background preloader

Litteratur

Facebook Twitter

Utopi och dystopi

The Simpsons History Channel - Hamlet. Tove Jansson läser ur Det osynliga barnet. Tove Janssons Det osynliga barnet är en novellsamling från 1962, som pekar framåt mot Tove Janssons mer allvarliga muminböcker och vuxenböcker.

Tove Jansson läser ur Det osynliga barnet

I den tar Tove Jansson fram många olika fantasifigurer och behandlar negativa känslor som avund, förlust, sorg och ensamhet. Det osynliga barnet kom ut 1962. Novellsamlingen pekar framåt mot Tove Janssons vuxenböcker. Den innehåller nio berättelser, varav Tove Jansson läser åtta här. (Vårvisan saknas). Titelberättelsen om det osynliga barnet är en av Tove Janssons mest kända korta berättelser.

Noveller på jultema

Litteraturen lika farlig som livet självt. I veckan kommer resultaten från den senaste Pisa-undersökningen, som bland annat mäter elevernas läsförståelse.

Litteraturen lika farlig som livet självt

Den stora utmaningen handlar idag inte om läskunnighet i traditionell mening, utan om att på ett intelligent och kreativt sätt hantera det dagliga bombar­demanget av olika sorters text. Läsning går så snabbt och automatiskt att vi inte förstår vad vi gör. Mario Vargas Llosa: En hyllning till läsningen och dikten. Jag lärde mig läsa vid fem års ålder i Broder Justinianos skolklass på läroverket La Salle i Cochabamba (Bolivia).

Mario Vargas Llosa: En hyllning till läsningen och dikten

Det är det viktigaste som har hänt mig i hela mitt liv. Nästan sjuttio år senare minns jag tydligt hur detta magiska sätt att översätta ord i böcker till bilder berikade mitt liv genom att spränga tidens och rummets barriärer och låta mig göra en världsomsegling under havet tillsammans med kapten Nemo, kämpa vid sidan av d’Artagnan, Athos, Portos och Aramis mot intrigerna som hotar drottningen på den listige Richelieus tid och släpa mig genom Paris katakomber som Jean Valjean med Marius livlösa kropp på min rygg. Läsningen förvandlade drömmen till liv och livet till dröm, och den gjorde litteraturens universum åtkomligt för den lilla människa som var jag.

Min mor berättade att det första jag skrev var fortsättningar på berättelser som jag läste, för att jag var ledsen över att de tog slut eller ville ändra på slutet. Det var inte lätt att skriva berättelser. "Skönlitteratur vidgar elevernas vyer” Nej, tänker ni, inte den där jobbiga klassikerkramaren!

"Skönlitteratur vidgar elevernas vyer”

Professorn som inte har en aning om hur det är att försöka få oengagerade elever att läsa skönlitteratur eller bara vilka längre texter som helst. Som säkert tror att man kan dela ut Selma Lagerlöf eller Edith Södergran i klassuppsättning och veckan därpå ha en meningsfull lektion om berättarperspektiv i romanen eller vad lyrisk meter är. Martin Ahlstedt och Ann-Christine Norman: Stärk svenskans och litteraturens roll på yrkesprogrammen! Unga människors läsvanor är ett hett ämne på många håll i dagens skoldebatt.

Martin Ahlstedt och Ann-Christine Norman: Stärk svenskans och litteraturens roll på yrkesprogrammen!

Men en aspekt av diskussionen som sällan uppmärksammas är att svenskämnet, i och med Gy11, blev kraftigt försvagat på gymnasiets yrkesprogram. Förutsättningarna för att locka yrkeselever in i litteraturens värld är idag alltför dåliga. Läs - men glöm de fina skälen. Finlitteratur ger utvecklad empatiförmåga. Den som läser skönlitteratur utvecklar sin förmåga till empati och förståelse för andra människor.

Finlitteratur ger utvecklad empatiförmåga

Men vilken skönlitteratur som helst duger inte. Komplexa kritikerfavoriter har mer positiv inverkan än stereotypa bästsäljare. Det hävdar amerikanska forskare i en studie publicerad i Science. Den som vill bidra till ett fungerande samhälle och på köpet vill utveckla förmågan till sociala relationer bör enligt forskarna läsa skönlitteratur av god kvalitet. Den slutsatsen drar de efter att ha studerat människors förmåga till empati med koppling till läsning. Deltagarna delades in i fyra grupper. Klassikerna som varnade för vår samtid.

Ända sedan antiken har man drömt om ett idealsamhälle präglat av ordning och trygghet.

Klassikerna som varnade för vår samtid

I modern tid har dessa utopier dock snarast framstått som dystopiska, i takt med att massövervakningen gjort att vi alltmer närmat oss ett sådant samhälle. Sedan Edward Snowden började berätta om den hemliga amerikanska övervakningsapparaten har nya avslöjanden följt slag i slag. Uppväxttema i Svenska 2. Jag har sedan ett tag haft ganska fullt upp med ettornas och treornas kursprov, men tvåorna förtjänar ju också lite uppmärksamhet.

Uppväxttema i Svenska 2

Årets sista arbetsområde i Svenska 2 heter Litteratur 2 och ska låta eleverna tillämpa några litterära verktyg i en analys för första gången. Som smakprov har de fått läsa och svara på frågor om en novell. När de skulle hålla informerande tal om språk i Norden behövde jag ge halva gruppen ett beting medan de andra redovisade. För att få grepp om deras förkunskaper, skickade jag då hem eleverna med novellen Duell i sal 17 av Mikael Niemi, en text som jag lät ettorna arbeta med utifrån en enkel analysmall med gott resultat. Pedagogisk resurs för elever och personal på Dragonskolan. Skola. Litteraturbankens skola är en resurs för lärare och elever, bibliotekarier och alla litteraturläsare: den är tänkt att fungera som läsarens vägledning till det svenska litteraturarvet.

Skola

Vid sidan av Litteraturbankens vanliga texter och kommentarer finns här pedagogiska introduktioner, översikter, uppgifter för eleverna och läshandledningar. Vi tror på en litteraturläsning i klassrummet där de flesta texterna läses gemensamt och i samverkan mellan lärare och elever i exempelvis samtal och loggskrivande. Samverkande arbetssätt är extra viktigt vid arbete med äldre och med mer avancerade texter. Elevernas läsutveckling gynnas av ett nära samspel med en vägledande lärare och med varandra under lärarens ledning. Litteraturen lika farlig som livet självt. Blir vi bättre människor av att läsa skönlitteratur?

Litteraturen lika farlig som livet självt

Har läsning den praktiska nyttan att den gör oss till mer moraliska, mer empatiska medmänniskor? Med jämna mellanrum tas frågan upp i kultur- och litteraturdebatt. Tomten (1941) - Filmarkivet. Kallocain. Roman från 2000-talet sidan 3 etext. Bokmässan 2014: Flickbilden i fantasy. Världslitteratur.se. Ett halvt ark papper.

Divergent DG.pdf. NOVELLER FÖR VÄRLDENS BARN. Skola.