background preloader

Olika texttyper (svenska)

Facebook Twitter

Radioteater

Gruppsida. Skönlitterära texter med färdiga uppgifter, perfekt för distans- och fjärrund... Många är det som i sociala medier efterfrågar arbetsuppgifter och texter.

Skönlitterära texter med färdiga uppgifter, perfekt för distans- och fjärrund...

Under de senaste åren har jag med jämna mellanrum skrivit om olika skönlitterära texter och hur man kan arbeta med dem. Flera av texterna finns att nå digitalt och för att underlätta för alla har jag nu gjort en sammanställning. Hoppas att den kan underlätta i jakten på material till distans- och fjärrundervisningen. Noveller Skräcknovellen Slut på läsåret av Mariana Enriquez med tillhörande arbetsuppgifter, Novellen Hur högt får en flicka flyga? Novellen Det osynliga barnet av Tove Jansson, En bit ner i följande inlägg finns förslag på frågor till novellen.

Poesi / slam poetry

Hiphoptexter med Ametist – Silvana Imam @ Dramaten. Björn Ranelid: Avbryt genast det svenska språkets förfall. Det tycks vara en dygd för många individer att stympa och förkorta olika ord.

Björn Ranelid: Avbryt genast det svenska språkets förfall

Dessutom älskar de att föra in engelska ord när det är helt onödigt och inte tillför det svenska språket någonting, skriver Björn Ranelid. Ordet väger ingenting och likväl är det mäktigare än allting annat på Jorden. Det har aldrig varit viktigare än vad det är nu. Det mänskliga språket är en uppfinning och inte en upptäckt. Endast människan av alla levande varelser kan tala, skriva, räkna och skapa nya ord. Många människor orkar springa långa sträckor, lyfta tyngder och hoppa högt över en ribba, men de orkar inte säga eller skriva fullständiga ord såsom "informera", "kontrollera", "personligt", "maximum", "introduktion" med flera uttryck.

Texttyper i svenska. Lärarna ger mig nya vinklar på världen. Från att ha varit störst och tuffast på skolan till att bli minst och osäkrast.

Lärarna ger mig nya vinklar på världen

Det var så det kändes den där fredagen i juni när jag slutade nian och snart skulle börja på gymnasiet. Jag var också väldigt stolt över mig själv eftersom jag hade fixat ett sommarjobb i ett varuhus. Jag tog på mig att jobba direkt efter avslutningen. Nu i efterhand ångrar jag det. Hela klassen skulle gå och fika på stan direkt efter avslutningen. Ett upplägg för textsamtal av faktatexter. I mitt förra inlägg skrev jag om hur man kan arbeta med textsamtal för att stötta läsandet av skönlitterära texter.

Ett upplägg för textsamtal av faktatexter

Detta ger eleverna stöd för förståelsen av det som de läser och de kan använda varandra som lärresurser för varandra. Jag tänkte i detta inlägg ge tips på metoder för att genomföra samtal av läsning av faktatexter som kanske kommer fler lärare till del än svensk- eller språkläraren som är den som oftast arbetar med skönlitteräraverk. Eleverna möter oftare faktatexter och här finns det också möjligheter till stöd för att lära tillsammans genom samtalet.

Forskning visar på att läsupplevelsen uppstår i dialogoch samtal. Om vi strukturerar samtalet i klassrummet så att alla elever aktiveras ger vi dessutom stöd inom ramen för undervisningen åt alla elever. Jag läste för ett par år sedan en dansk artikel om läsning där en lärare valde att dela in eleverna i olika grupper vid läsandet av faktatexten som påminner mycket om boksamtalet. Roller vid läsning av faktatexter. En uppgift från nationella provet år 9: Konsten att ta det lugnt - www.plugga24.se. Konsten att ta det lugnt Stress, stress, stress och åter stress. skolan, träning, betyg, kompisar, jobba, tjejer.

En uppgift från nationella provet år 9: Konsten att ta det lugnt - www.plugga24.se

Resonerande text en mall 11. Förstå kunskapskraven: Att utveckla ett resonemang - UR Skola. Konsten att skriva referat med ämnesrelaterat språk. När eleverna ska skriva eget arbete eller rapporter ingår det att återge andras tankar och idéer i en sammanställning som kan vara ett referat.

Konsten att skriva referat med ämnesrelaterat språk

Just denna aspekt att återge någons åsikter finns också ofta prövat i de nationella proven i svenska där eleverna ska beskriva och förklara vad någon tycker på skrivdelen utifrån häftet de läst till läsförståelsen. När de återger ska eleverna använda ett ämnesrelaterat språk. Eleverna ska uppge källan och använda referatmarkörer när de återger personens tankar och för texten framåt med ett ämnesrelaterat språk. Detta är inte helt lätt och en konst vi måste visa eleverna.

Jag tänkte visa hur jag gör och kanske någon har nytta av det innan terminen är slut och för att få fram delar av kunskapskravet nedan. Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från /…/ källor och för då /…/ resonemang om informationens trovärdighet och relevans. (Svenska/Sva åk9, Lgr11) Vilka källor?

Ämnesord för referat gjorda i appen VisualPoetry. En dikt om kärlek. Bildspråk. Dela det här: Gilla Gilla Laddar... 4 reaktioner på ”Bildspråk” Kommentera Avbryt %d bloggare gillar detta:

Bildspråk

Jenny på Wendes: Blackout Poetry - en ingång till poesin? Igår läste jag Lena Kjersén Edmans recension på Svensklärarföreningens hemsida.

Jenny på Wendes: Blackout Poetry - en ingång till poesin?

I den skriver Kjersén Edman om poesin och att den är levande i dagens barn- och ungdomslitteratur. Kanske är det så. Och kanske är det också så att den får allt större plats i undervisningen. Jag har under de senaste veckorna arbetat mycket med poesi och då inte bara traditionella dikter utan också med låttexter. Jag och eleverna i min svenskgrupp är mitt uppe i arbetet med jagskriver.nu och i detta arbete är poesin med som en röd tråd.

Olika texttyper. Vi tjejer vill också se maffiga och coola ut. Detta är en debattartikel.

Vi tjejer vill också se maffiga och coola ut

Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet. Julia Essell, 14: Jämställdhet är viktig – även i dataspelsvärlden Halvnakna kvinnor, miljontals spelare. Vill du som kvinna spela ett onlinespel där din karaktär inte behöver gå runt halvnaken?