background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Lyssna på radioteater – få läsförståelse · Maria Björsell. Innan ni börjar lyssna använder ni strategin, förutspå.

Lyssna på radioteater – få läsförståelse · Maria Björsell

Catwalk i skolan. Hej!

Catwalk i skolan

Forntiden och antiken. Det klassiska Grekland Perioden mellan de persiska krigen i början av 400-talet f.Kr och tiden fram till Alexander den stores död 323 f.Kr var full av krig och konflikter, först grekernas gemensamma kamp mot de invaderande perserna och därefter långa perioder av inbördes strider mellan olika grekiska stadsstater där Aten och Sparta utgjorde de främsta rivalerna.

Forntiden och antiken

Trots allt elände som drabbade grekerna under dessa århundraden så är det den här perioden som avses när vi pratar om det klassiska Grekland. Det var nämligen under den här tiden som det mesta av den konst, litteratur, filosofi och arkitektur som vi förknippar med antikens Grekland skapades. En viktig orsak till denna kulturella blomstringstid var det grekiska alfabetet som var lätt att lära sig då det bara innehöll 20 tecken. Konspirationspaketet 26 december 2020 kl 13.00 - Barnradions poddpaket 9-13 år. Grit är grejen – om du vill lyckas i skolan.

P3 Serie: Fallet Alma Diaz - Lärarmaterialet - P3 Serie. “Fallet Alma Diaz” bygger på en sann historia och är delvis inspelad i Luleåtrakten.

P3 Serie: Fallet Alma Diaz - Lärarmaterialet - P3 Serie

Dramaserien tar upp ämnen som ungdomars ohälsa, vuxnas okunskap och hur sociala plattformar påverkar både ungdomars och vuxnas handlingar. Men framförallt visar ”Fallet Alma Diaz” hur handlingar som inte var menade som elaka, kan accelerera utom kontroll och få stora skrämmande följder som påverkar ett helt samhälle. Handlingar som innan internet och sociala medier troligtvis hade stannat inom en mindre kretsen och vars följder kanske inte hade skapat så oåterkalleliga konsekvenser. I vår föränderliga och digitala värld har skolan ett mycket viktigt uppdrag i att förbereda eleverna inför de risker som förknippas med internet och digital kommunikation. Skolans styrdokument visar också på vikten med att lära eleverna hur man agerar ansvarsfullt utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter på dessa plattformar.

Syfte med lärarhandledning. Ac911ba9 1a91 45cd 9296 3106d71307ed. En planering om sociala medier utifrån boken Fula tjejer. Fula tjejer är en helt ny bok av Lisa Bjärbo, Sara Ohlsson och Johanna Lindbäck som handlar om Eleni, Tilde och Jasmin som går i årskurs 8.

En planering om sociala medier utifrån boken Fula tjejer

Bokens händelseförlopp kretsar kring sociala medier och hur det påverkar främst tjejer att ändra på sig själva. Jag tänker därför att boken kan vara bra att använda sig för reflekterande boksamtal i min åtta för att lyssna in vad unga tycker är viktigt att vi pratar om för att undvika att många unga människor mår dåligt. Vidare är det viktigt att prata om vem det är som mest utsätts för kränkande kommentarer.

Jag är också nyfiken på om något liknande skulle kunna hända på skolan och vad eleverna tänker att lärare och elever då behöver göra. Verkliga händelser Ett viktigt tema i boken är att utifrån tre olika huvudpersoner skildra hur dubbelbestraffningen funkar; säger du ifrån straffas du, och är du tyst ger du ditt medgivande till att hängas ut på sociala medier. Styrda samtal med öppna frågor.

Teman

Så får du mer uthålliga elever – 4 bra tips! - mystudyweb. Låt eleverna sammanställa en ”Wall of Fame” att hänga i klassrummet eller i korridoren med exempel på kändisar och berömda personer (både levande och döda) som alla har varit med om stora tragedier och bakslag i sina liv, men som ändå till slut lyckats tack vara sin uthållighet och ”grit”.

Så får du mer uthålliga elever – 4 bra tips! - mystudyweb

Låt gärna eleverna komplettera listan med personer de har i sin närhet, kanske intervjua en äldre släkting eller någon de känner i eller utanför skolan som de upplever har ”grit”. Exempel på berömdheter som skulle passa är t.ex: Albert Einstein, Bill Gates, J.K Rowling, Malala, Selma Lagerlöf eller Walt Disney. Ja, listan kan göras lång… Äldre elever kan uppskatta att se Steve Jobs berömda tal till avgångstudenterna på Stanford universitetet 2005. Förutom att det är ett mycket välskivet tal så innehåller det flera bra ämnen att arbeta vidare med, bland annat mantrat “Stay hungry, stay foolish”. Malin larsson. Eleverna får välja en liten pappfigur, ca 20 centimeter hög, antingen Steffi eller Nelli ur En ö i havet (läs mer om syfte, kontext och upplägg till läsningen här).

malin larsson

Eleverna tar med figuren hem och dokumenterar vad de gör tillsammans en dag efter skolan. (Bilden nedan är ett collage och kan skapas med Alfafunktionen i Pages eller en lassofunktion, samt en gratisikon). Bildfilen finns här Steffi och Nelli har haft det tufft på olika sätt och delar av sin “resa”. Välj vem du vill göra något med för att göra hennes liv lite bättre. Sammanhanget: Steffi eller Nelli är hemma hos dig en dag efter skolan fram till kvällen. Ta ett foto av figuren, sammanhanget och gärna dig själv (ej nödvändigt) med antingen Photo Booth eller mobilkamera. Börja med att infoga bilden i ditt Googledokument.

A) Berätta om er dag tillsammans.

Planeringar

Litteratur. Litteraturhistoria. Poesi. Noveller. Skrivande. Retorik/Tal. Texttyper. Källkritik. Nordiska språk. Minoritetsspråk, dialekter, språkhistoria. Grammatik. Studieteknik. Film. Referenshantering. Sommarprat. Antiken. Matriser. Lekar. Läromedel. Nypon Förlag. Identitet/biografi. Svenska. I Sofies bokcirkel hoppar ingen över läxan. I sin undervisning använder Sofie Palm bland annat läsfixarna (läsförståelsestrategier) för att gå igenom texter, men också venn-diagram (två cirklar som visualiserar till exempel två karaktärer) och textkopplingar.

I Sofies bokcirkel hoppar ingen över läxan

Hon använder ofta en völ-tabell (vad vi vet, önskar veta och lärt oss) när det handlar om faktatexter. – Med venn-diagram får de rita två cirklar som går in i varandra och beskriva två karaktärer i boken, och vad de har gemensamt. Det hjälper eleverna att gå på djupet med personerna i boken, förklarar hon. Hennes elever har både en egen bok som de kan läsa själva och en bok som Sofie väljer till högläsning. – När vi har bokcirkel så väljer jag bok. Sofie läser mycket ungdomsböcker själv för att hålla sig uppdaterad över vilka böcker som finns. – Men jag väljer mest nyutkomna böcker för de stämmer med barnens värld, hur de har det nu.

Sofie läser ungefär 15 till 20 minuter högt ur boken varje gång. – Vi har alltid en bok som vi läser högt. Språknyheterna - Kunskapskanalen. Kul med svenska! – en material- och inspirationsblogg för dig som är språklärare. Inträdesbiljett med loggbok. Syfte Trött på att fem minuter i början av varje lektion går åt till att få lugn och kunna börja?

Inträdesbiljett med loggbok

Lösningen finns i ett förråd nära dig och stavas skrivbok och i kombination med bordsplacering skapar den tydliga inramningen goda förutsättningar för en bra lektion. Läraren reflekterar Vi är en 1-1-skola och använder datorerna mycket i undervisningen vilket verkligen är fantastiskt! Just för att starta upp lektionen upplever jag dock att datorn är mindre bra. Ett bildreportage om skolan med text, ljud och bild. Tips på korta och roliga lektioner du kan göra med dina elever - Digitala lektioner. Din hjärna. Anns svenska. Namn på H - doon.se. Tips på korta och roliga lektioner du kan göra med dina elever - Digitala lektioner. Nu kör vi - så här blir vi Läslovers! · Maria Björsell. Tystläsning med Boksamtal Vi har inventerat vilka läscoacher som finns i arbetslaget och schemalagt tid för läsning och boksamtal.

Nu kör vi - så här blir vi Läslovers! · Maria Björsell

Två boksamtal kommer att ske under lästiden, vilket gör att en Läscoach kan vara med på samtalet. När eleverna läser tyst i sina böcker tar Läscoachen ut en till två läsgrupper som hen har boksamtal med. Det tredje boksamtalet sker för alla elever samtidigt i klassen. De fem journalistiska frågorna. Svenska Yles nyhestuppläsare Åsa Thodén berättar om de fem journalistiska frågorna: Vad? När? Var? Vem? Och Varför? Innehåller din nyhet svar på alla de här frågorna har du gjort ett bra jobb och kan vara riktigt nöjd! Svenska med Jaana. Hem - World's Children's Prize. M6 4 9 03A 01 sakprosa (1)