background preloader

History's HEROES

History's HEROES

http://historysheroes.e2bn.org/

Related:  ThemesWar/krig

The Eye of the Wave… Ett socialt experiment i klassrummet Ibland funderar jag över hur himla repetitivt mitt arbete är inom vissa områden. Särskilt när man vid terminsstart ska gå igenom kommande 20 veckors arbete. Men det finns de där arbetsområdena som man helt enkelt inte kan släppa även om man genomfört dem en miljard gånger tidigare. De tar liksom aldrig slut och de är aldrig riktigt likadana från år till år. Pojken i randig pyjamas 1. Vad händer med Bruno och Shmuel i slutet av boken? Bruno och Shmuel kommer på en idé; att Shmuel ska hämta en extra pyjamas och en hatt för att dölja håret till Bruno, så att han kan gräva ett hål under stängslet och krypa under. Planen går som planerat och Bruno är inne. Bruno och Shmuel går en bit in i Auswich och till en av barackerna, men hinner inte vara där länge innan en nazist för ut alla judar i baracken inklusive Bruno och Shmuel. Nazisten för dem till en ”källare” (gaskammare).

Making the World a Better Place - Part 2 Vatten är nödvändigt för att människor ska kunna leva. Att plocka in vatten som ett område inom temat Making the World a Better Place kändes därför självklart. Självklart är jag här inne och nosar på andra ämnesområden, men jag valde att inte göra uppgiften tydligt ämnesövergripande ändå. Men det är ändå en chans för eleverna att dra nytta av vad de lärt sig inom SO- och NO-ämnen. Innan vi kommer till huvuduppgiften vill jag att alla värmer upp, och jag vill se till att alla får en gemensam förförståelse. En fantastisk resurs för oss engelsklärare är British Council, en sajt med övningar om allt möjligt i olika former.

Pojken i randig pyjamas 1. Bruno och Shmuel träffas. Beskriv hur författaren beskriver likheter och skillnader mellan de två vännerna. I boken frågar Bruno hur gammal Shmuel är. Making the World a Better Place - Part 3 Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta är de värden som skolan ska gestalta och förmedla.Lgr11, 1.1 Att värdegrunden genomsyrar vår undervisning blir ibland tydligare än annars. När #metoo-debatten dök upp var jag tacksam att jag redan hade ett tema med jämställdhet i fokus på gång för mina 8or. När jag hörde talas om boken Goodnight Stories for Rebel Girls började jag genast klura på hur jag kunde använda boken i undervisningen. Boken lyfter fram 100 flickor eller kvinnor från historien och nutiden, presenterar dem enkelt och tydligt, och ger dem deras rättmätiga plats i rampljuset.

Auschwitz-Birkenau Auschwitz-Birkenau var ett kombinerat koncentrations- och förintelseläger, som bestod av tre stora lägerkomplex samt ett fyrtiotal satellitläger. Det var det största och mest brutala nazityska lägret. Totalt deporterades omkring 1,3 miljoner människor till Auschwitz-Birkenau, varav 1,1 miljoner var judar. Making the World a Better Place - Part 1 I mitt förra inlägg berättade jag om uppvärmningen till terminens övergripande tema för år 8 i engelska. Här kommer den första större delen. I den här uppgiften valde jag att fokusera på FNs barnkonvention. Fakta om Förintelsen - Film Filmen består av 10 avsnitt som belyser olika delar av Förintelsen. I filmen ställs frågan: Hur kunde det ske? Filmen redogör för nazisternas strävan att identifiera Europas judar, frånta dem deras mänskliga rättigheter, samla dem i ghetton och koncentrationsläger från vilka de senare deporterades till förintelseläger. Filmen tar även upp den antisemitiska propagandan och situationen i Europa under mellankrigstiden. Avslutningsvis skildras fredsslutet och befrielsen av koncentrationslägren och förintelselägren.Filmen kan användas från årskurs 7 och har svensk speaker.

Speak - you must walk alone to find your soul. - Sara Bruun Du får ta uppgifterna och anpassa efter din klass. Det är så svårt att säga tidsåtgång då det beror på vilken grupp man har framför sig.. Nedan följer del 2 av upplägget kring boken SPEAK. Del 1 hittar du här: If you see something – say something Du får ta uppgifterna och anpassa efter din klass. Det är så svårt att säga tidsåtgång då det beror på vilken grupp man har framför sig.. Precis som i första texten är instruktionerna till dig som lärare på svenska.

Hédi Fried överlevde Auschwitz De visste inte vart de kommit. Efter tre dagar föstes Hédi Fried, hennes mamma, pappa och syster ut ur den överfyllda godsvagnen. Framför dem stod den ökände nazisten Josef Mengele. Innan tågfärden började hade de fått höra att de skulle till det inre av Ungern. Men det var inte där som tåget stannat. Utan i Auschwitz - det största av nazisternas utrotningsläger. #ourfuturejobs - Sara Bruun I år 8 arbetar vi just nu med temat #ourfuturejobs. Vi startade en lektion före påsklovet och kommer fortsätta två lektioner v 16. Vecka 17 och 18 har mina elever PRAO därefter kommer vi göra färdigt temat. Beräknad tid: 8 lektioner a´60 minuter.

6 främlingar sitter i ett kolsvart rum och pratar. När lamporna tänds blir de helt mållösa. Det är ingen hemlighet att vi människor dömer varandra utefter utseende, och det tar bara 7 sekunder för oss att bilda en fördom om någon annan. Hur en person ser ut är ofta det första vi lägger märket till, men vad händer om du träffar en person utan att kunna se den? Det är precis vad detta experiment som Coca-Cola genomförde ville ta reda på. De placerade sex främlingar runt ett bord i ett kolsvart rum och lät dem prata med varandra. Varje person fick först berätta lite om sig själv, sedan skulle de andra runt bordet gissa hur de trodde att personen såg ut. När lampan slutligen tändes hände det oundvikliga.

Euthanasia Syfte Att låta eleverna reflektera över olika livsvillkor och samhällsfrågor, mer specifikt över möjligheten till aktiv dödshjälp som bland annat finns i Oregon, USA. Läraren reflekterar Det här är ett arbetsområde som engagerar eleverna. Det är också slutpunkten för arbetet med kapitlet Life and death som finns i läromedlet Wings black, men det går att använda upplägget fristående. För en del elever är det första gången de kommer i kontakt med begreppet aktiv dödshjälp, även på svenska.

Undervisa i elevnära sammanhang Att inleda på ett fängslande sätt är viktigt (läs tidigare inlägg här), men det är minst lika viktigt att hålla intresset vid liv under hela processen. Ett sätt att hålla lågan levande är att hitta parallella historier som berör eller anknyter till elevernas vardag. Det blir dessutom enklare för eleverna att dra paralleller till aktuellt arbetsområde om du har gett eleverna ett stoff som passar. Nedan ett axplock hur ett arbete om Ordens makt såg ut. Diskussionerna genomfördes vid sidan av bokläsningen för att ge eleverna underlag för analys och samtidigt för att anknyta till elevernas vardag (Mer om boken Fahrenheit 451 finns sist i inlägget). Inledning – Vad är viktigt för dig?

Related: