background preloader

Läsa

Facebook Twitter

En ö i havet – Att läsa och förstå. För att läsningen ska upplevas som meningsfull och angelägen kan läraren skapa ett sammanhang. Genom att texten får möta antingen handling eller tematik i andra texter, bilder, ljud och filmer blir upplevelsen av texten rikare och förståelsen djupare. Förhoppningsvis blir tankarna, perspektiven och insikterna flera. Just nu läser mina sjuor Annika Thors En ö i havet. Parallellt med läsningen får eleverna ta del av andra berättelser som eleverna får tänka, samtala och tankeskriva om.

Pojken i randig pyjamas – Sanna (du vet vem) Vecka 36 Vi har läst det första kapitlet i boken och pratat om karaktärerna; Bruno, mamman, pappan och Gretel.

Pojken i randig pyjamas – Sanna (du vet vem)

Vi diskuterade tid och miljö, familjen har husa och betjänt. De bor i Berlin och måste släcka ljuset på natten. Mammans status i familjen? Vad hade hon att säga till om? Vecka 37. Den oemotståndlige vite mannen - läsförståelse - Skolbok. Mikrotal - Ett ord ur texten. Syfte Att sätta fingret på ett intressant ord i texten klassen läser och fundera på vad det betyder för mig själv och andra.

Mikrotal - Ett ord ur texten

Eleverna tränar samtidigt på att uttrycka sig muntligt och skriftligt. En ö i havet – Att läsa och förstå. Tre skönlitterära inledningar. Syfte Öka intresset för litteratur.

Tre skönlitterära inledningar

Läraren reflekterar Ett slag för litteraturen! Tryckta texter ger bättre läsförståelse. Det blir i det här sammanhanget intressant att fundera över om det kan vara någon skillnad på läsförståelse mellan digitalt format och pappersformat?

Tryckta texter ger bättre läsförståelse

Nyare forskningsresultat visar till exempel att läsning i digitala format sker snabbare samtidigt som något av den kroppsliga upplevelsen av att hålla i en bok går förlorad. Vad innebär dessa resultat för läsförståelsen? Vad är digital läsning? Om det var krig i Norden. Syfte Lektionen stimulerar elevernas lust att läsa och skriva, samt samtala om aktuella och viktiga samhällsfrågor.

Om det var krig i Norden

Läraren reflekterar Texten är, trots att den är ganska kort, sprängfull med stoff att diskutera och fundera kring. Därför är det bra att stanna upp i texten och beröra ämnena i direkt anknytning till texten. Metod. Två skrivuppgifter till skönlitterära texter. Varje läsare går in i en bok med sin förförståelse och sina erfarenheter.

Två skrivuppgifter till skönlitterära texter

Det gör att det finns lika många läsare som det finns elever i ett klassrum. När man tillsammans i en klass läser en bok fastnar eleverna för olika saker. Så är det och det är något som jag tycker är mycket spännande (jag har bland annat skrivit om det i boken Mötet med texten. Inkluderande läsundervisning, om du skulle vilja läsare mer). I sin läsundervisning kan man göra eleverna uppmärksamma på att vi alla fastnar för olika saker när vi läser en och samma text. Terezín - Om detta må vi berätta. Syfte Att fundera på vilka krafter som kan leda till att mänskliga rättigheter har kränkts och fortsätter att kränkas.

Terezín - Om detta må vi berätta

Eleverna ska ta avstånd från att människor utsätts för förtryck. Läraren reflekterar. Världsbokdagen den 23 april - det här ska jag göra! På måndag, den 23 april, är det Världsbokdagen.

Världsbokdagen den 23 april - det här ska jag göra!

Det är en dag som jag tycker alla i skolan borde uppmärksamma. Varför det, kanske du undrar? Jo, jag anser att litteratur och tillgången till litteratur är viktigt i ett samhälle. Unesco (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), som står bakom denna dag, säger att: Arbetsuppgifter till boken moss och manniskor av john steinbeck. Podden ”Litteratur för unga” Ofta får eleverna skriva om sina tankar.

Podden ”Litteratur för unga”

Ett roligt och bra alternativ om du vill få fram vad eleverna tänker om det lästa är att spela in elevernas samtal. Det händer något när de sitter i par och samtalar utan lärarens närvaro (skrivit om det tidigare). Instruktioner till en avslutande uppgift för Flugornas herre (generella frågor/punkter så det går att använda till alla texter) ser ut ungefär så här: Du får i uppdrag av podcasten Litteratur för unga* (med lyssnare i åldrarna 13-17 år) att samtala om dina tankar efter läsningen av Flugornas herre! Läsfrämjande arbete. Jag älskar att läsa och har så gjort sedan jag knäckte läskoden i slutet av första klass.

Läsfrämjande arbete

Genom litteraturen får jag möjlighet att besöka andra världar, gå in i olika roller och leva ut ett känsloregister som annars inte skulle vara möjligt. Jag skrattar, gråter och svettas. Jag får ont i kropp och själ. Jag får hjärtklappning och ibland pirr i magen. Allt detta ger böckerna mig. 1. Vägs Ände – mitt hörn av verkligheten. Här följer en grov beskrivning av hur jag arbetar med John Steinbecks kortroman Möss och människor. I det här arbetet strävar jag efter att låta eleverna uppnå följande kunskapskrav.

De betygsspecifika orden är borttagna: ”Eleven kan läsa skönlitteratur … genom att… välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag. Genom att göra … sammanfattningar av olika texters innehåll med … koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven … läsförståelse. 4 steg: Så lär sig pojkar i tonåren att sluka böcker. Välj rätt böcker En annan viktig faktor är att välja rätt böcker, de ska vara relativt lätta att ta sig igenom och ha en handling som har stor potential att fånga 16-åringars intresse. Genom sin metod får Martin Ahlstedt eleverna att ta sig igenom skönlitterära böcker. Krönika: The crime of all crimes. På västfronten intet nytt - Krigsforum.se.

Hittade ingen tråd om detta mästerverk (hittade dock ett par om filmerna) men här kommer den. Jag har med stigande förfäran sett hur en del yngre medlemmar lyfter fram Sven Hassel och hans frontskildringar som exempel på bra stridsskildringar. Jag tillhör dem som läst "På västfronten intet nytt" en si så där 20-25 gånger och anser att den är ett formidabelt mästerverk samtidigt som det är en våldsam uppgörelse med det krig som skulle ända alla krig samt en hyllning till den generation av unga män som dog under kriget. Boken är skriven av Erich Maria Remarque (född Erich Paul Remark) 1898-1970. Vid 18 års ålder skrevs han som värnpliktig in i den tyska armén och genomförde sin grundutbildning hösten 1916. Den 12 juni 1917 överfördes han till västfronten och ingick den första tiden i en reservstyrka.

Bokens sista kapitel är en sorglig historia och jag ska inte avslöja slutet för dem som inte läst boken. Marcus Birro: Jo, alla män. <span id="ad-label" style="color: #999;font-size: 11px;text-align:left;font-family: helvetica, arial, verdana, sans-serif;display: block;font-weight:bold;text-transform:uppercase;height:12px;line-height:12px;overflow:hidden;">Annons</span><div style="margin:0 auto; text-align: left;"><div style="display: inline-block;"><script> //var inFIF = true; // Eyewonder var inDapIF = true; // Cxense Display </script><div id="div-gpt-ad-10782" ><script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-10782");}); </script></div></div></div> Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s. Det är svårt med självrannsakan. Det är svårt att i en tid som vill att vi ska presentera oss själva som framgångsrika och fantastiska, istället rikta blicken inåt, mot de vidder och torra ödelagda områden i trakten runt det egna hjärtat.

Just därför är det helt nödvändigt med denna självrannsakan. Det är vad jag försökt göra de här veckorna. En mening från boken blir till poesi – Cecilia Jalkebo. Struktur med index, länkar och slides. Ett längre gemensamt läsprojekt består ofta av många både stora och små uppgifter. Det blir snabbt svårt att hålla ordning på dokument, frågor och svar, både för läraren och eleverna. Tidigare har jag från en huvudsida med hjälp av andra dokument länkat till just stora och små uppgifter. Problemet är bara att det blir så många dokument och en svår gränsdragning vilka uppgifter som verkligen ”förtjänar” ett eget dokument. Konsten att djupdyka i en skönlitterär bok. Kazuo Ishiguro får Nobelpriset i litteratur 2017.

Han skriver låtar och spelar gitarr – precis som förra årets pristagare, Bob Dylan. Den svåra balansgången. För att det ska hända något i mötet med texten måste man aktivera elevernas läshjärnor. Ingång till Flugornas herre. Flugornas herre är så rik på alla sätt, inte minst tematiskt. Atombombshotet, medmänsklighetens tunna fernissa, imperialistiska (över)tron eller utvecklingspessimism? Ingång till Flugornas herre. Lärarhandledningar - NOVELLIX. Ett halvt ark papper - läsförståelse. Läs novellen “Ett halvt ark papper” och besvara frågorna under texten. Novellen skrevs 1903 och språket är ålderdomligt, men du får försöka förstå texten ändå. FANDOM powered by Wikia. Av Mikael Niemi. Till dig som inte längre orkar leva. Myndigheten för tillgängliga medier - talböcker, punktskrift och lättläst. Läshörnan. Läshörnan är biblioteket som alltid är öppet. Med abonnemangstjänsten Läshörnan får din skola tillgång till ett stort utbud som för närvarande omfattar över 10000 titlar.

Bland titlarna hittar du allt från klassiker som ”Barnen ifrån Frostmofjället” till aktuella titlar som ”Jag är Zlatan”. Läshörnan stimulerar läsningen. Alla användare kan skapa egna bokhyllor, som man själv väljer ut innehållet till. Lärare och bibliotekarier kan skapa bokhyllor med böcker, som eleverna får i uppgift att läsa. Ta av dig lurarna och bete dig som folk. Det är oförskämt att behandla sina medmänniskor som obetydliga bifigurer. Lärarhandledning (PDF) « Lilla Piratförlaget. Synliggöra vad läsförståelse är så eleverna når ett kunnande. Förr eller senare exploderar jag by Clara Claesson on Prezi. Bob Dylan Nobelpriset 2016 – 8 saker du måste veta. Boktips! – ostrabibblan. Lässtrategier & högläsning av Flugornas Herre. Anne Frank – Ett liv - Nypon Förlag. Ett författarporträtt - en skrivmall. Julnovell: Vad ni inte visste om änglar.

Noveller med jultema - Radionovellen. Tomten - en vintersaga. Svenska klassiker som e-bok och epub. En dikt om kärlek. Läsreflektion genom att välja citat och delge tanke. Per Anders Fogelström - Stockholmskällan. Lärorikt skrivprov om litteratur. BOKHYLLAN - Akademibokhandeln. Hur textsamtalet kan utveckla läsförståelsen. Det här händer i hjärnan när du läser. Fandom powered by Wikia. Det här händer i hjärnan när du läser. Peppa till sommarläsning! En granskning av budskapet i boken Ödehuset. Vad händer när vi läser en bok?

Fanny listar Crossover-litteratur. Crossover-litteratur. Gemensam läsning, då är alla med på tåget! Konsten att våldta ett barn – Opulens. Läsförmågor/reflektion av text – Facebook Post by Annika Sjödahl. Text och tanke - vi läser och skriver reflektionslogg. Varsågoda – Jane Austen för dummies! Othello. Det osynliga barnet - Tove Jansson. Böcker att läsa med ungdomar. De fem lässtrategierna: Reda ut oklarheter - UR Skola. Novellen är litteraturens nya stjärna. Svenskanoveller Wiki. När hundarna kommer - Jessica Schiefauer. En enda kväll - Mats Berggren. Guidar till alla pristagare i litteratur. Några svenska novellförfattare.