background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Säsong 1. ”Den tidiga läsinlärningen – samhällets livlina?” Spelar läsning någon roll? - Gullis lästips. Från A till Ö – 29 alfabetspyssel. [Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus] 23.

Från A till Ö – 29 alfabetspyssel

W som i Wienerbröd @ Arla (Bild: © AYImages / iStock) A till Ö: Finmotorik, kreativitet och koncentration är ett skolmaterial som främst passar årskurserna f till 3. Boken innehåller ett kopieringsunderlag för målarbilder med alfabetets 29 bokstäver, och där varje bokstav finns i två olika svårighetsnivåer. 15 Digital Book Report Ideas Your Students Will LOVE. Are you looking to jazz up the traditional book report?

15 Digital Book Report Ideas Your Students Will LOVE

Your students would have a blast responding to reading with some of these EASY digital ideas listed below. There is a lot of opportunity for differentiation and reaching all kinds of learning styles with these activities. Ljudmetoden är överlägsen vid läsinlärning säger forskningen. Trots att Anna Eva Hallins egna spännande forskningsprojekt inte handlar om läsinlärning är det just läsinlärning som vi vill att hon ska berätta om.

Ljudmetoden är överlägsen vid läsinlärning säger forskningen

Närmare bestämt om det starka vetenskapliga stödet för att det är ljudmetoden som leder till flytande läsning både snabbast och för flest elever. – Det är så intressant, läsinlärning är det ämne som jag oftast blir intervjuad om och man kan ju fråga sig varför just jag ska hålla på och uttala mig om det? Men, jag forskar ju om språk-, läs- och skrivsvårigheter vilket är relaterat och jag brinner för frågan.

Stora läs och lär - årstider - Tengnäs Läromedel. ICDL - International Children's Digital Library. De fem bästa barn- och ungdomsböckerna i juni 2020. 1.

De fem bästa barn- och ungdomsböckerna i juni 2020

Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson ”Humlan Hanssons hemligheter” Natur & Kultur, från 9 år När elvaåriga Humlan kommer till skolan efter att ha haft vattkoppor har hon ingen bästis längre. Begåvad och rolig vardagsberättelse med existentiell skärpa. Berättelsen fångar eleverna. Gillar arbetsbokens uppgifter Arbetsboken är också uppskattad bland eleverna.

Berättelsen fångar eleverna

. – Mina elever gillar mest de uppgifterna som inte kräver skrivande utan mer klurande. Som till exempel ringa in rätt ord, korsord, läs och måla, och sätt kryss vid rätt mening, säger Malin. En sommargåva som ger upplevelser oavsett var du än är · Maria Björsell. I år kanske denna uppskattade pepp och sommargåva behövs mer än någonsin.

En sommargåva som ger upplevelser oavsett var du än är · Maria Björsell

Med tanke på att ingen riktigt vet hur det här sommarlovet kommer bli, kan en sommargåva som bjuder på minst en spännande resa och nervkittlande upplevelse vara välkommen. Varför inte ”resa till Hotell Magnifik i Bournemouth”? Och om det inte lockar finns oändligt med resmål bara en bokhylla eller radiokanal bort. I den här bloggen tänkte jag ge förslag på en sommarlovsgåva som du antingen kan fylla med Häxmagi från Drama för unga eller valfria resmål under lovet. Som många redan vet har jag under våren hjälpt SR drama för unga med att lyfta in deras radiodraman i skolans värld. Skriva saga. Haiku i skolan - några tips om hur man gör. Att skriva haiku. Bokprojekt Haiku. Syfte Samla alla elevers dikter i en gemensam publikation.

Bokprojekt Haiku

Vi har genomfört ett haikuprojekt vid Bryngelstorp och Sjösa skolor i årskurserna F-6. Svensklärarna från skolorna har i ett samarbete planerat undervisningen med målet att alla elever ska lära sig skriva haikudikter, som sedan trycks till en bok. Läraren reflekterar Vi gillar att se elevernas alldeles egna alster växa fram. Metod – Från elevarbete till bok. Nybörjarläsaren – läsverktyg, läscoacher, läsmiljö & läsgrit – Maria Björsell. Hur gör vi för att få nybörjarläsare att fortsätta vilja läsa?

Nybörjarläsaren – läsverktyg, läscoacher, läsmiljö & läsgrit – Maria Björsell

I måndags pratade jag på Bonnier Carlsen för lärare. Temat för kvällen var Nybörjarläsaren. För er som av olika anledningar inte kunde närvara (det var fullsatt) tänkte jag visa några bilder därifrån och berätta lite om, hur jag tänker kring nybörjarläsaren och hur vi kan få hen att fortsätta vilja läsa. I stort sett lär sig ”alla” elever att läsa. Bokino. Ras för läslusten i Pisa: ”Läsa är ingen prestation” I Sverige läser tre av fem 15-åringar bara om de måste.

Ras för läslusten i Pisa: ”Läsa är ingen prestation”

Den siffran har ökat med 17 procentenheter sedan Pisa 2009. Två av fem tycker att läsning är slöseri med tid, en siffra som även den har ökat ordentligt. – Alla de barn och unga som jag pratar med vet att de måste läsa, och de vet om varför det är smärtsamt att inte kunna. Vi behöver inte prata om barnen som inte läser. Vi måste prata med de barnen, säger Anne-Marie Körling. Ännu mer radikal är minskningen när det gäller tidningsläsande, även om andelen som läser nyheter på nätet ökat från 64 till 74 procent. Skälen till att barnen ska färglägga målarbilder – Vardagssaker.se. Allt det fantastiska barnen kan lära sig av en så enkel sak som att färglägga målarbilder!

Skälen till att barnen ska färglägga målarbilder – Vardagssaker.se

Handstil För att kunna skriva med penna krävs både handstyrka och -rörlighet. Genom att färglägga målarbilder från tidig ålder är barnen mer förberedda att hålla i pennan när det väl är dags att börja lära sig skriva. Spökslott. Syfte med spökslottet Att skapa ett riktigt läskigt spökslott med olika material och färger. Vad är det som gör en plats och ett slott läskigt egentligen? Läraren reflekterar om ämnesövergripande arbete Skapandet av spökslottet kan gärna kombineras med skrivande. Eleverna kan få i uppgift att gestalta en plats som förekommer i en riktigt spännande och läskig historia! Metod. Lotta Olsson: Sluta låtsas att det är viktigt att barn läser. WorksheetWorks.com. Laddskåp för 12 surfplattor. Bra att veta! Fraktfritt hela Sverige Rikstäckande leverans i Sverige till huvudentré eller lastbrygga i gatuplan ingår i priset.

För privatpersoner skickas skåp under 20 kg till närmaste fraktombud. Inbärningshjälp? Vi kan även hjälpa er med inbärning till anvisad plats i lokalen. Svenska - Mitt lilla klassrum på nätet. ”Språket utvecklas näsa mot näsa” Förutsättningar att skriva. Förr om åren använde jag uttryck som skriv vad du vill eller använd din fantasi när eleverna skulle skriva berättelser. Många elever gillade såklart friheten, men en handfull elever hade alltid förtvivlat svårt att komma igång. Utan att direkt veta är min känsla att denna andel elever har vuxit i ungefär samma takt som andelen läsare minskat. Därför har jag förändrat min undervisning i både stora och små skrivprojekt. Gemensamt för dessa är att de alla har en given ram, men där eleverna lämnas med ett större eller mindre friutrymme inom ramen. Några av skrivuppgifterna där eleverna når hyfsad framgång är: En sko på vägen, Min granne är en mördare, Ön, Vilse, Stolen på stranden, Avskedet och En dystopisk mininovell.

