background preloader

In a Heartbeat

https://film-english.com/2017/08/06/in-a-heartbeat/

Related:  Themeskajsi82Engelska blandatreceptEnglish films

Making the World a Better Place - Part 1 I mitt förra inlägg berättade jag om uppvärmningen till terminens övergripande tema för år 8 i engelska. Här kommer den första större delen. I den här uppgiften valde jag att fokusera på FNs barnkonvention. Det är en text jag utgår från att eleverna har mött i olika former under tidigare skolår, men den är så viktig att vi absolut ska plocka in den flera gånger för att förankra dessa innehåll hos eleverna. Av www.unesco.org/ (www.unesco.org/) [FAL], via Wikimedia Commons Som lärare finns alltid skolans värdegrund i ryggmärgen, och den här uppgiften kopplas minst lika mycket till första kapitlet i Lgr11 som till kursplanen i engelska.

Träna de fyra färdigheterna i engelska med hjälp av skönlitteratur På engelska 6 bestämde klassen och jag att vi skulle inleda med att använda skönlitteratur för att träna de fyra färdigheterna. Här kommer början på ett upplägg där jag också passar på att använda klassiker från den anglo-saxiska litteraturen eftersom ämnesplanens centrala innehåll nämner "[t]eman, motiv, form och innehåll i [...] skönlitteratur; författarskap och litterära epoker". Under de här första lektionerna tränade vi: lässtrategier (skapa förförståelse)textsamtal kring skönlitteraturarbete med ordkunskapLektion 1 Jag inleder med att fråga eleverna vad som krävs för en god horror story och skriver upp deras förslag på tavlan. Därefter skriver jag upp ett antal ord från Edgar Allans Poes novell "A Tell Tale Heart" på tavlan (mad, haunted, evil eye, caution, cunningly, midnight, mortal terror, shrieked, corpse, dismembered, police, heart) och ber eleverna fundera över vad som kanske kommer att hända i novellen. Dessa två övningar syftar till att aktivera elevernas förförståelse.

DIGITALA VERKTYG – Patricia Diaz Följande rubriker hittar du på den här sidan: Kollaborativa kommentars- & delaytor, Kollaborativa skrivytor, Källkritik, Upphovsrätt, Egna bloggar, hemsidor och wikis, Ytor för att flippa videoklipp, Digitala responssystem, Flippytor, Namnslumpare & gruppskapare, URL-förkortare, Film & livesändning, Skärminspelning, Serier & animeringar, Presentationer, Tankekartor, Tidslinjer, Infografik, Sociala bokmärken, Ordmoln, Fria bilder, Bildredigering, Kartor & statistik, Podcast & ljudredigering, Programmering & kodning, Spel, Alternate reality spel, Samarbeta med andra lärare/klasser. För att slippa skrolla så mycket på sidan föreslår jag att du gör en sökning på den rubrik du vill läsa mer om. Prova ”Kringla+F/H” (Mac) eller ”Ctrl+F/H” (PC).

Aktiva elever vid fjärr/distansundervisning Nu har vi på högstadiet haft ett par veckor där vi inte haft våra elever i klassrummet och vi har behövt undervisa via datorn. Jobbigt och svårt tycker jag och då är jag ändå van att jobba så och har föreläst i andra delar av världen i flera år. Jag har full förståelse för att undervisning via fjärr/distans skapar stress hos er. En tyst film som säger mer än 1000 ord Det finns en rad didaktiska frågor läraren behöver fundera på i planeringsfasen. Tre centrala frågor i förberedelserna är vad (undervisningens innehåll), varför (syfte) och hur (metod). Jag börjar ofta med vadet, till exempel en text, bild eller kortfilm som ger mig tanken detta borde engagera eleverna. Denna gång fastnade jag för en film av Qian Shi om en liten flicka och hennes pappa som lever i fattigdom.

Making the World a Better Place - Part 3 Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta är de värden som skolan ska gestalta och förmedla.Lgr11, 1.1 Att värdegrunden genomsyrar vår undervisning blir ibland tydligare än annars. När #metoo-debatten dök upp var jag tacksam att jag redan hade ett tema med jämställdhet i fokus på gång för mina 8or. När jag hörde talas om boken Goodnight Stories for Rebel Girls började jag genast klura på hur jag kunde använda boken i undervisningen.

Valet i USA - Färdig lyssningsövning för lärare i engelska Introduktion Ibland har jag lyssningsövningar som går ut på att eleverna får titta på ett videoklipp eller lyssna på en text samtidigt som de har texten nedskriven framför sig. Texten innehåller dock luckor och meningen är att eleven ska fylla i korrekt ord i luckorna. Jag brukar göra två versioner av manus - ett med lite färre och ett med lite fler luckor. NIVÅANPASSAT PÅ ENGELSKA – Patricia Diaz Här tänkte jag försöka samla specifika digitala resurser som kan användas i engelskundervisningen i de grupper där man har lite extra behov av att förse eleverna med mer individanpassade övningar på olika nivåer. Den här sidan är alltså ett komplement till den ”stora” länksamlingen för engelska som du hittar i menyraden under ”Länksamlingar” högst upp på den här sidan. Där hittar du också en länksamling över digitala verktyg. Gissar att det är verkligheten för många och att många av er har massor av bra tips att dela med er av. Lämna gärna en kommentar eller mejla mig om du har fler tips!

Tips för distansundervisning Jag har alltid varit ett stort fan av blended learning och till och från under åren har jag och mina elever (frivilligt till skillnad från nuvarande läge) blandat in mer digitala lektioner på distans i den ”vanliga” undervisningen. Nu i vår kommer jag att undervisa och handleda lärarstudenter en hel del på distans (främst via Zoom) och tänker att det finns några saker som är lite extra viktigt att tänka på då. Jag har gillat, sparat, pinnat och bokmärkt flera bra tips i form av länkar, bilder och videoklipp den senaste tiden (många från den fantastiska gruppen Distansundervisning i Sverige förstås) som jag har sammanställt nedan (kika även på blogginlägget från i våras – ”Dags för fjärr- eller distansundervisning?”)

SpråklIKT - Pedagog Göteborg Verkligheten kommer in oavsett – mobiler och nätet påverkar ”Mobiler och nätet” engagerar och påverkar oss alla i någon mån och i olika hög grad. Framförallt är frågan hur vi ska förhålla oss till ungas användning av mobiler och nätet inte helt enkel. Oavsett om du/din skola befinner sig på skalan från relativt tillåtande till mer restriktiv angående användning av mobiler och nätet i undervisningen så behöver vi lyfta in samtalet i klassrummet. För det första kommer verkligheten in i klassrummet hur vi än gör. Making the World a Better Place - Part 2 Vatten är nödvändigt för att människor ska kunna leva. Att plocka in vatten som ett område inom temat Making the World a Better Place kändes därför självklart. Självklart är jag här inne och nosar på andra ämnesområden, men jag valde att inte göra uppgiften tydligt ämnesövergripande ändå. Men det är ändå en chans för eleverna att dra nytta av vad de lärt sig inom SO- och NO-ämnen. Innan vi kommer till huvuduppgiften vill jag att alla värmer upp, och jag vill se till att alla får en gemensam förförståelse.

Att använda flera sinnen - med hjälp av digital teknik Det är dags för lektion. På tavlan syns ett foto av soldaten Josef Schultz. Bildkälla: Jag frågar eleverna vad de ser. De berättar för varandra och sedan tar jag vid. Jag preciserar varifrån fotografiet är, vem Josef Schultz är och vad han gör.

Related: