Undervisning om att (be)döma rättvist - Nicklas Mörk
I fredags deltog jag på en lektion där min kollega undervisade parallellklassen (åk 5). Lektionens syfte var att belysa hur lätt det kan vara att snabbt döma någon när man bara lyssnar till sina aktuella känslor och hur svårt det i vissa situationer eller vid motgångar att ta ett steg tillbaka, göra en rationell medveten bedömning av situationen och ta ett bra eller rättvist beslut. Detta var något klassen behövde undervisning i vid tillfället då det hade skett flera incidenter där snabba beslut framkallat tårar hos både lärare och elever. Min kollega hade förberett lektionen med lappar som delades ut till eleverna. Hälften av eleverna i klassen fick en lapp med ett påstående som ungefär hade innebörden:
Lektionsförslag: Den enklaste språkberikarlektionen börjar med begrepp och ord
Detta är en mycket enkel lektion. Jag brukar visa den då jag föreläser. Finns inget enklare faktiskt. Du har en bok, en text, vilken som helst.
Lässtrategier
Här i Malmö har vi ett allt större elevunderlag där allt fler elever läser svenska som andraspråk. För att ge eleverna tillräckligt med stöd har vår skola valt att integrera svenska som andraspråk i den ordinarie undervisningen. Basen i vårt arbete är lässtrategier eftersom en ökad läsförståelse även gynnar kunskapsutvecklingen i andra ämnen. Genom att systematiskt jobba med lässtrategier jobbar vi mot en god läsförståelse.
Läsflyt
Kapitel 4 i boken Läsundervisningens grunder handlar om läsflyt som en komponent som möjliggör läsförståelseförmågan. Det är också rubriken på kapitel 4 som är skrivet av forskaren Tarja Alatalo. Läsflyt bygger på både ordavkodning och förståelse. Vi får veta att dagens forskning definierar läsflyt med förmågor som samspelar. Dessa förmågor är att: läsa med god hastighetha god ordigenkänningläsa med lämpligt prosodimönster
Jag avskydde dig då. Nu förstår jag precis.
Du kan verkligen prata en sönder och samman och kommer alltid för sent. Och när vi var små rökte du i bilen. Du hade knappast blivit "Årets mama". Jag kommer aldrig att glömma skriket. Jag har satt mig på en sten vid vattnet, armarna runt benen för att få kroppen att sluta skaka.
Aspergers syndrom
Aspergers syndrom är en så kallad neuropsykiatrisk funktionsskillnad. Ofta säger man bara asperger. Det är inte en sjukdom. Asperger syns inte utanpå. De som har asperger är oftast normalintelligenta och många har väldigt god språklig intelligens.
Att lägga till detaljer i texten!
Att lägga till detaljer i texten är viktigt, det är det som gör att läsaren fastnar för innehållet och läser vidare. Att läsa utan detaljer blir som ett tomt skal, så därför tränade vi också en hel del på detta, på elevernas nivå självklart. Jag började med att berätta en berättelse som saknade detaljer, överdriv gärna så att det blir övertydligt för eleverna. Sedan berättade jag samma berättelse men jag la till detaljer och jag frågade sen eleverna vilken berättelse de helst skulle vilja höra igen eller läsa på egen hand. Alla valde utan tvekan den med detaljer. Jag sa följande till eleverna för att de skulle förstå: ”En julgran utan pynt är som en text utan detaljer, helt okej men inget som man tittar på under en längre stund”
Lär på ditt sätt
Schoolido En kraft som får tankar att växa! Schoolido är inte läroböcker på nätet, eller en digital faktabank.
Så får "gråzonsbarnen" hjälp med lästräning
Det är en kall men klar vinterdag vid Dingtuna skola, en knapp mil utanför Västerås. Solen lyser över en snörik åker med hästar strax utanför skolområdet och över kyrkan som tornar upp sig bredvid de röda skolbyggnaderna. Solstrålarna hittar även in i ett litet mötesrum där Ludvig Hallberg, 11 år, gör sig redo för ett pass med lästräning med Bravkod tillsammans med läraren Maria Falk. De två står mittemot varandra och börjar passet med lite uppvärmande hjärngympa. Samtidigt rabblar de alfabetet högt medan de i rytm slår sig på axlar och knän.
Avslutningstal och dikter att använda i sista timman
Vill du läsa en dikt så kan du läsa denna dikt: Allt jag verkligen behövde kunna, lärde jag mig på dagis Det mesta om det jag verkligen behöver kunna om hur jag ska leva och vad jag ska göra och hur jag ska umgås, det lärde jag mig redan på dagis. Visheten fanns inte där uppe på de akademiska höjderna.