background preloader

Helenaforsberg

Facebook Twitter

Shoutouts som avslutande lektion för att summera året. I mitt Twitterflöde såg jag en uppgift som jag fastnade lite extra för.

Shoutouts som avslutande lektion för att summera året

Det var rubriken Shoutout på en film som mitt öga stannade upp vid. Jag klickade på länken och såg filmen nedan. “Shout-outs are such an effective strategy for anyone. You can throw them in anywhere. They’re easy, they’re quick.” pic.twitter.com/kUD29X3oL4— edutopia (@edutopia) 25 maj 2017 En shoutout ska kort och gott fokusera på det som är bra och är ett sätt att främja för ett positivt klimat i klassen. How to Play Crumple & Shoot. #ourfuturejobs. I år 8 arbetar vi just nu med temat #ourfuturejobs.

#ourfuturejobs

Vi startade en lektion före påsklovet och kommer fortsätta två lektioner v 16. Vecka 17 och 18 har mina elever PRAO därefter kommer vi göra färdigt temat. Våga vara pluggis: Sammanfatta med emojis. ESL/ELL-English Grammar and Vocabulary Tests, Worksheets, Free ESL Resources. Home - DreamreaderDreamreader. Jag har min sida till mina elever n r de beh ver extra uppgifter: The Newspaper Clipping Generator - Create your own fun newspaper. Eller sjunk i havet (David Mohseni)

Nyanställer och öppnar kontor i Linköping. IST nyanställer och öppnar kontor i Linköping Edtechbolaget IST öppnar kontor i Linköping och startar samtidigt upp ett helt nytt verksamhetsområde, IST Home.

nyanställer och öppnar kontor i Linköping

Företaget räknar med att rekrytera 20 personer under 2017. – Det finns flera anledningar till att vi väljer att etablera oss i Linköping. Här finns en mycket bra tillväxtmiljö för startups men även en närhet till universitetet och kompetenta människor. Vi har dessutom flera kunder i regionen som vi gärna vill komma närmare geografiskt, säger Tommy Eklund, vd på IST.

Mintchokladbollar. Citrustrifle med pepparkaka. Hoppa till huvudinnehåll Citrustrifle med pepparkaka Förberedelse 10 min.

Citrustrifle med pepparkaka

Ann Heberlein: USA-valet och det glömda folket – Ledarsidorna.se. More share buttons Share on Pinterest ”The forgotten men and women of our country, will no longer be forgotten”, sade Donald Trump i sitt segertal och det gick – trots att jag hoppats på Hillary Clinton – rakt in i mitt hjärta.

Ann Heberlein: USA-valet och det glömda folket – Ledarsidorna.se

De bortglömda männen och kvinnorna ska inte längre vara bortglömda. Den meningen är, menar jag, förklaringen till Trumps seger. Lässtrategier & högläsning av Flugornas Herre. Jag känner stor frustration när jag märker att elever sitter och "låtsasläser", det vill säga de vänder blad för att det ska se ut som om de läser men det sker ingen verklig läsning där de lever sig in i boken.

Lässtrategier & högläsning av Flugornas Herre

Som alla andra svensklärare läser jag en massa böcker, artiklar och inlägg om hur man kan förbättra elevernas läsförståelse och en sak som poängteras är samtalet om det lästa, ofta i samband med högläsning, samt tillämpningen av olika lässtrategier. Vi vet även att lärarna måste ge eleverna utmaningar för att de ska utvecklas, så jag bestämde mig för att inleda höstterminen i åk 9 med högläsning av boken Flugornas Herre och samtidigt skulle vi repetera de olika lässtrategierna med hjälp av filmer från UR. Vi inledde med att se en UR-film per lektion, sammanfattade budskapet i filmen och sedan tillämpade vi strategin efter att jag hade högläst.

Vid ett par tillfällen fick de i grupp redovisa sin tillämpning på verktyget Padlet. Online Reading Activities. Listening - Kimstudies. HarryPotter-viewing. HALLOWEEN. Inspiration 7-9 – WebEnglish.se. 11 must-see TED-Ed lessons. Short animated lessons you’ll love, from atomic structure to the science of stage fright (and how to overcome it).

11 must-see TED-Ed lessons

Bite-size snacks of knowledge, TED-Ed Video Lessons are short, free educational videos written by educators and students, then animated by some of the most creative minds in the business. The topics of these addictive little videos range from quantum physics to the art of beatboxing, and once you watch one, you may want to watch 10 more. Know an animator or educator who could make a great TED-Ed Lesson? Nominate them here. Find a lesson you love? Here are 11 of my favorite TED-Ed lessons to start. 1.

