background preloader

En PT i läsning

En PT i läsning

En Läsande Klass Vi har fått den stora förmånen att få dela med oss av vår strukturerade forskningsbaserade undervisning i läsförståelsestrategier i form av en handledningsbok i projektet En läsande klass. Boken kommer att ges ut i april 2014. Vår undervisning bygger på en modell där man undervisar i de lässtrategier som man har sett att goda läsare använder sig av. Här får du träffa våra Läsfixare; Touras kloka ord om vårt projekt "En läsande klass" Forskning har klart belagt att explicit undervisning i metakognitiva strategier ger effekt, dvs. förbättrad läsförståelse. I "En läsande klass" har dessa kompletterats med att skapa inre bilder (Konstnären), en annan strategi. Under de senaste 10-15 åren har det utvecklats olika sätt att praktiskt undervisa utifrån olika aspekter av metakognitiva strategier. Likaså kan man inom RT utveckla t.ex. frågandet. Det viktigaste är vi kommer ihåg att det är metakognitiva strategier vi ska utveckla hos våra elever. En utmärkt plattform för fortsatt arbete.

Att introducera en texttyp med hjälp av lässtrategier. | Strategier för lärande Idag hade jag en lektion i Svenska 2 med min samhällstvåa där vi hade de sista fyrtio minuterna på slutet till att komma igång med vårt nästa område, nämligen att skriva debattartikel. Eleverna hade tidigare på lektionen lyssnat på varandras utredande tal så jag ville göra något kreativt där de fick engagera sig och samtidigt använda och fördjupa sina lässtrategier. Upplägget blev väldigt lyckat så jag delar med mig av det i detta inlägg! Jag nämnde inte för klassen att vi skulle fördjupa oss i debattartikeln som genre utan skrev ut och delade ut (ja, ibland är det skönt med papper trots att vi är en 1-1-skola) debattartikeln ”Hjälp unga att hantera sina uppkopplade liv” och la på deras bänkar under rasten. De skulle alltså i paren, på fem minuter, försöka bestämma texttyp och enas om tre anledningar till varför de ville kategorisera texten på detta vis. Nu kunde vi gå vidare till del två, som handlade om att de skulle komma på tre anledningar till varför detta är en debattartikel. Åsa

Så väcker du läslusten Konsten att knäcka läskoden är inte det största bekymret i svenska skolor. Då är eleverna motiverade och många lärare har rätt verktyg för att hjälpa barnen över tröskeln. Det är sen, när dörren till texternas värld står på glänt, som läslusten riskerar att släckas. Först ska barnen ta sig igenom kanske ett par kilometers text, enligt hjärnforskaren Martin Ingvar, innan läsningen flyter och innehållet börjar framträda på allvar. Sen är det dags för nästa utmaning – att träna mer på lässtrategier och djupförståelse av längre, avancerade texter. Det är i det här skedet som svenska elevers kunskaper har dalat mest de senaste tolv åren i internationella studier. – Det är inte så att vi inte vet vad vi ska göra. Även Norge och Danmark har brottats med sjunkande läsresultat, men där har utvecklingen vänt uppåt igen efter nationella satsningar på fortbildning av lärare. För att ta steget från att vara en medioker till en erfaren läsare behövs kunskap om lässtrategier och textanalys.

untitled Cowboyen hjälper elever att förstå vad de läser – Du tappar alla ämnen om du inte förstår text. Precis som man lär sig hur man räknar i matten måste man få lära sig hur man tänker kring text. Det säger Malin Gonzalez, som jobbar som mellanstadielärare på Sätraskolan i Stockholm. För några år sedan började hon och några kollegor arbeta med lässtrategier för att lära eleverna läsa. Strategierna har form av olika figurer som hjälper eleverna att förstå vad de läser. Reportern i sin tur ställer frågorna för att ta reda på vad som sägs och egentligen menas och Cowboyen använder sin lasso för att sammanfatta texten. – Vi synliggör för eleverna hur man gör när man läser. Inte undervisat i lässtrategier Den senaste Pisaundersökningen kom som en chock. Enligt Malin Gonzalez är en anledning att svensk skola är bra på läsinlärning och att öva upp läsflytet, men att det fastnar när det handlar om att förstå. – Vi har inte undervisat i det. Gratis studieplan i vår Men varför behövs det lässtrategier - det har ju gått bra tidigare utan?

Skrivmall för utredande text 50 olika sätt att redovisa en bok Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt. Vill du ha fler tips på hur man kan redovisa en bok? Kika in på några av länkarna nedanför:

”Man kan ju inte äga en annan människa!” sa en av mina elever idag när vi just läst om det första mötet mellan Mio och hans fader konungen. ”Så varför säger han min Mio?” Vi pratade om att det antagligen är ett kärleksfullt uttryck, som kan sägas sakna ett ord efter ”min”, för att det inte ska betyda ägande. Eleverna satte igång med att skriva nya uttryck som konungen skulle kunna tänkas säga till sin son. Mio, min käre Mio Mio, min coola Mio Mio, min sportiga Mio Mio, min häftiga Mio Mio, min värdefulla Mio Mio, min asgrymma Mio Mio, min unika Mio Mio, min enda Mio Mio, min underbara Mio Mio, min älskade Mio Mio, min bästa Mio Mio, min lille Mio Mio, min kärleksfulla Mio Mio, min vackra Mio Mio, min snygga Mio Mio, min söta Mio Mio, min gulliga Mio Eleverna läste sedan upp de olika uttrycken och vi fick tillfälle att diskutera synonymer och olika värdeladdningar. Sedan fortsatte jag att högläsa resten av kapitlet med vår expertordlista som hjälp i stöttningen. ”Hej kära Benka!

En läsande klass by Marie Trapp on Prezi Tove Jansson läser ur Granen | Arkivet | YLE OBS: Tillfälligt tekniskt avbrott. Försök ladda om sidan eller kom tillbaka om en stund. Om du använder Arkivet utanför Finland, kontrollera om mediefilen på grund av våra rättighetsavtal endast är tillgänglig i Finland. Detta står i så fall nämnt i artikeln. Hemulen väcker Muminfamiljen mitt i deras vintersömn. "Mamma vakna, någonting hemskt har hänt. När de sömniga trollen kravlar sig ut är mumindalen täckt av våt bomull, som Mumintrollet vet att kallas snö. Och så får de så underliga råd av Gafsor och Hemuler. Dessutom måste man göra massor av mat åt julen. När Muminfamiljen sitter i ängslig väntan på julen kommer det lilla Knyttet och önskar dem Glad jul. Via länkarna nedan kan ni höra Tove Jansson kåsera om julen och se och höra flera berättelser om Mumintrollen. Text: Ida Fellman

Related: