background preloader

Blandat material

Facebook Twitter

Vimplar. Osams på rasten - Mia Kempe. Jag tror att jag inte är den enda läraren som känner att jag inte riktigt räcker till. Vi vill lära ut så mycket som möjligt samtidigt som vi vill finnas till hands och hjälpa när våra elever är ledsna och hamnar i konflikt med varandra. Att barn stundtals blir osams hör livet till. Då kan de behöva en stöttande hand från en vuxen. Problemet, som jag ser det, är att det är svårt för mig att hinna med att hjälpa samtidigt som jag ska starta upp och hålla i en lektion. I år är jag klasslärare i en åk. 3. Jag har tidigare skrivit om hur jag brukar strukturera elevernas skoldag och lektioner för att skapa trygghet och arbetsro i klassen.

Vi har tidigare pratat om hur de kan agera när de inte är överens. Eleverna ska först försöka lösa konflikten själva. Det kan verka lite hårt och svårt för eleverna att inte få omedelbar respons, men faktum är att det blivit mycket lugnare sedan vi införde planen. Här kan du ladda ner affischen: Osams på rasten Veckans tips, läs mer om 9-årskrisen: 15 Smart Ideas to Help Kids Calm Down and Manage Anger and Anxiety - Perfection Pending. Gruppstärkande övningar – Kooperativt Lärande.

Innan en grupp kan arbeta och lära tillsammans krävs att vi låter eleverna lära känna varandra och att vi ger tid till gruppstärkande övningar. Trots att det kan kännas som att detta tar tid från viktig kunskapsinlärning, får du och klassen igen det när det senare genom att gruppen kan arbeta mer effektivt tillsammans. En oerhört viktig uppgift vi som lärare har är således att skapa ett tillåtande klimat i klassrummet där varje elev får ta plats, vågar försöka och vågar misslyckas samt uppmuntrar sina klasskamrater att göra samma sak. Många strukturer som är bra för kunskapsdelning och fördjupning av förståelse kan också vara fantastiskt bra att använda just för att jobba ihop en grupp och skapa detta klassrumsklimat vi eftersträvar – vare sig det är en nyskapad grupp eller en grupp som inte riktigt fått till det. Namnlekar Det finns mängder av olika sätt att lära varandras namn på.

Här följer några av dem: Sitt i en ring. Hitta likheter Sitt i en ring. Mina ord, dina ord Hitta en kompis.

Gruppstärkande övningar

Storstadsmamman Blog: Tillbaka till skolan del 1: Lär känna dina klasskamrater - tips! Nu sätter snart skolorna igång igen. En del får nya klasser och det första man gör som lärare är att få ihop klassen till en grupp. Detta tar ett tag in på terminen, men det är ett måste för att det senare ska bli arbetsro och eleverna ska infinna sig i ett lugn. Har man inte en grupp, då är det omöjligt att föra undervisning. Här kommer lite tips på övningar man kan göra för att få ihop gruppen/ eleverna ska låra känna varandra. Startsång är alltid trevlig att ha som man sjunger varje morgon.

Startsång/slutsång Godmorgon Mel: Och nu så vill jag sjunga. Go'morron säger alla, gomorron säger jag.En ny dag har nu börjat och vi ska ha det bra! 1. 2. 3. 4. 5. 6. 1.Spindelnätet: Varför? Vad behövs? Hur? Deltagarna ska antingen enskilt eller lagvis ta sig genom spindelnätet utan att nudda vid det. 2. Varför? Vad behövs? Hur? 3. Varför? Vad behövs? Hur? Klicka på bilderna för att komma till instruktioner/templates. Ta foto på alla eleverna med en av dessa fina tavlorna. Veckobok 2.0 | Språkutveckling – ASL.

Hur ger vi elever förutsättning att få en bra veckoöverblick? I ett tidigare inlägg har jag beskrivit hur vi haft en veckobok i årskurs ett. Se inlägg här veckobok åk1Jag upplevde att mina elever hade svårt att orientera sig över veckan, några hade svårigheter med veckans dagar och ordning. Vi har som rutin att skicka veckobrev en gång i veckan till föräldrarna, i höstas insåg jag att eleverna inte blev delaktiga i brevets innehåll. Då gjorde vi som rutin att på måndagen skriva i veckoboken, vad kommer att hända och vad har vi för mål med veckan? Nu när eleverna ska börja årskurs 2 så kommer de att få en veckobok, kallar den 2.0 Syftet är att eleverna ska fortsätta bli medvetna om sin tid. I veckoboken finns också två linjerade rutor. Gör såhär1. 2. 4. 6. Här kan du ladda ner veckoboken: Veckobok2.0. Sällskapslekar. Lek. Kulan. saker att göra. kul och roligt.

Sällskapslekar kan liva upp en fest eller annan tillställning. Att leka lite bryter isen och lockar till många skratt. Charader Dela upp gästerna i två lag. Deltagarna i varje lag skriver varsin lapp med ett ord, viker ihop det och lägger i en skål som lagen sedan byter. Blindbock Tillbehör: 1 st bindel,eller en halsduk eller en mössa som man kan dra ner över ögonen. Hela havet stormar Tillbehör: Ett antal stolar, en mindre än antalet deltagare samt en lekledare. h3> Bestäm vilken som skall gömma nyckeln, därefter går de andra deltagarna ut ur rummet. Blinkleken Man sätter ett antal stolar i en ring och hälften utav deltagarna sätter sig på stolarna och de andra bakom. Gröten kokar över Alla deltagare utom en skall sätta sig på en stol i en ring runt den personen som inte ha fått någon stol.

Lära känna lekar Alla får en (eller flera) lappar som man ska skriva en fråga på (fritidsintressen? Låt var och en intervjua sin granne och och vice versa. Ställ en vas med blommor eller småsaker. Lita på. CD-fodral i nya kläder. Elevspel.se - Kunskapsspel för barn. Gratis i skolan - stort utbud av gratis skolmaterial. Education.com | Printable Worksheets, Online Games, and More. Tips: Att ta emot en ny klass och kunna elevens namn. Att ta emot en ny klass är viktigt. Det kan man göra när man är: nyanställd vid skolanövertar en klass från en annan lärareär tillbaka i tjänst efter ett studieuppbrott Nåväl. Det är ett viktigt möte denna första dag i klassrummet.

Jag brukar förbereda mig så här: Jag tar en elev och adresslista – läser igenom denna högt för mig själv flera gånger.Jag kopierar upp flera stycken kopior av det senaste klassfotografiet (om det finns ett sådant)Jag tränar in namnen på eleverna. Namnen säger jag högt för mig själv.Då jag har gjort det några gånger utsätter jag mig själv för en test.Jag har nu flera kopior att träna på.Jag skriver in elevens namn (förnamnet räcker) över eller på eleven i fotografiet.Sedan rättar jag…Och så gör jag detta tills jag kan… Barnets namn och betydelsen av att använda det riktiga namnet är en mycket viktig akt av handling och respekt. Det första mötet ska handla om att visa vilka vi är i klassrummet. Sådana saker kan det vara bra att berätta för sig själv. . - Ok. Långa pass - möjlighet och utmaning. Vi har gjort en schemaförändring som gett mig en hel förmiddag med samma elever varannan vecka. Då blev min tanke utmanad. För det mesta arbetar vi gemensamt i matemtiken, språkcentrerat och i grupper.

Det jag saknar på de lektionerna är att eleverna får pyssla på egen hand, får chans att lägga saker tillrätta i minnet och lära utan att de märker det. För att få mer av detta beslöt jag att införa matematikstationer på torsdagsförmiddagarna. Tanken är enkel. Vi har 120 minuter och 4 stationer ger 30 minuter på varje. Vilka stationer ska jag ha? Den första stationen var given – den skulle handla om våra Bee Bots.

Jag vill att eleverna utvecklar förmågan att tänka logiskt, att kommunicera och att analysera – så uppgiften blev att Bygg en bana för Bee Boten med klossar och kappla.Rita en karta över banan Rita in hur Bee Boten ska programmeras på kartanProgrammeraTestaGör om tills Bee Boten klarar banan – filma då. Här bestämde eleverna att Bee Boten skulle fickparkeras. Resultatet. Vetamix. Skolburken. Serier i undervisningen – Bamse specialtidningar. Bamse specialtidningarrdgrafiska2015-01-07T14:02:46+00:00 Det finns en rad tidningar som Bamseredaktionen har tagit fram i samarbete med olika organisationer som går att beställa i klassuppsättning via nedan länkar.

I många fall är det kostnadsfritt att beställa, men undersök saken med respektive organisation. Bamses hjärnpyssel Ge hjärnan gymnastik och träna minnet med Bamses Hjärnpyssel. Beställ material här: hjarnfonden.se Bamse och Lill-Mickel – en specialtidning om diabetes Tidning för barn om typ 1-diabetes. Tidningens syfte är att på ett lekfullt och pedagogiskt vis lära kompisar, syskon och klasskompisar om sjukdomen. Även barn som lever med typ 1-diabetes har glädje av tidningen. Bamse och skräptjuven FTI har genom ett samarbete med Bamse/Egmont tagit fram en specialtidning om återvinning av förpackningar och tidningar. Bamse och bråkstaken Bamse och bråkstaken (kostar 125:- för en klassuppsättning). Start | lektion.se. Lektionsbanken.se - Lärare inspirerar lärare. TeachersPayTeachers.com - An Open Marketplace for Original Lesson Plans and Other Teaching Resources.

Förskoleburken. Gratisskola och gratisskole. Gratisskola.se och gratisskole.dk är en sida med många tusen gratis dokument för oss i skolan. Det är arbetsblad, mallar, bilder, underlag för teman med mera med mera. Man kan söka på ämnesord, olika ämnen och årskurser och teman.

Det här är bara några av allt fantastiskt material. Allt är gratis och finns både i färg och svartvit version. Det finns även en massa clip art – bilder! Den svenska sidan innehåller än så länge mycket färre material, så kolla även in den danska, mycket kan man använda trots språket.