background preloader

Att läsa, skriva och kommunicera bättre

Related:  svenska

Lektionsförslag: Den enklaste språkberikarlektionen börjar med begrepp och ord Detta är en mycket enkel lektion. Jag brukar visa den då jag föreläser. Finns inget enklare faktiskt. Du har en bok, en text, vilken som helst. Jag använder min handstil eller så skriver jag med digital text: Dessa tre ord ska nu ut i klassen. Jag berättar inte varför jag skrivit upp orden, jag tycker om spänning och överraskningar, det retar hjärnanJag läser orden högtEleverna läser orden högt, unisontJag modellar nästa steg då jag säger välj ett ord och sätt in det i en mening; Rättvisa mellan syskon är ofta något syskon bråkar om. Syftet med detta är att involvera eleverna i språket. Som jag brukar säga: Körlings Ord This entry was posted in Boken i undervisningen, Föreläsningar jag ger, Högläsning, Inkludering, Lektion, Lektioner och lektionsförslag, Litteratur och läsning, Modellerna, Värdegrunden and tagged involvera i språket, Körlings språkberikarlektioner, litteraturen i undervisningen, Pippi Långstrump, språkberikarlektioner, språket i undervisningen.

50 olika sätt att redovisa en bok Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt. Vill du ha fler tips på hur man kan redovisa en bok?

Lektion 9 2/10 – Emmas svenska Hej! När vi skriver ska vi försöka hålla oss i samma tempussystem. det kallas för tempuskongruens. Vi ska försöka att inte blanda tempus. Ex. Berätta om din helg. Diskutera rubrikerna. Vad tänker ni om rubrikerna? Vad handlar de om? Vilka nyheter har ni tagit del av? Vallokaler vaktas under rösträkningen – följ rapporteringen om folkomröstningen (DN, Dagens Nyheter) GÖTEBORG Två vårdcentraler i Göteborg har genom ett pilotprojekt kunnat anställa psykologer för barn och unga. (GP – Göteborgs Posten) Niko är Skånes hemligaste hund – lever med en hotbild- Niko är – som enda hund i Skåne – certifierad att spåra upp stora rovdjur som blivit påkörda. (Sydsvenskan) (Aftonbladet) Nazisternas kärna kartlagd – hotar Sveriges demokrati (SVD – Svenska Dagbladet) (Expressen) Slå upp svåra ord! POESI och KRISTINA LUGN Kristina Lugn är en känd svensk författare och poet som även sitter i Svenska Akademien. Jag vill att du ska komma nu. Jag vill att du ska komma nu genast. Försök att beskriva orden på s. 229. ett bidrag

Läsanalys I boken ”Vägen till skriftliga omdömen” beskriver Anne-Marie Körling ett arbetsredskap som hon kallar för läsanalys. Jag har provat det ett tag och det hjälper mig att se mina elevers läsutveckling och på så sätt ge mig feedback på hur jag ska utveckla min undervisning. Så här gör man: ”Kopiera en sida ur elevens självständiga läsning, eller en kopia av läxan, faktaboken. Då eleverna är införstådda i arbetet gör de själva underlaget. Då eleven läser sin text i boken följer läraren med i sin kopia. Notera varje sak du önskar samtala med eleven om. Notera korrekt läsning vid varje rad med ett ok. Ringa in ord som du vill undersöka hur eleven förstår. Skriv in de korrigeringar eleven gör under sin läsning – då eleven självkorrigerar sin läsning notera med SK. Utveckla din förmåga att anteckna under läsningen. Då du är klar med dina noteringar, samtal med eleven, låt eleven vara den som berättar om sin läsning. (Körling, 2009, s.135) -Olle rättade sig själv flera gånger när han läste! -Ja!

Minibladet - Nyheter Dygnet Runt Toppnyheterna just nu Toppdelad Stöd vid dyslexi och läs- och skrivsvårigheter - Kod-Knäckarna Lektion 10 3/10 – Emmas svenska Hej! Idag har vi pratat mycket om vikingatiden. Men först en tempusövning: Skriv om berättelsen. Jag sitter vid mitt köksbord och tittar ut. Skriv ett eget exempel. Ex. Jag har kollat väderprognosen. Ex. Jag hade kollat väderprognosen. Nya ord: en rövare en vik vikingatiden att plundra en runskrift en runsten runor att ha ansvar för ett ansvarsområde en ställning (kvinnornas ställning) en handel en handelsresande Läs texten på s. 233-234. Skriv en fråga på texten/ditt område. Titta på bilden på s. 235 och läs om vikingarnas världsbild. Läs om asarna (gudarna under vikingatiden) på s. 236-237. Facit: ! Välj en av gudarna. Skriv en kort presentationstext. Ex. Gå in i din roll/karaktär! Du är på möte med de andra gudarna. Berätta också om din hjärtefråga. Vi kan stryka hjälpverben har och hade i bisatser. Ex. Gör övningen på s. 152 [3] i övningsboken. Vi kan stryka som när det inte är subjekt i bisatsen. Ex. Gör övningen på s. 152-153 [4] Hur kan vi lära oss ord? Vi ses imorgon! Hälsningar Emma

Bookmarks I love to read… I always have. It makes me sad to think of a world without books… I mean books with pages made of paper. One of my favorite things is to see a child passing the pages of a book while mama or papa reads. I believe that many memories are made between the pages of a book. image source With teacher appreciation week around the corner I round up some cute easy to make bookmarks just in case you need a little quick gift for those amazing teachers that make this world a better one. Here they are… CLIP it! Stitched Heart Bookmarks and Free Printable by Allison over at fabulous 30 Handmade Days. Jumbo Clip Bookmarks by Altered To Perfection Fabric Button Bookmarks by Little Lovelies. Bow Tie Bookmark by How About Orange Made of paper! Page Corner Bookmarks by Tally’s Treasury. Photo Bookmark by Creative Family Moments Free Printable Bookmarks by A Place for Twiggs Heart Bookmark by marthastewart.com I love them all! Name Tote tutorial Teacher’s Badge Holder tutorial Fabric Bookmarks tutorial Happy Tuesday!

Lektionsförslag: Bild- och textpromenad för eleverna – pedagogiska samtal för lärarna Köpte Pija Lindenbaums nya bok ”Kan jag med” (det går också att provläsa där, hipp hurra) och tänkte att vi kunde göra en bildpromenad i omslaget och en tanke att utveckla i de pedagogiska samtalen vid skolan. Låt eleverna få göra en bildpromenad i omslaget: 1) Först skapar vi ordförråd, ett gemensamt i rummet. Det gör läraren genom att visa illustrationen. Gärna på en overhead (om vi har sådana) eller via smartboard. Jag är också tydlig med att ge eleverna ordet – de får alla säga. 2) … vad föreställer vi oss händer i omslaget, vad kan hända i boken om omslaget berättar Nu får vi berätta om vad bilden säger oss, alltså vad vi tänker och tror. 3) Om vi vill ha kortskrivning, bara för att vi vill ge omslaget en rubrik, en mening, ett utrop, en tanke, en liten inledande berättelse kan vi gärna ha det. 4) Så slår vi upp boken. BILD och TEXTPROMENAD Textsidan kan vi också göra en bildpromenad i. Gå tillbaka till omslaget. Den här lektionen passar alla årskurser. Illustrationen visar två barn.

IMG_7554957364630 Vad är vokaler och konsonanter och vad skiljer dem åt? De enskilda bokstäverna kan delas upp i vokaler och konsonanter. Du får här lära dig vilka vokalerna respektive konsonanterna är i alfabetet och även vad som skiljer vokaler och konsonanter åt. Vokaler Det finns nio vokaler i svenska språket. Dessa brukar ibland delas upp i mjuka och hårda vokaler. Vi ska först lära oss vokalerna och sedan även gå igenom vad som menas med mjuka och hårda vokaler. Vokalerna i svenskan är: a, e, i, o, u, y, å, ä och ö. Mjuka och hårda vokaler Ibland delas vokalerna upp i mjuka och hårda. Hårda vokaler: a, o, u och å. Anledningen till att det heter mjuka och hårda vokaler är att konsonanten före vokalen har olika egenskaper. En annan indelning som görs är långa och korta vokaler. Konsonanter Det finns 19 konsonanter i svenska språket. Konsonanterna i svenskan är: b, c, d, f, g, h, j, k, l, m, n, p, q, r, s, t, v, z och x. Skillnaden mellan vokaler och konsonanter Skillnaden mellan vokaler och konsonanter är att det är olika språkljud.

Ny lärare: Att presentera sig för klassen Detta att få en ny klass. Man är pirrig så det kryper i hela kroppen. En glad anspänning. Vilka är de eleverna? en vit sockerbit av godiskaraktär – mina absoluta favoriteren kaffekopp av det vackrare slaget – jag älskar stunder och kaffeen bok av det mer spännande genren – jag läser gärna högt och kommer att göra det för mina eleverkavel och kanel – för jag bakar gärna kanelbullar och de ska vara jättestora med mycket pärlsocker på (för jag gillar ord också)mina barns gosedjur – en av varje och så blir de presenterade. Och genom mina saker kan jag visa och berätta om mig själv. Den magiska dörren -ett romanprojekt | Josef Sahlin Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Tryck på länken för att ladda ner en utskriftsvänlig version: Den magiska dörren Läs elevexempel på bibblis.se Den magiska dörren är ett romanprojekt för de yngre åldrarna, i syfte att öka skrivlusten och öva på olika moment i svenskämnet. Inspiration har hämtats från boken Stråk av bildspråk (Natur och kultur) och dess populära romanprojekt Huset. Upprinnelsen till att jag skrev det här materialet var från början att jag fick en halv klassuppsättning datorer till klassen och med det fick möjlighet att tänka om lite kring undervisningen, hur jag på bästa sätt kunde använda dessa. Arbetet går givetvis också bra att utföra med papper och penna. Anledningen till att det här romanprojektet just fick heta Den magiska dörren är att vi har en synnerligen märklig dörr i skolan där jag jobbar. Att hitta på en historia från ingenting är svårt även för oss vuxna. Det vore också roligt om du återkopplade till mig om ni använder materialet. Framsida – Hej!

3-bitars pussel med ljudenliga ord (rosa språkmaterial) Vilken efterfrågan det är på pedagogiska material, det finns ofantligt många sidor på nätet att hitta inspiration ifrån. En av dem är min blogg, vilket känns oerhört smickrande! Mitt materialJag har några frågor till er som använder "mina material" i era barngrupper: Gillar barnen materialet? Är de tillräckligt lätta/svåra? 3-bitars pussel med ljudenliga ord Ja, jag gillar att tillverka pussel för tillfället:-) Så materialet jag delar med mig av idag är i pusselformat! Pusslen kan användas i tidig ålder som en pusselövning, även om barnen inte känner igen bokstäverna får de ett bildminne av bokstäverna och orden. Läroplanen för förskolan LPFÖ98 reviderad 2010 Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Materialet består av 12 stycken 3-bitars pussel med ljudenliga ord. Vi intresse av materialet: Klicka på länken nedan för att ladda ner materialet som pdf.

Related: