background preloader

Tio topplistor du inte vill vara utan

Tio topplistor du inte vill vara utan
Att listor är populära på internet rådet det ingen tvekan om. Av någon anledning tilltalas vi av att få information färdigförpackad och gärna rangordnad. Jag har tidigare erkänt att jag gillar katter på internet, nu får jag lov att erkänna att jag gärna tittar på olika listor också. I detta inlägg får ni därför en liten hyllning till alla listor som florerar på internet och här har jag samlat tio listor som en geografilärare och SO-lärare verkligen kan ha nytta och glädje av. 1. Kartor Vad vore en geografilärare utan sina kartor? 2. Det finns massor av inspirerande och lärorika TED-talks. 3. Att upptäcka världen genom litteraturen är fantastiskt! 4. Twitter är en guldgruva när det kommer till fortbildning. 5. När vi jobbar med handel så har vi låtit eleverna undersöka olika varor utifrån produktion, transport och konsumtion. 6. I en blogg kan du få inspiration och även mer utförliga beskrivningar av ny forskning. 7. 8. 9. 10.

http://pedagogblogg.stockholm.se/granslost-digitalt-larande/2016/02/21/tio-topplistor-du-inte-vill-vara-utan/

Related:  SoKartorBlandat

Gränslöst digitalt lärande Vad ska man hitta på de första och sista dagarna på terminen? Många lärare brukar göra någon lek eller frågesport med sina elever. När man har jobbat ett tag så brukar man ha några olika alternativ som man vet fungerar bra. Ibland är det dock roligt att få pröva något nytt och då är det roligt att kunna hjälpas åt. 15 enkla exempel på GIS i undervisningen Geografiska informationssystem, så kallade GIS, är digitala kartor där information ligger i olika lager. I mitt förra inlägg beskrev jag lite mer ingående vad Lgr 11 säger om GIS i skolan. I det här inlägget tänkte jag gå in på några konkreta sätt att använda GIS i skolan på och vad de olika sätten kan tillföra lärandet. GIS för geografiska analyser GIS är mycket användbart när vi vill göra geografiska analyser. I GIS:et så ligger information och genom att se ett mönster av den informationen så kan vi göra en analys.

Skriv ut dina egna post it och notislappar Jag såg ett så fiffigt tips på en amerikansk undervisningsblogg och kunde inte låta bli att kopiera. Kopiera i dubbel bemärkelse för det här tipset handlade om att kopiera på notislappar. Jag började med att bara översätta några av lapparna. Vartefter att jag gjorde det så kom jag på flera egna och kombinerade dem bland annat med tips om rollfördelning vid grupparbete från kooperativt lärande.

The factlab - Where facts become your knowledge Trivia att använda för spännande diskussioner Nya notiser varje vecka Halva befolkningen! Halva jordens befolkning, 3,5 miljard, bor i 6 länder! 1960 bodde det 1,5 miljard och det kommer troligen bo 4,2 miljarder i dessa 6 länder 2050. Temabloggar Kooperativt Lärande laddar... Kooperativt Lärande en ämnesdidaktisk bro? Kan Kooperativt Lärande öppna upp för möjliga brobyggen mellan ämne och didaktik vilket i sin tur kan leda till utveckling... Kooperativt Lärande: Fråga, fråga, byt! Alla elever i klass 1d cirkulerar i klassrummet. I sin hand har de varsitt frågekort.

Sverige är unikt – här är 25 världskartor som visar hur Ibland pratar vi om Sverige som landet lagom, mellanmjölkens land, där allt är lite sådär mittemellan. Varken plus eller minus, vi är lite neutrala i allmänhet. Men tittar vi på Sverige i relation till resten av världen så kan man sluta sig till att inom vissa områden så är vi världens mest extrema land. Nedan finner du 25 stycken världskartor där Sverige är rankat etta eller ligger i toppen inom olika kategorier. 1. Bland länder med högst konsumtion av mjölk per capita Tema: Första veckan i skolan Första lektionen hur gör jag? Förberedelserna är viktiga. Ha genomtänkt hur du vill ha din första skoldag.

Skola Om cookies på våra tjänster SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter Agenda Uppdrag granskning Gränslöst digitalt lärande Vad är GIS? En sak som förbryllade mig när Lgr 11 kom var hur jag skulle kunna undervisa om GIS, när jag inte hade en aning om vad det var. Det kommer ofta upp frågor rörande GIS i olika grupper som är kopplade till SO. Livsviktig poesi – ett poesiprojekt – Josef Sahlin ”Unga röster tränger sig fram.Något viktigt att berätta.Vill att du ska höra.” På Årstaskolan har vi en flerårig tradition av att skapa projekt i svenska med fokus på skaparlust och med processer och resultat som berör. Året efter retorikprojektet #talasomTED var det flera av oss som vill se om vi kunde skapa något liknande kring poesi.

Tio tips för en inkluderande skolstart Detta blogginlägg har jag skrivit förut och har nu reviderat det lite eftersom det uppskattats som påminnelse inför den viktiga skolstarten. Texten vänder sig till alla som möter elever och är tänkt som ett underlag för att samarbeta om en inkluderande skolstart. Många barn och ungdomar börjar kanske känna sig nervösa nu, inte bara pirr i magen utan kanske har de ångest inför omställningen från lov till skola. Forskaren: Fyra saker en lärare måste kunna Genom intervjuer med lärare som agerat handledare åt lärarstudenter under deras verksamhetsförlagda utbildning (VFU) har Jens Gardesten, universitetsadjunkt vid Linnéuniversitetet, identifierat fyra faktorer som han kallar ”den nödvändiga grunden” för blivande lärare. – Jag såg inte framför mig att jag skulle se de här fyra delarna, jag gick ut med öppet sinne och lärarna fick med egna ord beskriva nödvändiga grunder i yrket. Vissa saker har förvånat mig, säger Jens Gardesten. Den första delen av den här nödvändiga grunden är förmågan att visa mognad, att ta vuxenansvar. Handledarna beskriver att det är viktigt att den blivande läraren har kommit ur sin egen tonårsperiod och inte beter sig som en elev själv. – Att man inte kommer ut och ska vara någon sorts rebell när man ska ut och ta ansvar för ungas utbildning är det allra viktigaste.

Related: