background preloader

Gapminder: Unveiling the beauty of statistics for a fact based world view.

https://www.gapminder.org/

Related:  Teacher tools 2.0GeografiSamhällskunskapSamhällets ekonomiGeografi

Europeisk språkportfolio - pedagogisk verktyg för lärare Språkportfolion hjälper eleven att bli mer medveten om sitt eget lärande. Både eleven och läraren får syn på vilka kunskaper eleven har och vad han eller hon behöver lära sig mer om. Äldre elever kan använda dokumentationen inför studier utomlands eller för att söka ett arbete. Kris i befolkningsfrågan – fast inte egentligen. Jorden rymmer fler människor. - Sydsvenskan Någon egentlig befolkningspolitik behövs inte, menar Hans Rosling: “Det enda som behövs är en feministisk politik!" När fattigdomen bryts, när barnen får möjlighet att gå i skolan och kvinnorna kan försörja sig, då kommer kvinnor överallt att börja efterfråga preventivmedel som ger möjlighet till familjeplanering. Sedan går det snabbt att etablera tvåbarnsfamiljen som norm, vilket i förlängningen gör att befolkningen slutar växa. Kvinnors frihet har alltså en positiv inverkan på befolkningsutvecklingen. Människor i fattiga länder behöver inte några pekpinnar från rikare länder och ingen förtryckande ettbarnspolitik, som dessutom riskerar att skapa problem med en åldrande befolkning.

Skolmaterial Ekonomifakta har tagit fram ett antal skolmaterial som lämpar sig främst till nionde klass och gymnasiet. Här finns lektionsmaterial om varför ekonomin beter sig som den gör. Du kan också ladda ner en skrift som diskuterar hur det samhällsekonomiska kretsloppet hänger ihop. Detta går också att kombinera med Ekonomiprojektet som är ett fördjupningsmaterial. Har du lite tid över, eller vill ha ett roligt mellanspel under samhälls- eller ekonomilektionerna, rekommenderar vi Ekonomi-Jeopardy! Skattekraft och kommunalskatt idag och för tio år sedan - SVT Nyheter i dag och för tio år sedan Den totala kommunalskatten har höjts i 270 av Sveriges 290 kommuner de senaste tio åren, varit oförändrad i sju och blivit sänkt i 13. Den beskattningsbara inkomsten per invånare (skattekraften) har i genomsnitt ökat med 29 500 kr räknat i dagens penningvärde. Men det finns stora skillnader mellan kommunerna. Den svagaste utvecklingen ligger på ökning runt 5 000 kronor och den starkaste på 53 000 kronor per invånare. Vi börjar med att gå igenom hur utvecklingen har sett ut i stort, du behöver bara scrolla vidare.

Därför är inte klimatet den utlösande faktorn bakom flyktingkrisen - OmVärlden En vanlig förklaring till uppkomsten av flyktingkrisen är klimatförändringarna. Tidningen National Observer visar en bild på den drunknade 3-årigen Alan Kurdi och skriver "Det är så här en klimatflykting ser ut". Även Sveriges biståndsminister Isabella Lövin (s) är inne på samma spår och gör en koppling mellan katastrofsituationen och konflikterna i Syrien och dess grannländer och de svåra torkor som drabbat länderna. Dela dokument Hur gör du när du ska skriva ett dokument ihop med kollegor på olika ställen? Många skapar dokument som sedan skickas fram och tillbaka via e-post och då kan det bli svårt att hålla reda på den senaste versionen och vem som har skrivit vad. Idag finns det smartare sätt att dela dokument. Google Drive är förmodligen det vanligaste sättet att dela dokument. Du kan skapa dokument för ordbehandling, kalkyl eller presentation och sparar dem på nätet hos Google. Den största fördelen är att du kan komma åt dina dokument varifrån som helst (via din Google inloggning).

Ny istid kan hota Skandinavien Tack vare Golfströmmen är vårt klimat varmare än på motsvarande håll i världen. I Stockholm är medeltemperaturen i januari uppemot 25 grader högre än på motsvarande breddgrad i Kanada. Men kan Golfströmmen påverkas av den globala uppvärmningen – och vad händer då? För tio år sedan varnade norsk-amerikanska forskare för att Golfströmmen på grund av växthuseffekten helt kan stanna av inom 200 år. Vem blir Årets sexist 2013? 2013 var sexism en nyhet. Vi såg mönstret upprepas gång på gång: Ett klädföretag, en vit välbärgad manlig krögare eller ett danskt monster väljer att marknadsföra sig med hjälp av grov sexism. Bilderna orsakar en skitstorm i sociala medier. Gammelmedia beskriver skitstormen.

Ny statistik visar: Svenskar köper godis och alkoholfri öl som aldrig förr Under 2018 ökade samtliga varugrupper inom livsmedel och drycker. Störst ökning stod gruppen mineralvatten, läsk och juicer för. Gruppen ökade med 11 procent mellan 2017 och 2018 och totalt såldes det för 19,5 miljarder svenska kronor, enligt myndigheten. Digitala adresser visar vägen i Nairobi – staden utan gatunummer I värsta fall kan en bristfällig adress leda till döden. – Det händer ofta. Vi hade nyligen ett samtal där en man klagade på skarpa smärtor i bröstet och vi skickade en ambulans.

Related:  susannefarth