background preloader

Dataspill

Facebook Twitter

Dataspill, skole og læring. Forsker på dataspill i skolen. - Alle har en måte de lærer best på.

Forsker på dataspill i skolen

Noen lærer best med kinetisk læring, andre med logikk eller visuelt, forteller Stig Andreassen, masterstudent ved Universitetet i Bergen. Han skriver masteroppgave i digital kultur med vekt på utdanning og dataspill, og har fulgt et prosjekt ved Nordahl videregående skole i Bergen der flere lærere bruker dataspill som pedagogisk verktøy. Prosjektet har resultert i tre læringsopplegg i samarbeid med Senter for Ikt i Utdanningen. Andreassen har samlet data og observert dataspill i bruk i fire skoleklasser ved Nordahl Grieg. Det han har sett tyder på at spill i utdanningen fungerer, dog under rette forutsetninger. Dataspill engasjerer God læring kjennetegnes ofte av engasjerende formidling av kunnskap og med resultat av forståelse hos eleven.

. - Spill engasjerer på en annen måte enn vanlig undervisning. Bøkene har selvsagt fortsatt en viktig plass i klasserommet, det er ingen som kan påstå noe annet. «Rom for spill» Dette innlegget ble først publisert på Språkløyper 25. april 2017.

«Rom for spill»

Blogginnlegget er såpass langt at Språkløyper delte det i tre. Foreldre, våkn opp – dette spiller barna dine! Som mangeårig spillanmelder, kan jeg fortelle deg at det som skjer i spill med 18-årsgrense, er tøft nok for en voksen, for ikke å si, et barn.

Foreldre, våkn opp – dette spiller barna dine!

Jeg husker at jeg var ganske liten, langt under anbefalt alder, da en voksen i familien tok meg med på kino for å se Jurrassic Park. Tiden ble nok i større grad tilbrakt under stolen, enn på den. Som resultat, har jeg utviklet en angst den dag i dag, og blir livredd hver gang jeg krysser vei med en kjøttetende dinosaur. Dataspill kan gi bedre undervisning. Da dataspillene gjorde sitt inntog i barnerommene, var mange foreldre og lærere bekymret.

Dataspill kan gi bedre undervisning

Ville dataspillet stjele all oppmerksomheten fra leksene? Men dataspill kan være et godt supplement til den tradisjonelle undervisningen. En portal med læringsressurser og interaktive spill, som er hensiktsmessig å ta i bruk i undervisningen! Blant annet mange… Spill i skolen – IKT og skole. Dataspill gir glede og læring i klasserommet. Nesten alle barn og unge spiller.

Dataspill gir glede og læring i klasserommet

Ja så mange som 96 prosent av gutter og 63 prosent av jenter ifølge Medietilsynets undersøkelser (Barn og Medier: 2018). Dataspill er en arena barn er naturlig opptatt av. Det merker man så snart man våger å ta opp samtaletråden om hva barna liker å spille. Både ører og øyne lyser opp. Det finnes også forskning som sier noe om at barn lærer alt fra engelsk til problemløsing når de spiller. Stjernekolonien - Digital Dømmekraft. Spill som inkluderende læringsaktivitet. På denne siden finner du argumenter for hvorfor spill kan brukes som en inkluderende læringsaktivitet, og de mange fordelene med spill i undervisningssammenheng.

Spill som inkluderende læringsaktivitet

Mange elever med spesialpedagogiske behov har spill som interesse. Elevene finner det motiverende, de greier å konsentrere seg over lengre tid og opplever mestring. Ved å velge aktiviteter som spiller på elevenes interesser og bruke ulike innfallsvinkler, vil flere være motivert og får muligheten til å vise hva de kan. Eksempler på pedagogisk bruk av dataspill – Wikibøker.

Veileder laringsbasert spilling. Kodetimen. Koding er for mange en helt ny bekjentskap, og kan kanskje oppfattes som litt skummelt.

Kodetimen

Derfor har vi i sju år jobbet med å utvikle Kodetimen, et søsterprosjekt til det internasjonale Hour of Code, der vi håndplukker oppgaver til alle alders- og forkunnskapsnivåer for å gjøre de første stegene over i kodingens og den algoritmiske tenkningens verden så enkel som mulig. Nytt av året er at vi skriver oppgaveark med steg-for-steg-forklaringer og lærerveiledninger med forslag til kompetanse- og læringsmål til alle Kodetimen-oppgavene.

Her finner du tips, triks, informasjon om oppgavene, og lenker til eventuelle eksterne ressurser osv. Det kan gjerne være en fordel å la elevene samarbeide to og to når de løser oppgaver. Gi elevene tillit, og la dem hjelpe hverandre – uansett alder. Bruk gjerne ressursene fra Kodetimen året rundt! Spill i skolen. Spill som inkluderende læringsaktivitet. På denne siden finner du argumenter for hvorfor spill kan brukes som en inkluderende læringsaktivitet, og de mange fordelene med spill i undervisningssammenheng.

Spill som inkluderende læringsaktivitet

Mange elever med spesialpedagogiske behov har spill som interesse. Elevene finner det motiverende, de greier å konsentrere seg over lengre tid og opplever mestring. Ved å velge aktiviteter som spiller på elevenes interesser og bruke ulike innfallsvinkler, vil flere være motivert og får muligheten til å vise hva de kan. En slik aktivitet vil kunne beskrives som en inkluderende læringsaktivitet. Farlige spill – effektiv undervisning. Forbindelsen mellom dataspill og underholdning gjør at spillbasert læring i skolen blir sett på som mer kontroversiell enn mange andre læringsmetoder. – Mediene har mye av skylden for dette, sier spillforsker.

Farlige spill – effektiv undervisning

At nye medier blir møtt med skepsis er ikke noe nytt. Tenk bare på alle kritiske røster som hevet stemmen da radioen inntok landet, etterfulgt av fjernsynet og videospilleren. Eller på hylekoret som våknet da pop, rock og punk inntok kloden. Faktisk ble poesien også møtt på akkurat samme måte på Aristoteles tid. Vil gjøre dataspill i skolen mindre skummelt. At nye medier blir møtt med skepsis, er ikke noe nytt.

Vil gjøre dataspill i skolen mindre skummelt

Tenk bare på alle kritiske røster som hevet stemmen da radioen inntok landet, etterfulgt av fjernsynet og videospilleren. Faktisk ble poesien også møtt på akkurat samme måte på Aristoteles tid. Til og med om sjakk ble det sagt at det skulle ødelegge moralen til de unge og gjøre dem aggressive. Hensiktsmessig bruk av IKT i klasserommet. I denne delen rettes søkelyset mot ulike strategier for å sikre en målrettet og god faglig bruk av IKT i elevenes læringsarbeid.

Denne veilederen er et supplement til Utdanningsdirektoratets mer generelle ressurser knyttet til klasseledelse, og et refleksjonsgrunnlag rundt digitale ressurser og læremidler. 3.1 Klasseledelse –tydelighet og gode relasjoner Teknologirike klasserom utfordrer klasseledelse, struktur og undervisning, men det kan også støtte lærerens ledelse og gi mer variert og tilpasset undervisning. Tydelig klasseledelse er viktig for å fremme eleveneslæringsutbytte og for å unngå utenomfaglig bruk når IKT er integrert i undervisningen. Spillbasert-laring - Spill som pedagogisk ressurs. Spillsjangre og pedagogisk bruk (Alle) I denne leksjonen gis en oversikt over ulike sjangre for spill, og med eksempler på hvordan spill innenfor de ulike sjangrene kan brukes til læringsformål.

Noen spill er spesielt utviklet for læringsformål. I mange tilfeller kan også vanlige kommersielle dataspill tas i bruk i forhold til læringsmål og elevgrupper.Spill - hva er det egentlig? For å kunne vurdere bruk av dataspill i skolene, er det viktig å ha en grunnleggende forståelse av hva spill er for noe. Dette er ikke så enkelt å svare på som mange tror - avhengig av hvem man spør, kan man få mange ulike svar. Fem tiår med dataspill i stua – hvor går veien videre? – Kultur. Vi er ved et nytt og viktig veiskille i spillhistorien. Bak oss ligger fem tiår med dataspill i hjemmene våre – foran oss venter en ny Playstation og Xbox.

Tirsdag 10. november: Microsofts Xbox Series X. Torsdag 12. november: Sonys Playstation 5. (NB: Norge får den én uke senere) Lær Kidsa Koding. Dataspill i skolen. Ti tips om spill i skolen. Er du nysgjerrig på hvordan man kan komme i gang med spill? Da har du kommet til rett sted! Her er ti tips om bruk av spill i skolen: Slik gjør du #1: Be not afraid. Det er ubehagelig å kjenne på egen manglende mestring. Vil gjøre dataspill i skolen mindre skummelt. Markedsførings-informasjonskapsler brukes til å spore besøkende på tvers av hjemmesider. Spillbasert opplæring – Velkommen til Ikt-huset. Simen begynner på fagbrev i musikkdesign ved Høyskolen Kristiania, mens Mathias skal begynne på psykologistudiet eller studere historie.– Vi får se. – Dataspilling gjør unge bedre i engelsk. Dataspill reddet skolegangen til Espen (25) – VG.

Spillbasert læring - edu.usn.no. Online physics-based games. Stjernekolonien - Digital Dømmekraft. Stjernekolonien. Spillet er laget for at barnet skal spille sammen med en eller flere voksne. Dere trenger ikke mer enn én PC. Dere skal snakke sammen underveis og løse problemer sammen. Du trenger ingen forkunnskap for å spille. Til deg som er barn Å bruke nett, mobil, bruke sosiale medier og spille dataspill kan være både morsomt og bra å lære seg, men av og til kan det bli feil eller vanskelig.

Stjernekolonien. Stjernekolonien - Digital Dømmekraft. Dataspill og vold. Learning Games and Apps for Kids. Online physics-based games. Joachim «NoobworK» Haraldsen: – Gaming var min redning – VG. Haraldsen var mer eller mindre sengeliggende i fem år. Da ble miljøet på nett viktig. Manglende inkludering og mestringsfølelse, preget Joachim «NoobworK» Haraldsens (27) barndom. Han hadde null interesse av å være på skolen, og var mer interessert i verdensrommet og spørsmål om hvorfor ting er som de er. – Derfor ble jeg den som var veldig annerledes, forteller han. Han prøvde også ulike lagidretter, men følte seg ikke inkludert. . – Det var gøy, men jeg tror i etterkant at det var for å gjøre foreldrene mine «happy» så jeg kunne spille mer. Eksempler på pedagogisk bruk av dataspill – Wikibøker. PLN - personlig læringsnettverk. Foreldre, våkn opp – dette spiller barna dine! Medietilsynet.