background preloader

The Newspaper Clipping Generator - Create your own fun newspaper

https://www.fodey.com/generators/newspaper/snippet.asp

Related:  Create, How to...WritingDigital tools and literacyGott och blandat på engelskaTools

Zaption – Zanslöst bra! I tisdags var jag i Ronneby och föreläste för gymnasie/komvux-lärare om flippat klassrum med förmågor i fokus. Under föreläsningen hade jag inslag av interaktion, bl.a. fick pedagogerna möjlighet att själva, med hjälp av den digitala anslagstavlan Padlet, synliggöra olika metoder och verktyg som de använder i sitt klassrum. Ett av namnen som kom upp på vår padlet var Zaption, en av deltagarna berättade att Zaption är ett fantastiskt verktyg när man arbetar med flippat klassrum. Zaption ger användarna en möjlighet att dela flippar, men även en möjlighet att lägga in frågeställningar inne i flippen, vilket gör eleverna mer aktiva under tiden de tittar. Jag blev nyfiken och ville ta reda på mer. Dagen efter fick jag ett mail från Sarah Jingfors, samma pedagog som tipsat om Zaption under föreläsningen.

En guide till nationella provets uppsatsdel för Engelska 6 — LASSE_BJORKLUND Metaforer Det verkar väldigt viktigt att eleverna får en chans att verkligen, på ett djupare sätt, förstå själva skrivprocessen, eller kritiskt arbete i största allmänhet. Ett antal studier har visat att man kan använda sig av metaforer för att hjälpa eleverna att tänka kritiskt, och Wan (2015) undersökte hur man kunde låta eleverna formulera egna metaforer för att utveckla sin förståelse för skrivprocessen för andraspråkselever i engelska. Tillägg till Chrome som underlättar ditt lärarjobb Jag hoppas att du har övergett webbläsaren (det du klickar på när du öppnar internet) Internet Explorer och nu använder en modernare webbläsare. Tyvärr envisas de flesta IT-avdelningar med att Internet Explorer är det som ska vara förinstallerat. Personligen använder jag nästan alltid Chrome.

□ Anders gästbloggar – Att leka sig till språkriktighet □ Vår medförfattare Jörgen Gustafsson tog i sitt blogginlägg upp vikten av att ha ett gott ordförråd. En snabb blick i Focus övningsböcker visar att vi vill ge eleverna mycket och varierande ordkunskapsträning. Här finns ett stort antal ordkunskapsövningar med olika infallsvinklar och uppföljningsövningar där man tillämpar det inlärda ordförrådet. Ett år med Chromebook – fördelar och nackdelar - VD-BLOGG På nyårsafton 2013 köpte jag en Chromebook, en bärbar dator som man inte kan köra några program på. Allt sker i webbläsaren Chrome. Under det år jag nu har använt den har jag noterar vad som fungerat bra och vad som fungerat mindre bra. För dig som funderar på att gå över till Chromebook från exempelvis Mac (som jag nu slutat med efter nästan trettio år!)

Google Calendar Vissa av våra elever har svårare att strukturera sin vardag än andra. Den gemensamma klasskalendern kan vara till mycket hjälp i att strukturera sitt arbete men ibland krävs det ännu mer hjälp. Då kan en schemakalender med påminnelser vara praktisk för eleven. Påminnelserna kommer att komma varje gång eleven är inloggad på sitt googlekonto i Chrome men också på mobilen om man lägger till kalendern där (vilket kanske är den bästa lösningen). Aha det är så jag ska utveckla min text! Nu förstår jag precis hur jag ska skriva... Aha det är så jag ska utveckla min text! Nu förstår jag precis hur jag ska skriva… Citatet ovan kommer från en elev i årskurs nio. Ni kanske vill veta hur vi arbetade för att eleven skulle utbrista i eufori vad hen kom på.

The Filter Bubble - övningar till engelskan - Robin Smith Det här inlägget innehåller två hörövningar och en läsövning anpassade till Engelska 6 och 7. Ingen kan väl ha missat att ordet ”filterbubbla” gjort entre i svenskan. Nyordslistan för 2016 förklarar det som ett individanpassat innehållsurval på internet som filtreras fram automatiskt utifrån exempelvis sökmotorernas registrering av individens tidigare sökningar och ger ett exempel hur det använts i dagspressen: På nätet omges vi redan i ökande grad av en filterbubbla. Det nät jag ser, som sökresultat och flöden i sociala medier, är inte vad du ser, utan skapas bara för mig av nätföretagens algoritmer och den information de har om mig sedan tidigare (Sydsvenskan 28 juli 2016). I engelskan så har begreppet ”filter bubble” funnits åtminstone sedan 2011, då Eli Pariser publicerade boken The Filter Bubble: How the New Personalized Web Is Changing What We Read and How We Think om fenomenet som de senaste månaderna, i spåren av Donald Trumps valseger, fått oerhört mycket uppmärksamhet.

Focus on Mrs Jones Summer is here and we will all gradually get our energy back. Quite often love is in the air. People are getting married, hoping for the sun to shine every minute of the day. Hem - Samarbeta smartare - LibGuides at Linnéuniversitetet See guide in English. Detta är en guide till digitala verktyg som du kan ha nytta av i dina studier. Vi ger bara ett axplock och det finns säkert många bra verktyg som inte finns med här. Alla verktyg är gratis men vill du ha flera finesser och bättre lagringskapacitet har de flesta även en betalversion. I ditt kursarbete kommunicerar vi främst vi lärplattformen (MyMoodle) men de verktyg som presenteras här kan ses som komplement.

Adventskalender 2013 - Thinglink Eftersom det börjar närma sig jul så börjar tankarna kring den digitala adventskalendern dyka upp, både i mitt huvud och diskussioner i FB-grupper. I år har jag tänkt att använda mig av online-sidan Thinglink I Thinglink kan man skapa interaktiva bilder genom att ladda upp en bild och sen lägga dit olika taggar på den med hänvisningar till olika webbsidor. T ex kan man länka till olika Youtubeklipp, en googlesite med en uppgift, bilder eller musik, så länge det finns en webblänk så fungerar det. Hur gör man då? Instruktioner och hjälptexter blir en allt viktigare texttyp. Vårt samhälle kräver att individer ska klara en hel del komplexa uppgifter, helst helt och hållet på egen hand. Kommuninvånarna ska klara av att söka bygglov, boendeparkering och vårdtid på nätet.

Hur bedömer vi informationssökning? - Mia Smith Eleven kan välja texter och talat språk från olika medier samt med viss relevans använda det valda materialet i sin egen produktion och interaktion. (Kunskapskrav för betyget E i år 9, engelska, Lgr11) Progressionen är inte mindre luddig den. E: med viss relevans C: på ett relevant sätt A: på ett relevant och effektivt sätt How do we get there? - Mia Smith När mina 7or självskattade sig utifrån checklistan i ESP upptäckte jag att en förmåga stack ut. “Jag kan fråga om eller tala om hur man hittar till en plats.” Här var det många som skattade sina kunskaper något lägre än övriga förmågor. Ett tydligt tecken att det här är något jag bör plocka in i undervisningen.

Related:  Retorik