This is the lesson that started TED-Ed. 2. This is a great example of a lesson that answers one of those questions I had always been curious about, but never took the time to look up. Läsning på högstadiet - Raccolte. Få syn på läsförmågan genom skriftlig uppgift. Om du vill få fram elevernas läsförståelse av en text som ni läst kan man ju göra det på många olika sätt.

Få syn på läsförmågan genom skriftlig uppgift

Ett sätt som många av mina elever tycker är roligt är när de får göra detta i skrift. Inte genom att de svara på frågor kring det lästa utan genom att få skriva till det lästa. Läsförståelse i den bemärkelsen är ganska tråkig ur en elevs perspektiv men ändå nödvändig då de nationella proven är uppbyggda så. Men kan vi få fram läsförståelsen på andra sätt än genom frågor? ESL discussion material based on TED talks.

H r r tv sidor som verkligen kombinerar kortfilm och diskussion p ett bra s t... Att förbereda eleverna på de muntliga nationella proven i svenska – ett konkr... De muntliga nationella proven ska i år läggas på höstterminen.

Att förbereda eleverna på de muntliga nationella proven i svenska – ett konkr...

Det frågas en del i diverse Facebookgrupper om tips på hur man kan göra för att förbereda eleverna. Jag har därför skapat ett upplägg för svenskan för att eleverna ska vara väl förberedda på vad som krävas av dem och hur de ska göra för att nå sina mål. Den nya strukturen på proven infördes 2012/2013 och innebär att man bedömer eleverna i tre delar: att presentera ett innehåll, att leda ett samtal samt delta i en diskussion. Förra årets upplägg och årets revidering. English Slang - Kimstudies. Speaking. Pronunciation Poem. Uttalsträning. By Kieran Donaghy. Kimstudies - Home. Världen är inte alls redo för "Pokémon Go" - Aftonbladet Spela. I åratal har folk klagat på att gamers aldrig tar sig ut, och när vi väl gör det så blir det kaos.

Världen är inte alls redo för "Pokémon Go" - Aftonbladet Spela

Vårt samhälle är ännu inte redo för konsekvenserna av ”Pokémon Go”. Nu är det kokta fläsket stekt. Polislarm, dödsfynd och trafikkaos – ”Pokémon Go” har vänt upp och ner på verkligheten. Spelare lockas till olika Pokéstops för att sedan bli rånade. En 19-årig tjej letade efter en vattenpokémon men fann ett lik i havet.

I Nintendos ”Pokémon Go” går man ut i verkligheten, fångar pokémons och tävlar med dem. Om vardagsrasism och himlande ögon. Efteråt tänker jag på pojken. Att jag inte ska nämna hur han började panikgråta så fort polisen klev in i vagnen. Inte försöka övertyga er om hur lik han var min egen ettåring där han satt i en stickad ljusblå tröja. Inte dramatisera, söka era känslor. Det skulle bara skymma sikten från det jag vill berätta. Julia Mjörnstedt Karlsten: Vem får lov att vara tacksam? Sen jag insjuknade i cancer är det få saker som provocerar mig så mycket som tacksamhet.

Ni förstår, det finns en förväntan att jag som cancerdrabbad ska vara tacksam över att jag överlevt. Den här tacksamheten ska dessutom vara så stark att allt annat ska vara sekundärt. Jag får inte klaga på något, inte kräva något eller gnälla på något. Det är inte våra barn som saboterar smöret. Jag är väl som de flesta andra när det gäller smörpaketen. Man vill ju att det ska vara snyggt där inne i paketet, man vill att det ska se inbjudande ut när man plöjer ner kniven för att ta sin morgonmacka.

Därför ser jag det som en självklarhet att skyddspappret är kvar. När jag öppnar smörpaketet så viker jag undan pappret till hälften. Det gör att smörkaos undviks, att det förblir snyggt och fräscht under hela smörpaketets livslängd. Bästa och sämsta extra anpassningen? Skolinspektionen har granskat. Den vanligaste frågan jag får är; vilken extra anpassning är den bästa? För en tid sedan fick jag en klurig fråga på Twitter; vilken är den sämsta extra anpassningen? Lagändringen om extra anpassningar skulle underlätta för lärare och skolan vad gäller dokumentation.

Man såg att antalet åtgärdsprogram hade skjutit i höjden. På vissa skolor var andelen elever med ÅP större än andelen utan ÅP. Extra anpassningar skulle också innebära att flytta ansvaret för elevens svårigheter från eleven själv till undervisning och lärmiljö. Skolinspektionens rapport om skolans arbete med extra anpassningar (160826) ger mycket information om vad som görs, vad som inte görs och vad som borde göras. De fem lässtrategierna: Reda ut oklarheter - UR Skola. Kimstudies - Home. Ett ord… och andra övningar! Det är roligt om eleverna upptäcker hur det går att leka med språket. Att vara kreativ, underfundig eller bara vrida på ord och uttryck så att det blir något annat är ganska roligt… och eleverna blir medvetna om hur viktigt det är att välja rätt ord vid rätt tillfälle.

Den här typen av språkövningar kan fungera som en uppstart likväl för terminen som för varje lektion. Skapa ordvitsar med ord (som ovan) i frågor eller korta dialoger. Kan en golfare bli putt? 7 Great Activities for the First Day of School. Webenglish. ”Alla ämneslärare i högstadiet måste undervisa i läsförståelse” Larmrapporter om svenska elevers sjunkande läsförmåga kommer med viss regelbundenhet och når sin höjdpunkt när Pisaresultaten publiceras, nästa gång i december.

Men alltför sällan undersöks de bakomliggande orsakerna till nedgången utifrån ett ämnesdidaktiskt perspektiv, det vill säga hur undervisningen ska anpassas efter respektive skolämne. Ett exempel på detta är en larmrapport publicerad av Lärarnas riksförbund (LR) 2014, där grundskollärares uppfattningar om elevers läsförmåga undersöktes via enkätsvar. Resultatet visar att hela 40 procent av de 1.035 tillfrågade högstadielärarna, med ansvar för svenskämnet, anser att deras elever inte har tillräcklig läsförståelse när de börjar årskurs 7, vilket ansågs vara det mest alarmerande resultatet. Detta väcker några centrala frågor som bör uppmärksammas när skolans fallande resultat i läsförståelse diskuteras. Särskilt som bristande läsförståelse får effekter i alla skolämnen. Pseudovetenskap tar över i skolan. Utan skönlitteratur haltar skolan.

Svensk forskare vill införa mindre skönlitteratur i skolorna för att göra eleverna mer framgångsrika. What I Said When My White Friend Asked for My Black Opinion on White Privilege. Yesterday, I was tagged in a post by an old high school friend, asking me and a few others a very public, direct question about white privilege and racism. I feel compelled to publish not only his query but also my response to it, as it may be a helpful discourse for more than just a handful of folks on Facebook. Here’s his post: Tio bra böcker för unga.

Nu har många lärare semester och jag har på flera håll sett just lärare önska tips på nya och bra ungdomsböcker. Läs- och skrivprojekt. Jag har samlat några av mina återkommande favoriter. Plugga glosor och språk online. Eleverna utvärderar min undervisning. Med läsning som mål. Continuing Shakespeare - Mia Smith. Så här dukar jag fram Canvor. En lektion i hur sociala medier påverkar oss. Derek Sivers: Weird or just different? (Teens) By Kieran Donaghy. Handuppräckning inom Kooperativt Lärande – Kooperativt Lärande. Ann Makosinski - Why I Don’t Use A Smart Phone. Summertimes - English outdoors - Mia Smith. Våga vara pluggis: 165 ögonblick.

7B: Uppgift Personporträtt – Terese klassrum. Drakstriden. Ett ganska tydligt förtydligande av ett ganska otydligt förtydligande. Att koppla samman dåtid, nutid och framtid. Imorgon kl. 09.45 pratar jag om stress i... - Christina Stielli. TEXTTYPER. De fem lässtrategierna: Förutspå - UR Skola. Läsförståelse : LärandeLek. Engelska spel. Kombinera ordspråk och bild. En plats för fiktiva möten. The 50 most important English proverbs.

Språkprov enligt Lgr11 - vad bedömer vi och hur? - Mia Smith. EnglishCentral. En skrivmall och en stödstruktur för källkritiskt resonemang. Pias skrivtips: Lyckas med din gestaltning. Minilektioner. Bli utlandslektor i svenska. 5 of My Favorite English Games for ESL Students. Att visa hur jag tänker. Svengelska. BATTLESHIP: IRREGULAR VERBS. Writing Improvement & Editing Software.

Om engelskundervisning för nyanlända elever. Teach them English. Reading Worksheets, Spelling, Grammar, Comprehension, Lesson Plans - Appias diagnoser - Studentlitteratur. File_download. Våga vara pluggis: Två av 165 ögonblick - elevexempel och kamratrespons. Adventstips: Så här slipper du rätta! - Sara Bruun.

Engelska

Svenska. Serienocheleven.wordpress. Språkutveckling. Effektiva lärstrategier. Så funkar mitt pearltrees. Att ta fram förhållningsregler för att lyckas med terminens lärande är min in... Hem - GOTD. Skrivmall för skolavslutningstal. Kickstart med kluriga frågor. Årets fluga "Grej of the day" blev succé i klassen – Förstelärarbloggen.