background preloader

Nordiska språk

Facebook Twitter

Skandinaviska språket [Eva Röse] Små nordiske fagbøger. Sprog & kultur. NIS. NIS. Ordet du sökte finns inte i Nordiska miniordboken.

NIS

Försök med ett annat ord. Om Nordiska miniordboken Nordiska minordboken hjälper dig att förstå de skandinaviska grannspråken. Du kan använda ordboken i skolan när du arbetar med grannspråken, eller när du pratar med eller skriver till andra i Norden. Du kan söka på ditt eget språk och se vad ordet heter och betyder på danska, norska (bokmål och nynorska) och svenska. Ordboken har lite över 3 000 uppslagsord på tre språk: danska, norska (bokmål och nynorska) och danska. Vi hoppas att ordboken kan användas av alla som är intresserade av att förstå de skandinaviska språken lite bättre. Projektet är knutet till Nätverket för språknämnderna i Norden. Ordboken har gjorts av Torbjørg Breivik, norsk redaktör och projektledare, Pia Jarvad, huvudredaktör och dansk redaktör, och Birgitta Lindgren, svensk redaktör.

Du kan söka mer i www.islex.dk. Nordiske språk. Nyheder. Nu kan du som noget helt nyt få øregangene fyldt med nordisk sprog, mens du læser de mange spændende fortællinger, der er tilgængelige i Norden i Skolens sprogtemaer.

nyheder

Det er nemlig blevet muligt at lytte til oplæsninger af alle teksterne på originalsprogene. Når du klikker dig ind på et af temaerne, Venskab, Mangfoldighed og Løgn og Sandhed, skal du bare følge lydikonet og trykke dig ind på teksten. Øverst i højre hjørne vil du finde en afspiller, som sender så indlevende en oplæsning ud, at du får lyst til ikke bare at bruge og lytte til indspilningerne i undervisningen, men også derhjemme i lænestolen. Teksterne er alle indtalt af professionelle oplæsere. Nordiska språk. "Språk öppnar dörrar", brukar man säga.

Nordiska språk

Språkkunskaper kan ge möjligheter till utbildning, arbete och kulturella upplevelser. När det gäller de nordiska språken handlar det inte i första hand om att lära sig prata norska eller danska, utan att lära sig förstå och kommunicera med personer som talar och skriver på ett annat nordiskt språk. Nordiska språk är grannspråk. Grannspråk. Hvad er Norden i Skolen? Språk i Norden. Norden i Skolen er Nordens nye digitale undervisningsplatform, som skal give lærere og elever i grundskolen og gymnasiet helt nye muligheder for at arbejde med sprog og nabosprogforståelse.

BiBBi. Isländskt översättarmaraton i mål efter åtta år. Efter åtta års arbete som involverat femtiotalet översättare fick kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i går fem kilo islänningasagor i svensk översättning i sitt knä.

Isländskt översättarmaraton i mål efter åtta år

Hon var ett av de nordiska statsråd som tog emot översättningen vid en ceremoni i konserthuset Harpa i Reykjavík. – Jag läste min första saga i samband med att jag kom hit för första gången för runt tjugo år sedan. Det var Njáls saga om Gunnar på Hlíðarendi. Jag hade inte väntat mig att det skulle vara så blodigt, säger Lena Adelsohn Liljeroth till Språktidningen. Arbetet med att översätta de samlade islänningasagorna – 40 sagor och 49 kortsagor, så kallade tåtar – till svenska, danska och norska påbörjades 2006. En av ledstjärnorna under arbetet har varit att översättningarna ska kunna läsas av alla åldrar. Hur modernt får det då vara? Kristinn Jóhannesson (mitten), lektor i isländska vid Göteborgs universitet, har varit en av de tre redaktörerna för den svenska översättningen. Anders. Undervisningsresurser — Nordisk Sprogkoordination.

Språk i Norden. Den här veckan ska vi titta lite närmare på språk i Norden.

Språk i Norden

Vi ska lyssna på minoritetsspråk och de Nordiska språken. Minoritetsspråk De språk som är nationella minoritetsspråk i Sverige är finska, meänkieli, samiska, jiddissch, och romani. Ibland säger man även att vi har ett sjätte minoritetsspråk och det är teckenspråk.På språkrådets sida kan man läsa mer om språken. Man kan lyssna på språken på sveriges radio. Där finns det en sida som heter Magiska skrinet. Om man letar upp Radioapan till höger på den sidan så kan man lyssna på en mening från alla de fem minoritetsspråken. Forside - dr.dk/Undervisning/Norden/se. Nordiska språk & minoritetsspråk.

Film

Ordböcker. Norska. Danska.