background preloader

Blandat

Facebook Twitter

10 tips på vad du bör släppa taget om för att bli lyckligare. Att släppa taget om det du håller fast vid kan leda till ett lyckligare liv.

10 tips på vad du bör släppa taget om för att bli lyckligare

(Foto: Pixabay) Visst vill de flesta av oss bli lyckligare och leva ett mer hälsosamt, friskt och meningsfullt liv. Det är lätt att fastna i att fylla på med saker i vår strävan att uppfylla våra mål, men ibland kan istället släppande vara vägen. Våra egna beteenden och ovilja att släppa det vi håller fast vid kan skapa både smärta och stress. Ibland söker vi hellre en tillfällig känsla av lättnad och njutning, snarare än att ta tag i det som faktiskt ger upphov till långvarigt lidande. Här är 10 tips på vad du bör släppa taget om för att bli mer lycklig: 1. 2. Våga varva ner – ny samhällstrend 3. 4. 5. 6. Ny upptäckt: Orsaken bakom migrän funnen - Svenska Örtmedicinska Institutet Aktiebolag. Nu har forskare hittat vad de anser är den enda orsaken till migrän.

Ny upptäckt: Orsaken bakom migrän funnen - Svenska Örtmedicinska Institutet Aktiebolag

Det betyder också att man nu kan förebygga migränanfall och det kan vara så enkelt som ett vitamintillskott. Migrän är sprängande huvudvärk som kan pågå i några timmar upp till två dygn. Värken sitter oftast intill ena ögat eller ena sidan av huvudet. Man mår oftast illa vid ett anfall och ibland kräks man. Migrän är vanligare bland kvinnor än män. Hittills har man spekulerat i att migrän orsakas av sömnbrist, hormonförändringar vid mens och stress. Amerikanen Jonathan Borkum, som är psykolog och professor vid University of Maine, studerade 2 000 artiklar om migrän och undersökte en rad triggers, som till exempel uttorkning och luftföroreningar, och jämförde hur var och en av dem påverkade hjärnan för att hitta det som orsakar migrän.

Ett överskott av fria radikaler skapar en obalans i kroppen som kallas oxidativ stress när det inte finns tillräckligt med antioxidanter för att parera de fria radikalerna. Omöjligt uppdrag att vara lärare idag. Sveriges grundskola ska vara en skola för alla och ingen ska vara exkluderad.

Omöjligt uppdrag att vara lärare idag

Men sanningen är att många elever har svårigheter att klara av vanliga klassrumssituationer och skolarbetet trots att läraren individualiserar undervisningen. Alla som någon gång har stått inför en proppfull skolklass vet att vad man som ensam lärare kan åstadkomma är begränsat, hur kompetent man än är. Förutom lärare behövs specialpedagoger och resurspersoner. De elever som får en diagnos tror ofta att de ska få mycket mer hjälp i skolan medan sanningen är att skolornas dåliga ekonomi gör att situationen i skolan inte ändras mer än att diagnosen kan förklara och öka förståelsen för elevens svårigheter men att mycket arbete och hjälp måste ske i hemmet.

Fler och fler arbetsuppgifter åläggs lärarna, men ingen arbetsuppgift försvinner när en ny tillkommer. Stor brist på kunskap om läxor. Det finns många åsikter om läxor – men vad säger forskningen egentligen?

Stor brist på kunskap om läxor

Tre experter reder ut forskningsläget. Man kan säga två saker om forskningen om läxor: 1. Den existerar knappt. 2. Mest citerad i debatten om läxors vara eller inte vara är den nya zeeländske pedagogikforskaren John Hatties forskningsöversikt ”Visible learning”. Så det är med andra ord svårt att dra några säkra slutsatser om vad läxforskningen vill säga. Den pensionerade forskaren Jan-Olof Hellsten är en av få svenskar som studerat läxorna och dess funktion. . – Läxor leder till en stor arbetsbelastning som kan bli negativ för eleverna och göra att de mår psykiskt och fysiskt dåligt.

Innan Jan-Olof Hellsten började forska vid Uppsala universitet arbetade han som lärare och skolledare. Förstå kunskapskraven: Att utveckla ett resonemang i svenska. Vad betyder värdeorden? Rubriken inleder med hur man kan tolka värdeorden.

Vad betyder värdeorden?

Värdeorden är de fetstilade orden i läroplanen som uttrycker på vilken nivå ett kunskapskrav nåtts, t ex enkelt, utvecklat, välutvecklat och det är där bedömningen utgår ifrån. För att hjälpa till att bedöma värdeorden används det som kallas bedömningsaspekter (här finns mer information från Pedagog Värmland om ämnet) men De kallas även för språkliga uttrycksformer i Skolverkets skrift Få syn på språket. Anna Kaya skriver om språkliga uttrycksformer här och här. Skolforum 2014: Stresshantering i klassrummet. Julkalender 2014. Meekatt: "När blev det förbjudet att läxa upp olydiga barn?" Debatt Malin Meekatt Birgersson: "Sexåringen sitter i vår soffa, framför mina barn, och kallar sin mamma för 'jävla fittmamma'.

Meekatt: "När blev det förbjudet att läxa upp olydiga barn?"

Hur ser framtiden ut för ett barn som vid sex års ålder får bete sig så utan konsekvenser? " Så, vad händer då om man tar upp debatten kring det här med att föräldrarna måste uppfostra sina barn och sluta dalta med dem? Jo, de kallar dig för barnmisshandlare. Logiskt. Verkligen. LÄS MER: "Till alla föräldrar: "Våga bestraffa barnen – för deras egen skull" Alla är kränkta.

LÄS MER: "Föräldrar måste uppfostra sina barn att respektera lärare" Folk rasar för att jag menar att vi måste sätta tydliga gränser och lära barnen att respektera oss vuxna. Barn ska vara barn. Nu är jag ju dessutom en sån mamma som säger till andras barn (!) Håll ordning på era ungar för fan om ni inte tål att någon annan säger ifrån! Jag är till skillnad från andra föräldrar tacksam om någon faktiskt säger ifrån och stöttar mig i mitt jobb som förälder.

De formar inte sig själv. Over and out. "Läxor i praktiken" ~ Kilskrift. Jag har skrivit om läxor förr.

"Läxor i praktiken" ~ Kilskrift

Både i stort och i smått. Dels här på bloggenMina första steg i ditt flippade klassrummet och Läxor - detta eviga tjat om läxor Men också om hur det flippade klassrummet ser på läxor i Magasin 360 och i Grundskoletidningen bland annat. Även i Pernilla Alms bok Läxfritt finns ett kapitel där mina åsikter om läxor kommer fram. Jag har skrivit och/eller förekommit på en hel del andra skrifter utöver det, för det är oundvikligt att inte prata om det flippade klassrummet utan att nämna ordet läxa. Så här kommer ytterligare lite om läxor. Jag vet inte om du har missat Skolverkets ganska nyligen utgivna skrift som heter Läxor i praktiken - ett stödmaterial om läxor i skolan. Han berättade att skriften innehöll bland annat just läxor i relation till det flippade klassrummet, vilket självklart gjorde att jag inte kunde skjuta läsningen på framtiden längre.

Men, för att inte hamna på fel spår - jag gillar skriften.