Väck boken! Väck boken! Är en ny läsfrämjande satsning för lärare, bibliotekarier och barn. Genom Väck boken! Får du får tillgång till metoder och ett sammanhang som vi hoppas inspirerar till spännande läsprojekt. Läsinspiratörerna Anne-Marie Körling och Anna Hällgren ger tips på vägen. Väck boken! Väck boken! Gå med i rörelsen, dela med er av era tips, läs er rika, och ta chansen att bli till årets bokväckare. Läsutmaningen 2019 - Akademibokhandeln. Delta i läsutmaningen och vinn fina priser till både dig och din klass! Läs minst tre böcker som var och en av dem passar in på någon av utmaningarna nedan. Läsutmaningen pågår t o m 29 november 2019 och presenteras här i januari 2020. Jakten pa Jack. Vårt sortiment - Bonnierförlagen Lära. Ungas läskondis måste tränas för framtiden. Den ode on skrivuppgift.

Lärarhandledningar. Här hittar du alla lärarhandledningar om våra böcker. De är framtagna för att kunna skrivas ut och användas i klassrummet och får kopieras fritt. I handledningarna finns tips på konkreta övningar som kan hjälpa dig att få dina elever att utveckla sin läsförståelse, och därmed sin läslust, genom att arbeta med ordförståelse, träna på att använda läsförståelsestrategier och att göra textkopplingar. Uppdrag språklyft. Uppdrag Språklyft åk 1–3, ger eleverna kreativa och roliga uppdrag att utföra i grupp eller individuellt. Boken kan med fördel även användas i förskoleklass. Starters - Skriva dialog. Läsa på papper?!? - Per Kornhall. Det finns en mängd studier som visar på problem med digitaliseringen. Välkommen till Birgitta Bäckströms hemsida. Ordklasser – Ms. Nordlén. Del 1: Systrar i Blåvik 1 december 2012 kl 07.50 - Siri och ishavspiraterna. Berättelse-skicka vidare blogg - Google Slides. Vad händer sedan? Många undrar vad som händer med En läsande klass efter 2018.

Lärarhandledningar till skönlitterära böcker - Jennys julkalender den 2 december 2018. Då var det dags för dagens tips. Idag tänkte jag visa hur du kan komma åt finfina lärarhandledningar till skönlitterära böcker. Välkommen in! Hur ger vi alla elever möjlighet att lyckas utifrån sina förutsättningar. LegiLexi. Läsa med öronen-paketet 26 oktober kl 12:00 - Barnradions poddpaket 3-8 år.

Tips för lärare. Så här lyckas du med din amaryllis – 9 kloka råd – Hus & Hem. Tips inför Barnboksveckan. Skriv, byt, matcha: Svenska. Släng inte pennorna än! Internationella nalledagen. RESAN. Ön - Ett skrivprojekt i fem kapitel. Superhjältar. Synliggöra elevernas skrivutveckling. De 9 ordklasserna. Lärarhjälpen. Lektioner: Att starta upp efter sommarlovet. Skriva. Dagens 5 ordarbete. Synliggöra elevernas skrivutveckling. 5 steg - När bokstäverna känns som rena rama grekiskan - Maria Björsell.

Stationsläsning. 5 steg - När bokstäverna känns som rena rama grekiskan - Maria Björsell. Skrivtrappan. Synliggöra elevernas skrivutveckling. Har du sett LegiLexis julgåtor! Skrivtrappan. Läsambassadören: ”Låt eleverna läsa vad de vill” Läs & Skriv. Stavningslc3a4xa c3a5k 1 v 40. Planering berättelse. Pussel: Lästräning  – Kooperativt Lärande. Jagharläst.se. Monstret ett romanprojekt1. Att starta upp med ASL – att skriva sig till läsning – och vidare mot åk 2. Handwriting Practice - WorksheetWorks.com.

Stavningslc3a4xa c3a5k 1 v19. Släng inte pennorna än! - Mia Kempe. Faktatext – cirkelmodellen. Att skriva faktatexter - Mia Kempe. Stava rätt? - Mia Kempe. Från tal till skrift i Bokstavslandet. Los Läs- och skrivundervisning : Cirkelmodellen i berättelseskrivande. Resan – Årskurs 3 ASL inspirerande arbete – hela paketet.