background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Läslust 7b tema sagor vecka 46 och framåt. Sorgfågels sång - ur Mio, min Mio av Astrid Lindgren s.184-189 Svenska Direkt - Alla i klassen har med sig Svenska Direkt till Läslusten (extra ex finns i sal 15). - Stafettläsning av texten i klassen. - Besvara frågorna nedan skriftligen enskilt men diskutera gärna svaren ihop med någon/klassen.

Läslust 7b tema sagor vecka 46 och framåt

Frågorna står på s.189 i Svenska Direkt. Att lyckas med gestaltningen så texten lyfter. Robin var skittrött och somnade på det slitna skrivbordet inom fem sekunder.

Att lyckas med gestaltningen så texten lyfter

Exemplet ovan gör inget mer än berättar vad som händer och vi får inte en bild av händelsen. Du kan gestalta genom att visa vad en karaktär tänker, säger, gör, genom personens kroppsspråk, genom sinnena och genom miljön. Om det görs på fler plan kommer berättelse att utvecklas mer. Gestaltningar. Planera dina karaktärer. Att planera en kommande berättelse i förväg kan vara en bra idé, åtminstone så man har en liten aning om vart man är på väg.

Planera dina karaktärer

Men det kan nästan vara ännu viktigare att planera sina karaktärer, så man vet vem som skulle reagera hur i en viss situation, i vilken riktning de ska utveckla sig under berättelsens gång, osv. För att göra detta, gör en karaktärsbeskrivning. Lyssna på radioteater – få läsförståelse · Maria Björsell. Innan ni börjar lyssna använder ni strategin, förutspå.

Lyssna på radioteater – få läsförståelse · Maria Björsell

Börja med en klassrumsdiskussion utifrån första bilden. Berätta vilka författarna är och fråga om eleverna känner igen dem. Har de läst något av dem tidigare? Vilka böcker då? Catwalk i skolan. Hej!

Catwalk i skolan

Vad roligt att du vill veta mer om Glada Hudik-teatern och vårt skolprojekt. Barn föds inte med fördomar - Catwalk i skolan Bakgrund. Forntiden och antiken. Det klassiska Grekland Perioden mellan de persiska krigen i början av 400-talet f.Kr och tiden fram till Alexander den stores död 323 f.Kr var full av krig och konflikter, först grekernas gemensamma kamp mot de invaderande perserna och därefter långa perioder av inbördes strider mellan olika grekiska stadsstater där Aten och Sparta utgjorde de främsta rivalerna.

Forntiden och antiken

Trots allt elände som drabbade grekerna under dessa århundraden så är det den här perioden som avses när vi pratar om det klassiska Grekland. Konspirationspaketet 26 december 2020 kl 13.00 - Barnradions poddpaket 9-13 år. Grit är grejen – om du vill lyckas i skolan. P3 Serie: Fallet Alma Diaz - Lärarmaterialet - P3 Serie. “Fallet Alma Diaz” bygger på en sann historia och är delvis inspelad i Luleåtrakten.

P3 Serie: Fallet Alma Diaz - Lärarmaterialet - P3 Serie

Dramaserien tar upp ämnen som ungdomars ohälsa, vuxnas okunskap och hur sociala plattformar påverkar både ungdomars och vuxnas handlingar. Men framförallt visar ”Fallet Alma Diaz” hur handlingar som inte var menade som elaka, kan accelerera utom kontroll och få stora skrämmande följder som påverkar ett helt samhälle. Handlingar som innan internet och sociala medier troligtvis hade stannat inom en mindre kretsen och vars följder kanske inte hade skapat så oåterkalleliga konsekvenser. I vår föränderliga och digitala värld har skolan ett mycket viktigt uppdrag i att förbereda eleverna inför de risker som förknippas med internet och digital kommunikation. Skolans styrdokument visar också på vikten med att lära eleverna hur man agerar ansvarsfullt utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter på dessa plattformar. Ac911ba9 1a91 45cd 9296 3106d71307ed. En planering om sociala medier utifrån boken Fula tjejer.

Fula tjejer är en helt ny bok av Lisa Bjärbo, Sara Ohlsson och Johanna Lindbäck som handlar om Eleni, Tilde och Jasmin som går i årskurs 8.

En planering om sociala medier utifrån boken Fula tjejer

Bokens händelseförlopp kretsar kring sociala medier och hur det påverkar främst tjejer att ändra på sig själva. Jag tänker därför att boken kan vara bra att använda sig för reflekterande boksamtal i min åtta för att lyssna in vad unga tycker är viktigt att vi pratar om för att undvika att många unga människor mår dåligt.

Vidare är det viktigt att prata om vem det är som mest utsätts för kränkande kommentarer. Jag är också nyfiken på om något liknande skulle kunna hända på skolan och vad eleverna tänker att lärare och elever då behöver göra. Verkliga händelser Ett viktigt tema i boken är att utifrån tre olika huvudpersoner skildra hur dubbelbestraffningen funkar; säger du ifrån straffas du, och är du tyst ger du ditt medgivande till att hängas ut på sociala medier. Styrda samtal med öppna frågor.

Teman

Så får du mer uthålliga elever – 4 bra tips! - mystudyweb. Låt eleverna sammanställa en ”Wall of Fame” att hänga i klassrummet eller i korridoren med exempel på kändisar och berömda personer (både levande och döda) som alla har varit med om stora tragedier och bakslag i sina liv, men som ändå till slut lyckats tack vara sin uthållighet och ”grit”.

Så får du mer uthålliga elever – 4 bra tips! - mystudyweb

Låt gärna eleverna komplettera listan med personer de har i sin närhet, kanske intervjua en äldre släkting eller någon de känner i eller utanför skolan som de upplever har ”grit”. Exempel på berömdheter som skulle passa är t.ex: Albert Einstein, Bill Gates, J.K Rowling, Malala, Selma Lagerlöf eller Walt Disney. Ja, listan kan göras lång… Äldre elever kan uppskatta att se Steve Jobs berömda tal till avgångstudenterna på Stanford universitetet 2005. Malin larsson. Eleverna får välja en liten pappfigur, ca 20 centimeter hög, antingen Steffi eller Nelli ur En ö i havet (läs mer om syfte, kontext och upplägg till läsningen här).

malin larsson

Eleverna tar med figuren hem och dokumenterar vad de gör tillsammans en dag efter skolan. (Bilden nedan är ett collage och kan skapas med Alfafunktionen i Pages eller en lassofunktion, samt en gratisikon). Bildfilen finns här Steffi och Nelli har haft det tufft på olika sätt och delar av sin “resa”. Välj vem du vill göra något med för att göra hennes liv lite bättre.

Planeringar

Litteratur. Litteraturhistoria. Poesi. Noveller. Skrivande. Retorik/Tal. Texttyper. Källkritik. Nordiska språk. Minoritetsspråk, dialekter, språkhistoria. Grammatik. Studieteknik. Film. Referenshantering. Sommarprat. Antiken.

Matriser

Lekar. Läromedel. Nypon Förlag. Identitet/biografi. Svenska. I Sofies bokcirkel hoppar ingen över läxan. I sin undervisning använder Sofie Palm bland annat läsfixarna (läsförståelsestrategier) för att gå igenom texter, men också venn-diagram (två cirklar som visualiserar till exempel två karaktärer) och textkopplingar. Hon använder ofta en völ-tabell (vad vi vet, önskar veta och lärt oss) när det handlar om faktatexter. – Med venn-diagram får de rita två cirklar som går in i varandra och beskriva två karaktärer i boken, och vad de har gemensamt.

Det hjälper eleverna att gå på djupet med personerna i boken, förklarar hon. Hennes elever har både en egen bok som de kan läsa själva och en bok som Sofie väljer till högläsning. – När vi har bokcirkel så väljer jag bok. Sofie läser mycket ungdomsböcker själv för att hålla sig uppdaterad över vilka böcker som finns. – Men jag väljer mest nyutkomna böcker för de stämmer med barnens värld, hur de har det nu. Sofie läser ungefär 15 till 20 minuter högt ur boken varje gång. Språknyheterna - Kunskapskanalen. Kul med svenska! – en material- och inspirationsblogg för dig som är språklärare. Inträdesbiljett med loggbok.

Syfte Trött på att fem minuter i början av varje lektion går åt till att få lugn och kunna börja? Ett bildreportage om skolan med text, ljud och bild. Mina nior har gjort ett källkritiskt arbete med att jämföra den svenska skolan med den tyska som en del i ett projekt vi ingår. Jag delade det upplägget i Att reflektera kring “realian” med en skrivmall och vi har sedan gjort ett reportage om vår skola med hjälp av bilder, ljud och text. Just detta projekt skulle eleverna presenteras på två sätt: ett som kan läsas IRL och ett som kan lyssnas på via URL. Tips på korta och roliga lektioner du kan göra med dina elever - Digitala lektioner. Din hjärna. Anns svenska. Namn på H - doon.se. Tips på korta och roliga lektioner du kan göra med dina elever - Digitala lektioner. Nu kör vi - så här blir vi Läslovers! · Maria Björsell.

Tystläsning med Boksamtal Vi har inventerat vilka läscoacher som finns i arbetslaget och schemalagt tid för läsning och boksamtal. Två boksamtal kommer att ske under lästiden, vilket gör att en Läscoach kan vara med på samtalet. När eleverna läser tyst i sina böcker tar Läscoachen ut en till två läsgrupper som hen har boksamtal med. Det tredje boksamtalet sker för alla elever samtidigt i klassen.

De fem journalistiska frågorna. Svenska Yles nyhestuppläsare Åsa Thodén berättar om de fem journalistiska frågorna: Vad? När? Var? Vem? Svenska med Jaana. Hem - World's Children's Prize. M6 4 9 03A 01 sakprosa (1)