background preloader

Skriva Sv

Facebook Twitter

Texttyper inför NP. File_download. Så gör du en Canva. Uttrycksformer för upptäckare - fördjupning. Uttrycksformer för upptäckare - fördjupningÄmnesövergripandeSpråk- och kunskapsutvecklande arbetssättUttrycksformer för upptäckare - inspirationUttrycksformer för upptäckare - fördjupningVad innebär en språkutvecklande undervisning?

Uttrycksformer för upptäckare - fördjupning

Uttrycksformer för upptäckare - fördjupning Syftet med det här materialet är att ge förslag på genrer som tar vara på elevernas lust att undersöka omvärlden och förmedla egna innehåll och budskap till andra. Att arbeta med fasta uttrycksformer och medier skapar ramar och trygghet för eleverna. I arbetet med att stödja elevernas lärande har du som lärare nytta av fördjupad kunskap om den specifika presentationsform som ni har valt att arbeta med. Materialet innehåller fördjupningar kring 14 olika presentationsformer, både muntliga och skriftliga. Beskrivning av presentationsformerna Fördjupningsmaterialet spänner över 4 muntliga presentationsformer och 10 skriftliga. Beskrivningen av varje typ av presentationsform följer nedanstående struktur: Rapporter Aktuellt. Poesi och cirkelmodellen- detaljerna. Under ett par veckor jobbade vi med poesi i år 6.

Poesi och cirkelmodellen- detaljerna

Jag skrev och berättade om vårt arbete i ett inlägg och fick frågan om detaljer i det vi hade gjort. Frågor vi hade jobbat med, låttext och så vidare. Nu har jag äntligen sammanfattat arbetet. När jag planerade mitt arbete har jag inspieratas av boken Skön litteratur av Annika Löthagen och Jessika Staaf. I boken finns många exempel på olika former att skriva dikter på. Vi jobbade så här; Fas 1- bygga upp kunskap Vi tittade tillsammans på en presentation som vår bibliotikare visade oss. VIlka känslor och tankar väcker låten? När alla hade fått fundera pratade man om texten och vilka olika tolkningar som man hade gjort i mindre grupper. Poesi och cirkelmodellen – en lysande kombination. Jag ser engagerade elever som sitter och småpratar vid borden Jag hör ett kreativt sorl i klassrummet och pennor som rispar mot papper Jag känner koncentrationen och arbetsron Det är så här det ska vara i en skola.

Poesi och cirkelmodellen – en lysande kombination

Jag har alltid tyckt att det är lite klurigt att jobba med poesi med eleverna. När det kommer till skrivande av olika dikter brukar klassrumet vara fullt av suckar och pustar. Vånda över att man tror att det ska vara på ett visst sätt och det sättet kan man inte. Att jag själv tycker att det är klurigt är nog för att långt inne finns samma vånda gömd.

Vi bär mycket med oss i in i vårt uppdrag. Men de senaste åren har det blivit bättre och gått bättre. Den här gången kombinerade jag mina tidigare efrarenheter och cirkelmodellen. Hur har vi då jobbat? Fas 1- bygga upp kunskap. VocabOGram_matris_150202. 1. Introduktion Scribus. Mediekompass Värmland-Dalsland. Scribus är ett grymt bra OpenSource Desk Top Publishing program (DTP program) som är jättebra för redigering av din skoltidning.

Mediekompass Värmland-Dalsland

Påminner lite om Windows Publisher men med den stora skillnaden att Scribus är helt gratis och mycket kraftfullare. Gör så här (gäller Windows) 1. Ladda ned programmet Scribus här. Välj vilket operativsystem du har på din dator och klicka på den länken. Du hamnar sedan på sidan sourgeforge.net (som är en distributions sida för open source program) där nerladdningen av Scribus startar automatiskt efter fem sekunder. Klicka på ”Spara fil”.Spara filen på din dator, se till att du sparar den på en plats där du sedan hittar den.Leta reda på filen ’scribus-1.4.1-windows.exe’ och dubbelklicka på den.Nu installeras Scribus på din dator.

Svenska noveller - August Strindberg - Ett halvt ark papper. Blind utan begrepp? Planerade moduler för höstterminen 2015. Samtal om text Modulen har använts i utprövningsomgången och riktar sig till lärare i skolans alla ämnen i årskurs 1-9 och till lärare och förskollärare i förskoleklass.

Planerade moduler för höstterminen 2015

Även personal i skolbibliotek kan arbeta med denna modul. Exemplen i modulen är främst hämtade från undervisning i svenska och svenska som andraspråk men avsikten är att innehållet ska vara relevant för skolans alla ämnen. (Modul i Läslyftets utprövningsomgång 2014/15– se Läs- och skrivportalen) Att tolka och skriva text i skolans alla ämnen Modulen riktar sig till lärare i årskurs 1-9 i skolans alla ämnen. (Ansvarigt lärosäte: Göteborgs universitet) Att skapa läsintresse.

Nytt om Läslyftet! Har du sett?

Nytt om Läslyftet!

Kolla in! Hösten 2015 startar det. Huvudmän kan nu, mellan 4 december och 23 januari, söka stadsbidrag för handledare som ska stödja lärargrupperna i det kollegiala lärandet. Läslyftet syftar till att öka elevers läsförståelse och skrivförmåga genom att stärka och utveckla kvaliteten i undervisningen. Läslyftet bygger på kollegialt lärande, att lärare lär av och med varandra med stöd av en handledare. Läslyftet bygge på antagandet att läraren är den enskilt viktigaste faktorn för elevers lärande. Länkar till: Läs & Skriv. Läsa och skriva hör ihop. En bok som väcker elevernas intresse och engagemang är Hedvig och Hardemos prinsessa.

Läsa och skriva hör ihop.

I vårt projekt "En läsande klass" har vi valt två utdrag ur denna bok. Vi har valt kapitlet som heter "Magisterns barn"och "Prinsessan och skosnörena". Båda är texter som går in under tema skola och ett ämne som ligger nära elevernas vardag och inbjuder till diskussioner om textens innehåll. I Magisterns barn handlar det om en magister som tappar kontrollen i klassrummet när eleverna inte lyssnar på honom och blir så arg på eleverna att han svär, slår handen i en bänk och dessutom svimmar. Detta textutdrag kan man diskutera mycket kring. Som vanligt när vi läser en text så använde vi våra Läsfixare. Vi sammanfattade även texten tillsammans och därefter var det dags att koppla på skrivandet. Karaktärer och personbeskrivningar. Miljöbeskrivningar.