningen och dikten. "Skönlitteratur vidgar elevernas vyer” Nej, tänker ni, inte den där jobbiga klassikerkramaren!

"Skönlitteratur vidgar elevernas vyer”

Professorn som inte har en aning om hur det är att försöka få oengagerade elever att läsa skönlitteratur eller bara vilka längre texter som helst. Som säkert tror att man kan dela ut Selma Lagerlöf eller Edith Södergran i klassuppsättning och veckan därpå ha en meningsfull lektion om berättarperspektiv i romanen eller vad lyrisk meter är. Martin Ahlstedt och Ann-Christine Norman: Stärk svenskans och litteraturens roll på yrkesprogrammen! Unga människors läsvanor är ett hett ämne på många håll i dagens skoldebatt.

Martin Ahlstedt och Ann-Christine Norman: Stärk svenskans och litteraturens roll på yrkesprogrammen!

Men en aspekt av diskussionen som sällan uppmärksammas är att svenskämnet, i och med Gy11, blev kraftigt försvagat på gymnasiets yrkesprogram. Förutsättningarna för att locka yrkeselever in i litteraturens värld är idag alltför dåliga. Samtidigt fastnar den politiska skoldebatten i samma plakatfrågor om och om igen, och det blir alltför sällan utrymme kvar till frågor som rör litteratur och bildning. Läs - men glöm de fina skälen. Bokvår igen. Kritikerfavoriter knuffas fram. Bibliotekens snurrställ matas på. Läs den här. Finlitteratur ger utvecklad empatiförmåga. Klassikerna som varnade för vår samtid. Ända sedan antiken har man drömt om ett idealsamhälle präglat av ordning och trygghet.

Klassikerna som varnade för vår samtid

I modern tid har dessa utopier dock snarast framstått som dystopiska, i takt med att massövervakningen gjort att vi alltmer närmat oss ett sådant samhälle. Uppväxttema i Svenska 2. Jag har sedan ett tag haft ganska fullt upp med ettornas och treornas kursprov, men tvåorna förtjänar ju också lite uppmärksamhet.

Uppväxttema i Svenska 2

Årets sista arbetsområde i Svenska 2 heter Litteratur 2 och ska låta eleverna tillämpa några litterära verktyg i en analys för första gången. Som smakprov har de fått läsa och svara på frågor om en novell. När de skulle hålla informerande tal om språk i Norden behövde jag ge halva gruppen ett beting medan de andra redovisade. För att få grepp om deras förkunskaper, skickade jag då hem eleverna med novellen Duell i sal 17 av Mikael Niemi, en text som jag lät ettorna arbeta med utifrån en enkel analysmall med gott resultat.

Pedagogisk resurs för elever och personal på Dragonskolan. Skola. Litteraturbankens skola är en resurs för lärare och elever, bibliotekarier och alla litteraturläsare: den är tänkt att fungera som läsarens vägledning till det svenska litteraturarvet.

Skola

Vid sidan av Litteraturbankens vanliga texter och kommentarer finns här pedagogiska introduktioner, översikter, uppgifter för eleverna och läshandledningar. Litteraturen lika farlig som livet självt. Blir vi bättre människor av att läsa skönlitteratur? Har läsning den praktiska nyttan att den gör oss till mer moraliska, mer empatiska medmänniskor? Med jämna mellanrum tas frågan upp i kultur- och litteraturdebatt.

Tomten (1941) - Filmarkivet. Kallocain. Roman från 2000-talet sidan 3 etext. Bokmässan 2014: Flickbilden i fantasy. Världslitteratur.se. Ett halvt ark papper. Divergent DG.pdf. NOVELLER FÖR VÄRLDENS BARN. Skola.