background preloader

Dataspill i skolen

Facebook Twitter

Det finnes mange grunner for bruk av dataspill i undervisningen. Her finner du min kolleksjon over gode grunner, fordeler, tips og triks for bruk av dataspill i skolen!

Spill i skolen notat revidert 2018. Civilization i skolen. I dag spiller millioner av mennesker flere timer hver dag, ulike typer spill og gjerne etter de er ferdig på skole eller jobb.

Civilization i skolen

Noen spiller også om nettene og er derfor veldig trøtte og uopplagte når de skal på skolen eller jobben sin dagen etterpå. Spillingen til ungdommene gjør at mange foreldre begynner å bekymre seg over om disse spillene vil stjele oppmerksomheten fra lekser og skolearbeid. Mange foreldre mener også at spilling er bare sløsing av tid og at man heller burde bruke tiden mer fornuftig på andre ting som skolearbeid.

Men kan egentlig spilling være godt for noe? Er det bare ren underholdning og tidsfordriv, eller kan man lære av spill? Nå til dags bruker mange unge og voksne flere timer foran en skjerm hver dag for å spille et spill. Av spill kan du lære veldig mye forskjellig og hva du lærer spørs ofte på hvilket spill det er du spiller. I mange populære spill kan man snakke med andre mennesker fra mange forskjellige land som også spiller spillet. Kilder: Like this: «Rom for spill» – IKT og skole.

Dette innlegget ble først publisert på Språkløyper 25. april 2017.

«Rom for spill» – IKT og skole

Blogginnlegget er såpass langt at Språkløyper delte det i tre. Her får du alt i ett, men jeg har lagt inn en «Les mer…» for å ikke fylle opp forsiden på bloggen :-) Spill i skolen – IKT og skole. Dataspill gir glede og læring i klasserommet. Nesten alle barn og unge spiller.

Dataspill gir glede og læring i klasserommet

Ja så mange som 96 prosent av gutter og 63 prosent av jenter ifølge Medietilsynets undersøkelser (Barn og Medier: 2018). Dataspill er en arena barn er naturlig opptatt av. Det merker man så snart man våger å ta opp samtaletråden om hva barna liker å spille. Både ører og øyne lyser opp. Det finnes også forskning som sier noe om at barn lærer alt fra engelsk til problemløsing når de spiller. Å ta i bruk spill i undervisningen er også enklere enn man skulle tro (selv om tanken kan være skremmende ved første øyekast). Mestring av det som skjer inni spillene, finner barna raskt ut av selv.

Gjøremålene kan altså fortsette lenge etter at skjermen og spillet er skrudd av. Pedagogens beste egenskap er å sette opp mål for undervisningen, og legge til rette for diskusjon og refleksjon omkring det som skjer i spillene. Listen kunne ha vært mye lengre naturligvis, og kun kreativiteten setter grenser. – Dataspilling gjør unge bedre i engelsk. Ungdom som spiller mye dataspill på nett blir bedre i engelsk enn andre.

– Dataspilling gjør unge bedre i engelsk

Noen av elevene scorer langt bedre i engelsk enn i norsk. Totalt 10 331 elever ble undersøkt i to nasjonale undersøkelser. Lisbeth M. Brevik er førsteamanuensis i engelskdidaktikk ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning. Hun har samlet inn data om hvordan 10 331 elever som går førsteåret i videregående skole leser på norsk og engelsk.

Kritisk dårlig i norsk – men bra i engelsk Blant elevene som har tatt leseprøven i både norsk og engelsk, viser sammenligningen av leseferdigheter og tekstforståelse hos elever på vg1 i videregående skoler over hele landet, at en gruppe elever gjør det kritisk dårlig når de leser på norsk, samtidig som de leser klart bedre på engelsk. – Vi ser at 74 prosent av elevene leser relativt likt på begge språk. Ti tips om spill i skolen. Er du nysgjerrig på hvordan man kan komme i gang med spill? Da har du kommet til rett sted! Her er ti tips om bruk av spill i skolen: Slik gjør du #1: Be not afraid. Spillpedagogene har på oppdrag fra Kompetanse Norge skrevet en pedagogisk veileder for bruk av data- og mobilspill i unde…

Dataspill kan gi bedre undervisning. Da dataspillene gjorde sitt inntog i barnerommene, var mange foreldre og lærere bekymret.

Dataspill kan gi bedre undervisning

Ville dataspillet stjele all oppmerksomheten fra leksene? Men dataspill kan være et godt supplement til den tradisjonelle undervisningen. Det oppdaget Birgitte Holm Sørensen og kollegene hennes da de intervjuet en rekke elever fra åttende og niende klasse: – Noen av elevene sa: Engelsklæreren vår skulle bare vite hvor mye vi snakker og skriver engelsk i fritiden. Spill for å lære språk? Spennende! Om spillmekanikker og elevenes forutsetninger. [Tobias skriver:] Ett av mange samtaleemner om spill i skolen er elevenes forutsetninger for å få faglig utbytte av spillopplevelser (vi var så vidt inne på temaet i forrige podcast).

Om spillmekanikker og elevenes forutsetninger

Dette er et tema som både fortjener og behøver mer oppmerksomhet. Jeg akter å bøte på litt av denne mangelen med de følgende avsnittene. Alle spill har en umiddelbar teknisk/spillmekanisk barriere man må forsere, og det er som regel bak denne vi finner det faglig relevante innholdet. Dataspill brukt i undervisning i skolen - Snakk om spill. Senter for IKT i utdanningen viser til at dataspill ikke bare bedrer barnas digitale ferdigheter, spill kan også benyttes for å øke de øvrige grunnleggende ferdighetene som regning, skriving, lesing og muntlige ferdigheter.

Dataspill brukt i undervisning i skolen - Snakk om spill

Fra Multi Smart Øving til Minecraft Mange elever i den norske skolen er allerede blitt kjent med en rekke dataprogram gjennom undervisningen. 101 Reasons That Video Games Can Be Educational - Royal Baloo. Skolen funker for folk flest, men jeg er ikke folk flest! Morti Kvisvik (19) Si ;D-innlegg: Skolevegrer, drop out og skulker er ord som blir slengt rundt om folk som «ikke prøver».

Skolen funker for folk flest, men jeg er ikke folk flest!

Si ;D-innleggDette er et Si ;D-innlegg. Her var det gode tips til både hvordan man kan bruke spill i undervisningen, og hvilke spill som passer til hvilke fag! En portal med læringsressurser og interaktive spill, som er hensiktsmessig å ta i bruk i undervisningen! Blant annet mange… IKT. Minecraft. Ressurser til undervisning. Bruk av dataspill i skolen. Dataspill i skolen.