background preloader

Dialekter för dig i skolan

Dialekter för dig i skolan
Related:  Dialektersv

untitled Nu är ordmolnet med Gävlemål klart – se det här! Kulturredaktör Kristian Ekenberg skriver: Tack alla som har hjälpt oss med att samla in ord på Gävlemål! Redan när jag och en kollega gick ut på Stortorget för att göra en tv-enkät förstod jag att "Kandukammamamamma" var en het kandidat bland favorituttrycken. "Guken" är en annan favorit som flera har skickat in, det vill säga när vi drar samman orden "Gud vilken ..." Ord med riktigt breda L tillhör också favoriterna. LÄS MER: Är Gävlemål verkligen en av Sveriges fulaste dialekter? Själv fastnar jag för orden som jag inte har reflekterat över att de är dialektala. Satsningen på dialekter har pågått i alla Mittmedias förstatidningar. Efter "Mål i mun" har jag fått upp ögonen för flera bra ord och uttryck på Gävlemål att använda. TV: Titti Schultz: "Jag känner mig som en vettigare människa när jag pratar Gävlemål" TV: Här berättar Gävlekändisarna om sina favorituttryck på Gävlemål TV: Rickard Olsson: "Man låter lite klumpigare när man pratar Gävlemål" Gunilla Kindstrand: Vågar du ha mål i mun?

Emelies bokattacker Nyordslistan 2015 väcker nyfikenhet Hur lätt är det att få femtonåringar genuint intresserade av ord och språk och där till ur ett historiskt perspektiv? Svajpa, svischa, douche och cosplay är ord som finns med på nyordslistan 2015 och som verkligen väcker engagemang och intresse i klassrummet. Tillsammans börjar vi på ett lekfullt sätt med att testa vår kunskap kring den senaste nyordslistan. Bara ljudet frånkahoot får det att glittra i ögonen på flertalet och de är snabbt uppe med sina telefoner eller datorer för att knappa in pinkoden. Har du inte testat kahoot i ditt klassrum rekommenderar jag det varmt. Enkelt, lekfullt och engagerande, men också i allra högsta grad ett tillfälle för att lära. Ord som vejpa, ståpaddling, dumpstra, youtuber, rattsurfa och obror har fått eleverna att fundera kring och diskutera ordens ursprung, varför de kommer in i det svenska språket just nu, om de kan kopplas till speciella händelser och i vilka sammanhang och kretsar de dyker upp.

Novel Skrivprocessen7 Snart är dialekterna ett knapptryck bort Bakom projektet står Fredrik Lindström, kanske mest känd som författare, programledare och komiker. Han har tidigare skrivit böcker om svenska språket: "Världens dåligaste språk" och "Jordens smartaste ord", men nu tar han det hela ett steg längre med "Dialektboken". Bonnier Fakta planerar utgivning av boken 2017 och för att samla ihop dialekter som läsaren ska kunna lyssna på i den medföljande ljudmodulen efterlyste förlaget personer som kunde spelas in när de pratade mål från hela landet. Sören Monvall, bördig från Kall i Åre kommun, men boende i Stockholm, var en av många som nappade på förslaget och träffade Fredrik Lindström i inspelningsstudion. – Min bror Donald Monvall såg en annons att de sökte folk som kunde prata olika dialekter, så vi gick dit tillsammans. Han har bott i Stockholm hela vuxenlivet, men pratar fortfarande mål med Donald när de träffas. – Jag har hus kvar i Kall och är där med jämna mellanrum. När Sören Monvall gick i Folkskolan i Kall pratade eleverna mål.

Stödmall – läsförståelse Under föreläsningen om The Big Five med Göran Svanelid igår fick vi tips om olika metoder för att förenkla tankesättet för eleverna. En av dem var stödmallar, rutsystem där man hjälper eleverna att tänka systematiskt. Vi började läsåret med analys av förra läsårets resultat och konstaterade att trots att vi satsat extra på läsförståelse behöver vi satsa ännu mer, elevernas djupförståelse måste bli ännu bättre. Jag utgår gärna från frågeorden men hade svårt att få till något konkret av mina tankar. Nu passade pusselbitarna ihop, och här är ett förslag på en stödmall för läsförståelse. Analysmall Denna mall kan du använda för att öva på att förstå en text eller för att förstå talat språk. Analysmall språkförståelse Instruktioner När du har läst en text, eller innan du börjar läsa, formulera frågor utifrån frågeorden. Vem Vem handlar texten om? Märker du att frågorna leder till nya frågor? Vad Vad handlar texten om? Var Var utspelar sig berättelsen? När När utspelar sig berättelsen? Hur Varför

Litteraturhistoria .Litteraturhistoria handlar om... hur människans sätt att förstå och beskriva verkligheten växlar hur genrer och litterära grepp uppstår och utvecklas hur olika stilgrepp formar och skapar förutsättningar för skapande om de villkor under vilka utvecklingen sker – hur författarna levde och hur människan och samhället skildras Litteraturhistoria är TEXTER Det är bara en bråkdel av all litteratur som hamnar i den västerländska litterära kanon (kaaaanon). Mansdominerad litteraturkanon Feministisk litteraturkanon * Epik - ordet epik kommer från det det grekiska ordet epos. Man brukar dela in tiden i olika litterära epoker. Övning 1 - Fyll i faktablad om de olika litterära epokerna: Forntiden - Medeltiden och Renässansen - Romantiken - överkurs: Realism - Postmodernism (Google-dokument) Arbetsuppgift 1 - koppling: text, författare och litterär epok Till grund för arbetet är en övergripande sammanfattning av de litterära epokerna. Vill du ha hjälp med Power Point - klicka här . Klicka här .

Skrivprocessen6

Related: