background preloader

Kooperativt lärande

Facebook Twitter

Skolstart 2018. Nu är sommaren snart slut och det är återigen dags att börja tänka på terminen. Några har kanske släppt en klass och ska få träffa helt nya elever, andra ska träffa samma elever som i våras. Några börjar sitt allra första jobb, andra har jobbat länge. Några har bytt arbetsplats, några jobbar kvar med samma kollegor. Några av er har jobbat med KL ett tag, andra har ingen aning om vad det är. Vanliga fallgropar när du börjar jobba med par. Att börja arbeta med kooperativt lärande är inte alltid så lätt.

Vanliga fallgropar när du börjar jobba med par

Det krävs mer än att bara sätta ihop elever i grupper och be dem arbeta tillsammans. Det är så mycket mer än att säga ”Nu ska ni samarbeta”. Aktivera eleverna som lärresurser för varandra  Har du många elever som räcker upp handen och vill ha hjälp samtidigt?

Aktivera eleverna som lärresurser för varandra 

Springer du runt och försöker hjälpa alla? Känner du att du inte räcker till? Hur kan man göra för att se till att alla elever får det stöd och den hjälp de behöver? Ett sätt är att aktivera eleverna som lärresurser för varandra. Jag uppmuntrar ofta mina elever att be varandra om hjälp och vända sig till varandra innan de frågar mig. I veckan har vi introducerat bråk. Jag förklarade att de snart skulle få arbeta i grupper om 4, två lärpar tillsammans. Innan jag gav instruktionerna till uppgiften skulle de få hitta sina grupper och gruppbord. Eleverna började genast fundera och prata med varandra. På borden finns allting ni behöver.

Jag gav sedan instruktionen till själva uppgiften. Kom ihåg: hjälp varandra, ni är inte klara förrän alla är klara, ta det lugnt med materialet och prata lugnt med varandra. Eleverna delade upp materialet mellan sig och började arbeta. Första veckan i åk 1: Samarbetsfärdigheter. Efter inlägget om hur vi arbetade kring positivt bemötande av andras idéer fick jag förfrågan om hur vi arbetat med andra samarbetsfärdigheter under veckan.

Första veckan i åk 1: Samarbetsfärdigheter

Jag försöker i det här inlägget beskriva det. Övningarna vi gjort är anpassade för årskurs 1 då både jag (Jennie), Lisa och våra två kollegor precis tagit emot nya ettor. Även äldre elever kan dock behöva träna på dessa samarbetsfärdigheter. Anpassa då övningarna efter dem. Somebody That I Used to Know - Walk off the Earth (Gotye - Cover) KL med gäster. Vikten av uppmuntran. En spännande roll inom kooperativt lärande är Uppmuntraren.

Vikten av uppmuntran

Detta är en oerhört viktig roll. Att uppmuntra varandra och glädjas åt sina egna och andras framgångar skapar ett positivt klassrumsklimat där alla vågar försöka och där alla mår bra och känner sig sedda och viktiga. Basgrupper i åk 2: Läsning. Just nu jobbar vi mycket med att utveckla elevernas läsning, både när det gäller läsflyt och läsförståelse.

Basgrupper i åk 2: Läsning

Ett steg i detta är att göra eleverna medvetna om vad de behöver bli bättre på för att bli bättre läsare. Del 1: Vad vill du bli bättre på? I våra basgrupper satt vi och funderade på vilka saker man behöver kunna för att vara en bra läsare. Grupperna funderade själva och pratade ihop sig. Första veckan i åk 1: Samarbetsfärdigheter. Pussel: Lästräning  Under året har vi lästränat på väldigt många olika sätt.

Pussel: Lästräning 

Vi har hoppat på bokstäver, läst ordkort, parläst, en läser och en skriver, popcorn-läst, körläst, läst tyst och mycket mer. Förra veckan testade vi ett nytt sätt att läsa tillsammans, med en variant av strukturen Pussel. Syftet var att läsa tillsammans, stötta varandra, ge alla möjlighet att lyckas och hylla varandras insatser. Vi gjorde denna lektion i halvklass, med ca 10 elever. Kooperativa lekar. När du som lärare vill bygga en bra stämning i klassen och förbereda eleverna att arbeta genom samarbete kan det vara bra att börja med enkla, snabba övningar och lekar.

Kooperativa lekar

Dessa gör att eleverna är förberedda att samarbeta med varandra, höjer stämningen i klassen samt skapar tillit och aktivitet hos eleverna. Perfekt att börja året med! Läs gärna inlägget om gruppstärkande övningar där det finns flera att välja bland! Gruppstärkande övningar. Innan en grupp kan arbeta och lära tillsammans krävs att vi låter eleverna lära känna varandra och att vi ger tid till gruppstärkande övningar.

Gruppstärkande övningar

Trots att det kan kännas som att detta tar tid från viktig kunskapsinlärning, får du och klassen igen det när det senare genom att gruppen kan arbeta mer effektivt tillsammans. En oerhört viktig uppgift vi som lärare har är således att skapa ett tillåtande klimat i klassrummet där varje elev får ta plats, vågar försöka och vågar misslyckas samt uppmuntrar sina klasskamrater att göra samma sak. Många strukturer som är bra för kunskapsdelning och fördjupning av förståelse kan också vara fantastiskt bra att använda just för att jobba ihop en grupp och skapa detta klassrumsklimat vi eftersträvar – vare sig det är en nyskapad grupp eller en grupp som inte riktigt fått till det. Namnlekar. Stationsläsning. Läsning behöver tränas på många olika sätt.

Stationsläsning

Nedan beskrivs flera olika sätt att göra stationsläsning på. 1. Fasta stationer Jag plockade fram ett antal småböcker i olika svårighetsgrad. Varje elev fick ett protokoll (MALL) där de skulle skriva namn. Välj en bok. Under tiden de läste gick jag runt och lyssnade och påminde dem om att titta på instruktionerna när de var klara med ett steg. Andra stationer kan vara: Skriv av en mening från bokenGör ett enkelt berättelseschema om boken (MALL)Berätta något boken fick dig att tänka på i ditt eget livVälj ut fem svåra ord och skriv ner dem 2.

Detta är en kortare morgonversion av stationsläsning, utan protokoll, som vi gör under tiden alla kommer in på morgonen och ungefär tio minuter in på lektionen. Välj en bok.Läs boken tyst för dig själv.Läs boken för en kompis.Dra en fråga från bok-kortleken (MALL) (Från cirka åk 4 och uppåt kan du även använda gratisappen Boksamtal) och svara på den till din kompis. Skriv byt matcha. Skriv, byt, matcha: Sekvensbilder Efter att ha fått tips i vår facebookgrupp testade jag och Jennie strukturen Skriv, byt, matcha med hjälp av sekvensbilder.

skriv byt matcha

Som vanligt så modellade vi strukturen, denna gång med hjälp av elever. Därefter delade vi in eleverna i heterogena grupper om 3. Läs mer Skriv, byt, matcha: Svenska. Glassexemplet: skillnaden mellan traditionell undervisning och kooperativt lärande. Vanliga fallgropar när du börjar jobba med par. Att börja arbeta med kooperativt lärande är inte alltid så lätt. Det krävs mer än att bara sätta ihop elever i grupper och be dem arbeta tillsammans. Det är så mycket mer än att säga ”Nu ska ni samarbeta”. Att skapa en lärmiljö där elever lär sig av varandra tar tid, struktur, vilja, kunskap och envishet.

Skapa grupper – Kooperativt Lärande. Att få eleverna att arbeta tillsammans i grupper är en viktig del i Kooperativt lärande (KL). Det är genom det sociala samspelet som eleverna skapar och utvecklar sin kunskap. Därför är det av största vikt att du som lärare skapar grupper för lärande. Grupperna du skapar kan se olika ut beroende på vad du vill uppnå med din undervisning. Många har skrivit om gruppens betydelse för inlärningen.