background preloader

Världskoll - Vem skulle du vara om du levde i ett annat land?

Världskoll - Vem skulle du vara om du levde i ett annat land?

http://m.varldskoll.se/

Faraonernas Egypten Tidsperioder Landet Egypten har en mycket lång och spännande historia. Det forntida Egypten sträckte sig från Nildalen fram till Medelhavets flodmynningar. Men den egyptiska kulturen bredde ut sig längre än så, till exempel till länder som Nubien och Sudan. Det forntida Egyptens historia brukar delas upp i tre stora tidsperioder kallade ”riken”.

Unika sårbarhetskartor för grundvatten i Stockholms län - Länsstyrelsen i Sto... Samtliga räddningstjänster och kommuner i Stockholms län har nu tillgång till unika sårbarhetskartor för grundvattnet. Kartorna kommer att vara ett viktigt beslutsunderlag för att skydda grundvatten när det inträffar olyckor som innebär utsläpp av miljöfarliga ämnen. – Kartorna kommer också att fungera som verktyg för arbetet inom vattenförvaltningen med att nå god kemisk grundvattenstatus, säger miljöutredare Håkan Johansson på Länsstyrelsen. Afrika: länder - geografispel Algeriet, Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Centralafrikanska Republiken, Demokratiska Republiken Kongo, Djibouti, Egypten, Ekvatorialguinea, Elfenbenskusten, Eritrea, Etiopien, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Kamerun, Kenya, Kongo, Lesotho, Liberia, Libyen, Madagaskar, Malawi, Mali, Marocko, Mauretanien, Moçambique, Namibia, Niger, Nigeria, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Somalia, Sudan, Swaziland, Sydafrika, Sydsudan, Tanzania, Tchad, Togo, Tunisien, Uganda, Västsahara, Zambia, Zimbabwe, Seterra är ett gratis geografispel som lär dig länder och huvudstäder i hela världen. Detta är onlineversionen som är skriven i HTML5 och fungerar i den senaste versionen av de flesta webbläsare, t ex Safari, Firefox och Google Chrome, samt Internet Explorer 9 och senare. Den kan köras under Windows, MacOS X och Linux, samt på mobila enheter som t ex iPhone, iPad och Android.

Franska revolutionen Den franska revolutionen inleddes med bildandet av den 14 juli (numera Frankrikes nationaldag) år 1789 och avslutades med Napoleon Bonapartes statskupp 1799, Brumairekuppen. En annan riktning betraktar revolutionen såsom avslutad med Thermidorkrisen 1794 då de mest radikala revolutionära makthavarna störtades. Det är även möjligt att betrakta franska revolutionen som avslutad när Napoleon Bonaparte lät sig krönas till kejsare 1804, eftersom revolutionen härmed genomlöpt ett varv från monarki till kejsardöme. Revolutionen hade förebådats under lång tid före 1789 av upplysningen och dess filosofer, Voltaire och Rousseau med flera, samt med tankar om folkstyre och människans förnuft, vilka inspirerade befolkningen till uppror och krav på större jämlikhet gentemot kungamaktens och adelns provocerande lyxliv. Många såg den brittiska parlamentarismen som ett föredöme.

Svenska spel Spel som lär dig läsa och skriva. Behärskar du bokstäverna och kan du ordningen mellan bokstäverna i alfabetet? Med dessa lekfulla spel övar du upp din kunskap i svenska språket. Här har vi samlat alla spel inom ämnet Svenska. Livets Lotteri - Rädda Barnen Var skulle du hamna om du föddes på nytt och hur skulle ditt liv se ut? Snurra på hjulet i Livets Lotteri så får du veta. Enligt statistiken har du bara 0,08 procents chans att födas i Sverige och du hamnar sannolikt i ett land med fler problem än där du vuxit upp. Livets Lotteri vill visa på hur olika situationen är för barn i världens alla länder. Likaså hur viktigt det är att tänka långsiktigt när man kämpar för att skapa bestående förbättringar för barn världen över. En insats idag skapar resultat imorgon, och det finns inga snabba genvägar.

Flyktingen: Folk dog inför mina ögon Flykten till Sverige gick via lastbil genom öknen och på en överfull pråm med krånglande motor över Medelhavet. Hennes släktingar hade betalat 35.000 kronor till människosmugglare för att 17-åriga Sara skulle kunna lämna en av världens hårdaste diktaturer. Klockan var tre på natten och det var kolmörkt ute när de blev tillsagda att ge sig av. Sara beskriver båten som skulle ta dem över Medelhavet som en pråm. De var nära 500 flyktingar på däck och vattnet nådde högt upp på skrovet. Peter Wolodarski: Billigare flyga än åka med dödens båtar. Om det fanns lagliga vägar in i Europa hade människor inte behövt dö på Medelhavet. Veckans katastrof var möjlig att undvika. För att förstå det svåra måste ibland de enkla, lite naiva frågorna ställas.

”Vår ohållbara konsumtion utarmar jordens resurser” FN:s miljökonferens i Rio. För att uppnå en hållbar utveckling krävs ett komplext samspel mellan en lång rad faktorer. Det handlar om mat, energi och mycket annat. Vi vill att begreppet hållbarhet ska bli mer konkret och mätbart, skriver Fredrik Reinfeldt, Gunilla Carlsson och Lena Ek. Denna vecka reser vi till Brasilien för att delta i FN:s konferens om hållbar utveckling, ”Rio +20”. Mötet handlar om hur vi ska fortsätta det internationella samfundets strävanden efter ett hållbart samhälle, som påbörjades vid FN:s första miljökonferens i Stockholm 1972.

31 kvinnor som är viktigare för svenska elever att lära sig om ä... Under torsdagen släppte Dagens Nyheter en granskning om att historieböckerna i svenska skolan har glömt kvinnorna. I en av de granskade böckerna framgår det att det finns fler namngivna nazister än kvinnor i en tredjedel av boken. 31 nazister och 21 kvinnor. Böckerna som granskats är skrivna för den läroplan började gälla 2011och som hade högre krav på jämställhet i undervisningen. Att det trots det ser ut som det gör är orimligt. Det finns nämligen en hel drös kvinnor genom historien som svenska skolelever borde lära sig om. 31 kvinnliga entreprenörer som borde vara med i historieböckerna InspirationKvinnorna saknas i historieböckerna i svenska skolan, visar en ny granskning. Vi vill dra vårt strå till stacken och listar här några av historiens framgångsrika företagare, entreprenörer och uppfinnare – som var kvinnor. Låt dig inspireras. Förra veckan släppte Dagens Nyheter en granskning som visar att kvinnorna saknas i historieböckerna i svenska skolan. Böckerna som har granskats är skrivna för den läroplan som började gälla 2011 och som hade högre krav på jämställhet i undervisningen.

De flesta får mindre i plånboken av regeringens budget De flesta kommer att få mindre i plånboken nästa år om regeringens budgetförslag går igenom. Finansminister Magdalena Anderssons stora dag kantades av anklagelser och protesterande mjölkbönder. Redan tidigt på morgonen kom anklagelserna om att regeringen mörkar att en majoritet kommer att få sämre disponibel inkomst (det samma som inkomster efter skatt men med bidrag inräknade) nästa år. Först i den sista tabellen i en bilaga kunde man läsa sig till att finansdepartementet självt kommer fram till att sex av tio får mindre i plånboken nästa år på grund av regeringens åtgärder. Skattehöjningar och avdrag går inte spårlöst förbi nästa år och Magdalena Andersson fick ägna en stor del av sin presskonferens åt att försöka förklara att det ändå blir bättre – på sikt.

Barn som lämnar sekter måste få bättre stöd Vi vet att sekterna bryter mot de mänskliga rättigheterna för barn på en rad punkter.Noomi Lappalainen och Erik Engkvist Ikväll visar TV3 dokumentären Sanning och Konsekvens som handlar om Linn som växte upp som ett Jehovas vittne. Linn har inte fått träffa sin familj på två år – sedan hon valde att lämna rörelsen. Hennes historia är inte unik. Varje år tar hundratals barn och unga – helt ensamma – steget ut i en värld som de bara fått höra nedsättande saker om. Inom Jehovas vittnen tillämpas något som kallas uteslutning. Om sekter En vanlig definition bland religionsvetare om vad som kännetecknar en sekt är följande sju punkter: Gruppen är en frivillig organisation. Även om medlemskapet är frivilligt existerar oftast en tröskel för att uppnå medlemskap i gruppen. Inom scientologi kännetecknas denna tröskel av de olika utbildningspaket som man måste genomgå.

Related: