background preloader

Vi ses i skolan

Vi ses i skolan
Related:  Språkutveckling

Alla ämnen ansvariga för elevers språkutveckling Boken "Språkinriktad undervisning" riktar sig till lärare i de senare åren på grundskolan och gymnasiet och behandlar språkrelaterade didaktiska frågor som ämneslärare kan stöta på när de arbetar med flerspråkiga elever. Huvudpoängen är att alla lärare aktivt måste arbeta med elevers språkutveckling menar Maaike Hajers och Theun Meestringas, två nederländska forskare. Maaike Hajers har tidigare varit gästprofessor och forskare vid flera svenska lärosäten och har lång erfarenhet av språkinriktad ämnesundervisning. Forskarna understryker att utan utvecklade språkkompetenser och kunskaper är det ytterst svårt för elever att uppnå kunskapsmålen. Ett ämnes fackspråk utmaning för alla eleverEnligt statistiken har 18 procent av svenska skolelever annat modersmål än svenska och i storstäderna är denna andel ännu högre. Flera av dessa elever har språksvårigheter och är i behov av regelrätt språkstöd. Lärarna ska ställa språkutveckling lika mycket som ämneskunskaper i centrum.

Lejonet och räven | Förstelärarblogg på Östra Real, med fokus på svenska och IT En lärares funderingar Lär dig grunderna Innehåll:STEG 1 En förståelse för Hattie’s forskning – ”Synligt lärande” STEG 2 En förståelse för BFL-strategiernaSTEG 3 En förståelse för metodernaSTEG 4 Andras erfarenheter STEG 1 – En förståelse för Hattie’s forskning – ”Synligt lärande” Titta på föreläsning med Jan Håkansson om ”Synligt lärande” (52:44) eller läs Skolverkets artikel Undervisning inte skolans huvuduppgift för att ta del av de grundläggande slutsatserna i John Hatties forskning om att synliggöra lärandet. Läs Christel Janssons 24 luckor om Synligt lärande för lärare för att få en intressant och lättillgänglig genomgång av Hattie’s forskning för lärare. Synligt lärande i Svedala Tillbaka upp STEG 2 – En förståelse för BFL-strategierna I filmklippet Introduktion – formativ bedömning (28:31) får du precis det som titeln säger. Varför bedömning för lärande? - Om Bristfokusering (4:37) - Om skillnaden mellan formativ bedömning och summativ bedömning (6:22) Eva Minten – Skolverket berättar om: STEG 3 – En förståelse för metoderna

Att läsa är att tänka….. | Navets språkklass Nu har vi avslutat den första delen i samarbetet sva/no. Den här gången gick samarbetet ut på att jag under mina sva-lektioner arbetade med lässtrategierna på en no-text i biologi. Jag har tidigare skrivit om när vi överblickade texten det vill säga strategin ”Upptäcktsresanden”. I det här blogginlägget skriver jag också om reflektioner kring arbetet med de andra strategierna ”Reportern”, ”Detektiven” och ”Nyhetsuppläsaren”. Att överblicka ”Upptäcktsresanden” Eleverna fick tala om bilder och rubriker och på så sätt bygga upp en förförståelse som gjorde att de kunde förstå vad texten handlade om. Att ställa frågor och undra ”Reportern” Vi började att samtala med eleverna om hur man ställer frågor och sedan diskuterade vi de olika frågeorden. Lässtrategin ”Reportern” upplevde jag var lättare än ”Upptäcktsresanden” för eleverna att arbeta med. Att reda ut oklarheter ”Detektiven” Att sammanfatta ”Nyhetsuppläsaren” Sammanfattande reflektioner /Linda Det här inlägget postades i Okategoriserade.

barkersthlm Ny i svenska skolan | En blogg om skolutvecklingen i Håbo kommun. Lämna gärna en kommentar! Porträtt: David Rose David Rose bestämde sig för att viga sitt liv åt ursprungsbefolkningens rättigheter. Han bosatte sig i öknen i centrala Australien, lärde sig det lokala språket pitjantjatjara och började att arbeta som lärare i skolan. Där fanns ett gigantiskt behov. – Barnen fick inte den utbildning de hade rätt till och behövde. 30 år senare sitter han i en av föreläsningssalarna i det ståtliga Universitetshuset i Uppsala. Det är inte bara i Sverige som det finns ett stort intresse för Reading to Learn. – Jag reser alldeles för mycket. Väl på plats i Sverige tar han sig dock tid att prata med andra deltagare på konferensen och han är en engagerad åhörare under de andra föreläsningarna. David Rose har utvecklat metoden Reading to Learn, som används av allt fler skolor i Sverige.Foto: Håkan ElofssonFrustrerad över bristen på effektiv undervisning återvände han till Sydney. David Rose fick snart möjlighet att genomföra aktionsforskning i de aboriginska samhällena i centrala Australien.

Flippa ditt klassrum – innan någon annan gör det! | Matematik 2.0 Sista matematiklektionen med språkintroduktionen innan jullovet. Vi har pratat om grundpotensform, och en tjej som känner att hon inte riktigt greppat allt säger till mig efter lektionen att hon gärna vill försöka jobba på egen hand på jullovet. Därför undrar hon om jag kan visa henne bra filmer på Youtube som hon kan titta på för att lära sig. Och jag påminns igen om att eleverna tack vare de digitala verktygen har alla möjligheter i världen att ta ansvar för och driva på sitt eget lärande. Som lärare på 2000-talet är jag inte deras enda informationskälla. Och jag tänker på att en lärare i dagens skola måste inse att hela skolkonceptet håller på att flippas. Jag minns att Daniel Barker i en UR-sändning från Bokmässan i höstas förlängde detta till en framtidsspaning: När vi som lärare och skola inte längre är elevernas huvudsakliga informationskälla så måste vi kunna locka med något exklusivt. Copyright CC BY-SA: Casey

Mina ord, våra idéer- inspiration för lärare BLOGG | Patricia Diaz En liten heads-up för långt men viktigt inlägg (med många länkar)! När jag lyssnade på avnittet ”Allt är inte Facebook” ur podden ”Jakten på likes” med Isa Galvan och Linnea Holst slog det mig hur viktigt det ändå är att ha (tänkte först skriva ”lite” men tog bort det sen) koll på vad barn och ungdomar gör på nätet. Podden riktar sig till föräldrar (alla vuxna?) som vill lära sig allt om sociala medier. Nedan kommer några rader om några av de sociala medier som tas upp i podden, plus ett par till. Snapchat – grundat av Evan Spiegel, Bobby Murphy och Reggie Brown och lanserades 2011. Snapchat var från början tänkt som en selfieapp men utvecklades senare till ett långt mer framgångsrikt koncept där användarna skickar bilder och filmer till varandra och väljer hur länge mottagaren ska få se bilden/filmen (1-10 sekunder). Snapchat växer så det knakar och är verkligen de ungas sociala medium. Instagram – fortfarande himla poppis även bland de yngre. Wattpad – ”Har du läst min bok?”

Unga uppfinner egen språkvärld med mobilerna OMG! Alla dessa kryptiska förkortningar, slangord och smileys – utarmar de inte språket?Många förfasar sig över ungas sms- och chattspråk. Men forskning visar att det går utmärkt att röra sig mellan olika språkliga världar.Samtidigt minskar läsförståelsen när det ­gäller djupare texter. DN följde några niondeklassare i Malmö – och deras mobiltelefoner. ”Vgd?” Så kommer en av tjejerna, Ida Akinmarin, att tänka på något: – Det finns såna konstiga förkortningar också. Vilka? – T o m, osv, mm och såna. Det är höstterminens första vecka och i Malmö dröjer sig sommarlovskänslan kvar. ”Ska d ti mf ikväll?” ”Nä kan nt idag :-(” ”ahahaha vafan” ”Var hittar man dig på mf?” ”haha vid karusellerna lr vid maten” ”ofc ;-)” OMFG = ”Oh my fucking God”. De flesta i klassen skickar runt hundra meddelanden per dag, säger de. – Jag har den under madrassen. Ofta vaknar hon mitt i natten, kollar meddelanden och sms:ar. – I natt vaknade jag vid tre. Och du svarade då, klockan tre på natten? – Ja. Och så en kyss-emoji.

Nybörjarguide Din nybörjarguide till att flippa klassrummet Vad bra! Du har börjat intressera dig för att flippa klassrummet. Jag intervjuades av Ålands Radio när jag var där och föreläste. Här kommer Aaron Sams och Jonathan Bergmanns föreläsning från BETT 2013. Här är ett blogg inlägg som heter The Flipped Classroom Guide for Teachers.Flippat London - del 2 Sen föreslår jag att du gå vidare med att titta igenom en del länkar: Den första är Salman Khans föreläsning på TED från 2011. Så nu har du ett begrepp om vad Flippa klassrummet innebär. Men om du nu står på steget"Hur gör jag det?". Blogga Det finns flera blogghotell, men jag rekommenderar att du använder Blogger, Wordpress eller Moobis. Roliga besöksräknare har du här och i form av en jordglob här. Film Youtube - Hur du skapar ett youtubekonto.Jing - Ett enkelt screencastprogram för dina onlinelektioner där du helt enkelt filmar det som händer på datorskärmen. Och så till sist en nybörjarguide på engelska Om upphovsrätt.

Related: