background preloader

Nordiske språk

Nordiske språk

http://nordiskesprak.net/#

Related:  Svenskala_profesora

Mitt lärarliv: GoogleDrive - ett självklart verktyg Jag har gjort en resa med Google Drive:1) den trevande introduktionen i gymnasiet,2) drunknade i ängsligt täta genomsökningar,2) ett års paus med traditionella Word-inlämningar i lärplattform, 4) tillbaka till ett mer hållbart arbetssätt i Google Drive. Detta inlägg sammanfattar på nybörjarnivå hur jag hur jag använder Google Drive idag. Om någon undrar varför jag inte använder det betydligt smidigare klassverktyget Classroom istället, är det enkla svaret: jag saknar tillgång. Min kommun har valt andra lösningar, och jag gör det bästa av situationen. Med röd färg har jag markerat de viktigaste två skälen till att jag anser Google Drive vara det enda alternativet för mig som svensklärare.

Digitala verktyg Jag gillar att känna bokens sidor, höra tidningens prassel och rita symboler vid sidan av texten jag läser. Jag gillar också digitala verktyg som ger mig och eleverna helt andra ingångar till att läsa, samtala och skriva. Det går att använda digitala verktyg på ett strukturerat och ändamålsenligt sätt, till exempel för planering, flippar, språkutvecklande arbetssätt och formativ bedömning, som ger goda resultat (Läs om STL-studie här).

Undervisning i nordiska språk Grannspråk: övningar i danska och norska Alla övningar lämpar sig att arbeta med inom svenskämnet. Flera av dem passar också bra till ämnesintegrerade arbetspass. Många av övningarna kan genomföras under en lektion på 60 minuter. Matlådedags! En halvtimme – fyra måltider, dietistens bästa recept ‹ Mamma.fit Torr kyckling, smulig potatis och trötta grönsaker, känner du igen din matlåda? En tråkig matlåda kan snabbt minska aptiten och jag håller med om att matlådor kanske inte är det sexigaste som finns. MEN det är bra både för din plånbok och din hälsa att ta med en bra matlåda som lunch. Det kan vara svårt att få ihop en bra och näringsrik måltid när det är mycket på jobbet, barn som ska hämtas, många aktiviteter och lågt blodsocker efter en lång dag, lösningen är matlådor!

Färöiska - Skolbok Precis som Island koloniserades Färöarna under 800-talet e.kr. Det var främst sjömän från Västnorge som bosatte sig på den karga ögruppen och det språk dessa nybyggare talade är fortfarande likt det språk man talar på Färöarna i nutid. Färöiskan är så likt isländskan att en färöing och en islänning förstår varandra på samma sätt som en svensk och en dansk gör. Minnas klassrum: Dystopier - en "katastrofal" genre Under läsåret 2017/18 har jag varit handledare i Läslyftet för en fantastisk grupp engagerade kollegor som samtliga undervisade i svenska, SVA eller engelska samt en mycket kunnig och inspirerande skolbibliotekarie. Den modul som vi arbetade med på halvfart under året var Lässtrategier för skönlitteratur åk. 4-9 vilken erbjöd mängder av intressanta men också utmanande idéer och synsätt kopplade till skönlitteratur i undervisningen. Alla 8 delar i modulen väckte engagemang hos oss men den som kom att påverka min undervisning allra mest under vårterminen var del 5 med artikeln och undervisningsfilmen Budskap och tolkning - dystopier som presenteras så här:Del 5 behandlar undervisning om hur elever kan utveckla sin förmåga att tolka texters budskap och tematik. Med utgångspunkt i dystopiska texter problematiserar artikeln hur en litterär text kan ha många budskap och teman.

Språk i Norden Eleven kan ge exempel på nationella minoritetsspråk, föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan samt ge exempel på tydligt framträdande språkliga likheter och skillnader mellan svenskan och närliggande språk. Lgr 11 s.230 Vi har jobbat med nordiska språk i samband med att vi har jobbat med Norden i geografi. Det är väldigt roligt att jobba med det kunskapskravet tycker jag. Nu finns det så många sidor på nätet man kan ta hjälp av och få stöttning och inspiration av.

Recept: Overnight oats med fläder, vanilj och jordgubbar Svensk sommar är härlig på alla sätt och vis. Inte minst för våra magiska jordgubbar! Det är svårt att sluta frossa i dessa röda godsaker. Jordgubbar är inte bara goda, utan dessutom otroligt nyttiga och innehåller mängder med c-vitamin, till och med mer än apelsin! En jordgubbe innehåller även hur mycket antioxidanter som helst och kan nästan klassas som ett superbär. Det kan inte bli mer somrigt än kombinationen av söta jordgubbar tillsammans med fläder och vanilj, och jag kan lova att den här kombon kommer få vilka smaklökar som helst att dansa loss!

Isländska - Skolbok Historia Isländsk handstil. Island uptäcktes av vikingar på mitten av 800-talet och var en självständig stat från 900-talet till år 1262, då landet hamnade under norskt styre och därefter tillsammans med Norge under danskt styre. Största delen av de som först flyttade till Island kom från den norska västkusten och grunden till dagens isländska är norskan från 800-900 talet. Man känner rätt väl till det isländska folkets födelsehistoria eftersom böcker skrivna på 1100- och 1200-talet bevarats till våra dagar.

Analysera en låt Syfte Eleverna analyserar en låt kopplad till (sam)tiden och/eller upphovsman. Eleverna resonerar om textens budskap, tematik och form (som uppbyggnad och ordval). Analysen redovisas i form av en presentation.

Related: