background preloader

Sv 7-9

Facebook Twitter

LEKTION 2: Novellrecept - novellkurva - Skriva noveller. Lektion 2: ANALYSUPPGIFT - Novellrecept och novellkurvan/novellens dramaturgi.

LEKTION 2: Novellrecept - novellkurva - Skriva noveller

Repetera budskap och berättarperspektiv.Genomgång novellrecept. och novellkurvan/dramaturgiVälj en av dessa noveller och läs den: Ensam hemma, Anställningsintervjun.Följs receptet och dramaturgin i de noveller vi har läst? Grupp och/eller helklassdiskussion.Om du hinner läs den andra novellen. Relativt kort berättelse.Handlingen börjar direkt, som att hoppa på ett tåg i farten. Nuit Blanche. Rytm i dikten – del 2 i Diktskolan av poeten Iréne Svensson Räisänen SkrivarSidan.nu. Avsnitt 11: Rupi Kaur provocerar och berör. Hon kallas Instapoeternas drottning, hon har över 4 miljoner följare på Instagram och hennes dikter är översatta till 40 språk.

Avsnitt 11: Rupi Kaur provocerar och berör

Ytlig och kommersiell enligt några, autentisk och en feministisk förebild enligt andra. Vi ger er indisk–kanadensiska poeten Rupi Kaur! Det är Julia Nilsson, elev på Globala gymnasiet, som har valt. I Diktskolan handlar det om olika typer av kontraster: paradox, hyperbol och litotes.Varsågoda! Liten julnovell. Bettan hade samlat burkar i två veckor utan att säga vad pengarna skulle användas till.

Liten julnovell

Nu satt Benny och flinade mot henne tvärs över bordet. Tjugo köttbullar med potatis, brunsås och lingon. Sallad och cocacola. Och så kaffe på det. Vilken fest. Ordklasser - SV PAPRIKA by Sofi Rehn. Svenska arbetsområden och kunskapskrav. Olika texttyper i sva/sv åk 7-9. Författarporträtt 3. Lgr11-poesi. En ö i havet (lättläst) – lärar/elevhandledning - Bonnierförlagen. Hur kan jag ge stöd i undervisningen för källkritiskt resonemang? · Annika Sjödahl. För att få några svar kan du läsa detta inlägg då jag just avslutat en planering (som du hittar sist i inlägget) i området i svenska som bl a utgår från följande kunskapskrav: Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från /…/ källor och för då /…/ resonemang om informationens trovärdighet och relevans.

Hur kan jag ge stöd i undervisningen för källkritiskt resonemang? · Annika Sjödahl

Sammanställningarna innehåller /…/ beskrivningar och förklaringar, /…/ ämnesrelaterat språk samt /…/ struktur, citat och källhänvisning. (Svenska/Sva åk9, Lgr11) Samma kunskapskrav återfinns i en rad andra ämnen så ta gärna del av stödfraserna och arbeta om utifrån hur resonemanget ska ske i ditt ämne. Just detta upplägg utgick från frågeställningen: Är energidrycker farliga eller ej?

Planeringen utgår från att ge eleverna stöd När jag nu fick nya sjuor var nivån på förkunskaperna väldigt ojämn då de kommer från fem olika avlämnade skolor. Ordet i sig tog vi stöd av Orka Pluggas film om att Resonera om källors trovärdighet och relevans Jag fattar inte! Bedömningsaspekterna. Författarpresentation – Världens ALMA.

Jacqueline Woodson är från USA.

Författarpresentation – Världens ALMA

Hon bor i Brooklyn i New York. Hon är 55 år. Hon har en sambo och två barn. Hon har fått världens största pris för barnböcker, 5 miljoner (5 000 000) kronor – Almapriset. Priset delas ut till minnet av Astrid Lindgren. När Jacqueline fick veta att hon fått priset sa hon: -My day was surreal and amazing! Krypskytten extrauppgift. ATT VARA EN DUKTIG LÄSARE - ppt ladda ner. Tyngdlyftaren - En mikronovell. Syfte Att uttrycka sig dramaturgiskt kärnfullt.

Tyngdlyftaren - En mikronovell

Läraren reflekterar. Ortnamn och personnamn - Institutet för språk och folkminnen. För dig i skolan - Institutet för språk och folkminnen. Den blomstertid del 1 Flashcards. Den blomstertid del 2 Flashcards. Skriva sammanfattning. De fem lässtrategierna: Förutspå. Lisahstrom - H-O-N-E-Y. Hej, ni måste läsa den här novellen som är skriven av Johanna Thydell.

lisahstrom - H-O-N-E-Y

Bara läs den. Sen kommentera gärna vad ni tyckte. Honey brukade säga att det finns tre typer av människor. Dom som kör tåget. Böcker att läsa med ungdomar – enligt O. Jag har sammanställt boktips av olika slag som vänder sig till barn och unga, samt de som arbetar med dem.

Böcker att läsa med ungdomar – enligt O

Aktuella och bra böcker för barn- och ungdomar som passar bra att läsa och arbeta med finns här. Böcker som är riktigt bra, men som det var ett tag sedan jag läste och/eller använde i undervisningen har flyttats till den här sidan. Bra och lättlästa böcker hittar du här. Klassiker som passar att läsa på gymnasiet finns på den här sidan. Hsr ungareportrar reportage. Miniskriva - Skriv om en text. Syfte Att upptäcka hur det går att förändra en text med ord och nyanser.

Miniskriva - Skriv om en text

Läraren reflekterar. LEKTIONSFÖRSLAG: Lägg dig i samtalet i boken – alla årskurser! Jättekul! Att ingå i texten är kreativt.

LEKTIONSFÖRSLAG: Lägg dig i samtalet i boken – alla årskurser! Jättekul!

Den här lektionen fungerar i alla åldrar och i alla ämnen. De elevexempel jag visar är från årskurs fyra. Den här lektionen (som blir fler än en) är mycket språkutvecklande och väldigt kreativ. Så här undervisar du om du vill pröva: Miniskriva - Skriv om en text. Att visualisera frågorna. Att ge både elever och sig själv som lärare stöd i undervisningen med bilder har iallafall för mig varit ovärderligt. Det blir så mycket lättare att komma ihåg frågeställningarna och på något sätt framträder syftet med samtalet tydligare. Det blir lättare att återvända till tidigare resonemang, att göra kopplingar, ställa följdfrågor och samtidigt ger bilden både eleverna och mig en tydlig struktur under ett samtal eller vid en skrivuppgift. Olika samtals- eller analysmodeller får sin unika bild.

Jag har tidigare skrivit om bildens betydelse i Att visa hur jag tänker, Pluggkoden och Svenska – ämnets kärna. Annika Sjödahl blogg.

Prao med svuppgifter

Min favoritlåt - Muntligt framträdande. Syfte Syftet med upplägget är att eleverna ska få bättre förståelse för hur man analyserar en text och presenterar detta. Eftersom jag även haft lektioner om metaforer, liknelse och bildspråk, så passar det dessutom bra att eleverna får fördjupa sig i just detta. Läraren reflekterar Eleverna tyckte verkligen om uppgiften och resultatet blev magiskt. De redovisade underbara texter och framföranden. Mina tankar efter första redovisningstillfället: “Idag fick jag rysningar över hela mig när min 7:a redovisade sina låtanalyser. Metod STEG 1: Jag visade låten Utan dina andetag med Kent och tillsammans analyserade vi den i helklass.

STEG 2: Därefter fick alla en stund att välja låt. STEG 3: Eleverna började sina muntliga framställningar med att spela upp låten (cirka två minuter, annars blir det för långt) och därefter läste de upp sina textanalyser. Låtanalys Du ska först välja en låt som berör dig. Vad heter låten? Bruises av Lewis Capaldi – Elevexempel årskurs 7 Lgr 11 Förmåga Centralt innehåll.

Escaperooms