background preloader

Att läsa, skriva och kommunicera bättre

Related:  svenska

Lektionsförslag: Den enklaste språkberikarlektionen börjar med begrepp och ord Detta är en mycket enkel lektion. Jag brukar visa den då jag föreläser. Finns inget enklare faktiskt. Du har en bok, en text, vilken som helst. Jag använder min handstil eller så skriver jag med digital text: Dessa tre ord ska nu ut i klassen. Jag berättar inte varför jag skrivit upp orden, jag tycker om spänning och överraskningar, det retar hjärnanJag läser orden högtEleverna läser orden högt, unisontJag modellar nästa steg då jag säger välj ett ord och sätt in det i en mening; Rättvisa mellan syskon är ofta något syskon bråkar om. Syftet med detta är att involvera eleverna i språket. Som jag brukar säga: Körlings Ord This entry was posted in Boken i undervisningen, Föreläsningar jag ger, Högläsning, Inkludering, Lektion, Lektioner och lektionsförslag, Litteratur och läsning, Modellerna, Värdegrunden and tagged involvera i språket, Körlings språkberikarlektioner, litteraturen i undervisningen, Pippi Långstrump, språkberikarlektioner, språket i undervisningen.

50 olika sätt att redovisa en bok Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt. Vill du ha fler tips på hur man kan redovisa en bok?

Ljudböcker på Youtube? Ja! Du vet väl om att du kan hitta ljudböcker för barn och unga på Youtube? Inlästa, animerade eller textade. På svenska finns det mest ljudböcker men på engelska finns det ett otal både ljudböcker men även upplästa böcker som är textade för medföljning. Saknar du böcker? På svenska? Sök på barnbok svenska eller ljudbok så får du upp olika förslag På engelska? Sök på English talking books, Childrens audiobook, Childrens storybook, Childrens animated books för att hitta ett antal förslag Hörförståelse på engelska Vill du göra egna ljudböcker? Vill du samla dina Youtube-klipp för att lättare hitta tillbaka finns en bra tjänst som heter plistapp.com där du kan göra olika listor att dela med dig av Här är en lista jag gjort: Korta.nu gör länkar korta och begripliga Relaterade Låna gratis e-böcker till iPads Vill du låna e-böcker gratis från ditt biblioteket? I "Allmänt"

Lektion 9 2/10 – Emmas svenska Hej! När vi skriver ska vi försöka hålla oss i samma tempussystem. det kallas för tempuskongruens. Vi ska försöka att inte blanda tempus. Ex. Berätta om din helg. Diskutera rubrikerna. Vad tänker ni om rubrikerna? Vad handlar de om? Vilka nyheter har ni tagit del av? Vallokaler vaktas under rösträkningen – följ rapporteringen om folkomröstningen (DN, Dagens Nyheter) GÖTEBORG Två vårdcentraler i Göteborg har genom ett pilotprojekt kunnat anställa psykologer för barn och unga. (GP – Göteborgs Posten) Niko är Skånes hemligaste hund – lever med en hotbild- Niko är – som enda hund i Skåne – certifierad att spåra upp stora rovdjur som blivit påkörda. (Sydsvenskan) (Aftonbladet) Nazisternas kärna kartlagd – hotar Sveriges demokrati (SVD – Svenska Dagbladet) (Expressen) Slå upp svåra ord! POESI och KRISTINA LUGN Kristina Lugn är en känd svensk författare och poet som även sitter i Svenska Akademien. Jag vill att du ska komma nu. Jag vill att du ska komma nu genast. Försök att beskriva orden på s. 229. ett bidrag

Läsanalys I boken ”Vägen till skriftliga omdömen” beskriver Anne-Marie Körling ett arbetsredskap som hon kallar för läsanalys. Jag har provat det ett tag och det hjälper mig att se mina elevers läsutveckling och på så sätt ge mig feedback på hur jag ska utveckla min undervisning. Så här gör man: ”Kopiera en sida ur elevens självständiga läsning, eller en kopia av läxan, faktaboken. Då eleverna är införstådda i arbetet gör de själva underlaget. Då eleven läser sin text i boken följer läraren med i sin kopia. Notera varje sak du önskar samtala med eleven om. Notera korrekt läsning vid varje rad med ett ok. Ringa in ord som du vill undersöka hur eleven förstår. Skriv in de korrigeringar eleven gör under sin läsning – då eleven självkorrigerar sin läsning notera med SK. Utveckla din förmåga att anteckna under läsningen. Då du är klar med dina noteringar, samtal med eleven, låt eleven vara den som berättar om sin läsning. (Körling, 2009, s.135) -Olle rättade sig själv flera gånger när han läste! -Ja!

Minibladet - Nyheter Dygnet Runt Toppnyheterna just nu Toppdelad Stöd vid dyslexi och läs- och skrivsvårigheter - Kod-Knäckarna Våra svenska dialekter - SweDia 2000 Lektion 10 3/10 – Emmas svenska Hej! Idag har vi pratat mycket om vikingatiden. Men först en tempusövning: Skriv om berättelsen. Jag sitter vid mitt köksbord och tittar ut. Skriv ett eget exempel. Ex. Jag har kollat väderprognosen. Ex. Jag hade kollat väderprognosen. Nya ord: en rövare en vik vikingatiden att plundra en runskrift en runsten runor att ha ansvar för ett ansvarsområde en ställning (kvinnornas ställning) en handel en handelsresande Läs texten på s. 233-234. Skriv en fråga på texten/ditt område. Titta på bilden på s. 235 och läs om vikingarnas världsbild. Läs om asarna (gudarna under vikingatiden) på s. 236-237. Facit: ! Välj en av gudarna. Skriv en kort presentationstext. Ex. Gå in i din roll/karaktär! Du är på möte med de andra gudarna. Berätta också om din hjärtefråga. Vi kan stryka hjälpverben har och hade i bisatser. Ex. Gör övningen på s. 152 [3] i övningsboken. Vi kan stryka som när det inte är subjekt i bisatsen. Ex. Gör övningen på s. 152-153 [4] Hur kan vi lära oss ord? Vi ses imorgon! Hälsningar Emma

Bookmarks I love to read… I always have. It makes me sad to think of a world without books… I mean books with pages made of paper. One of my favorite things is to see a child passing the pages of a book while mama or papa reads. I believe that many memories are made between the pages of a book. image source With teacher appreciation week around the corner I round up some cute easy to make bookmarks just in case you need a little quick gift for those amazing teachers that make this world a better one. Here they are… CLIP it! Stitched Heart Bookmarks and Free Printable by Allison over at fabulous 30 Handmade Days. Jumbo Clip Bookmarks by Altered To Perfection Fabric Button Bookmarks by Little Lovelies. Bow Tie Bookmark by How About Orange Made of paper! Page Corner Bookmarks by Tally’s Treasury. Photo Bookmark by Creative Family Moments Free Printable Bookmarks by A Place for Twiggs Heart Bookmark by marthastewart.com I love them all! Name Tote tutorial Teacher’s Badge Holder tutorial Fabric Bookmarks tutorial Happy Tuesday!

Lektionsförslag: Bild- och textpromenad för eleverna – pedagogiska samtal för lärarna Köpte Pija Lindenbaums nya bok ”Kan jag med” (det går också att provläsa där, hipp hurra) och tänkte att vi kunde göra en bildpromenad i omslaget och en tanke att utveckla i de pedagogiska samtalen vid skolan. Låt eleverna få göra en bildpromenad i omslaget: 1) Först skapar vi ordförråd, ett gemensamt i rummet. Det gör läraren genom att visa illustrationen. Gärna på en overhead (om vi har sådana) eller via smartboard. Jag är också tydlig med att ge eleverna ordet – de får alla säga. 2) … vad föreställer vi oss händer i omslaget, vad kan hända i boken om omslaget berättar Nu får vi berätta om vad bilden säger oss, alltså vad vi tänker och tror. 3) Om vi vill ha kortskrivning, bara för att vi vill ge omslaget en rubrik, en mening, ett utrop, en tanke, en liten inledande berättelse kan vi gärna ha det. 4) Så slår vi upp boken. BILD och TEXTPROMENAD Textsidan kan vi också göra en bildpromenad i. Gå tillbaka till omslaget. Den här lektionen passar alla årskurser. Illustrationen visar två barn.

IMG_7554957364630 Klartextfrågor Frågor till Sveriges radios Klartext - nyheter på lätt svenska. Frågorna konstruerades av Monica Tanner Krantz Sfi Västerort i Stockholm där hon nu har slutat. Så för närvarande kommer inga fler övningar. Kanske någon annan har frågor till Klartext som jag kan lägga ut till glädje för andra? Ja! Lyssna på Klartext och svara på frågorna i ett Worddokument. Vad är vokaler och konsonanter och vad skiljer dem åt? De enskilda bokstäverna kan delas upp i vokaler och konsonanter. Du får här lära dig vilka vokalerna respektive konsonanterna är i alfabetet och även vad som skiljer vokaler och konsonanter åt. Vokaler Det finns nio vokaler i svenska språket. Dessa brukar ibland delas upp i mjuka och hårda vokaler. Vi ska först lära oss vokalerna och sedan även gå igenom vad som menas med mjuka och hårda vokaler. Vokalerna i svenskan är: a, e, i, o, u, y, å, ä och ö. Mjuka och hårda vokaler Ibland delas vokalerna upp i mjuka och hårda. Hårda vokaler: a, o, u och å. Anledningen till att det heter mjuka och hårda vokaler är att konsonanten före vokalen har olika egenskaper. En annan indelning som görs är långa och korta vokaler. Konsonanter Det finns 19 konsonanter i svenska språket. Konsonanterna i svenskan är: b, c, d, f, g, h, j, k, l, m, n, p, q, r, s, t, v, z och x. Skillnaden mellan vokaler och konsonanter Skillnaden mellan vokaler och konsonanter är att det är olika språkljud.

Related: