background preloader

Id_katalog-2014-svensk.pdf

Id_katalog-2014-svensk.pdf
Related:  TROLLmodersmål

Troll lexikon Snart släpps Clio Förberedelseklass! Gratis för allaAtt undervisa nyanlända är en oerhört viktig men ibland utmanande uppgift. Vi på Bonnier Education vill att alla barn i Sverige ska ges samma möjlighet att lyckas i skolan. Vi har skapat Clio Förberedelseklass med förhoppning om att vår portal ska bli en hjälp på vägen för såväl lärare som elever. Tack vare ett nära samarbete med Bonnier AB är portalen helt kostnadsfri och tillgänglig för alla. Välkommen hit!Clio Förberedelseklass vänder sig till nyanlända elever i åk 4 -9 och språkintroduktion. Förutom ämnesinnehåll finns arbetsområdet Välkommen hit! Alla ämnen i en portalI Clio Förberedelseklass kommer fokus att vara på det svenska språket samtidigt som de nyanlända eleverna får möjlighet att utveckla sina ämneskunskaper i andra ämnen. • Tala och samtala – genom våra egenproducerade filmer och dialogtexter får eleven öva muntlig produktion och interaktion i vardagsnära sammanhang som Be om ursäkt, Runt matbordet och Fråga om vägen. Var med från början!

Mytologerna: Trollet Mytologerna rycker ut i landet för att tillfångata ett hemskt elakt troll. Väl på plats charmas Alexandra av en riktig snygging som visar henne platsen där han sist såg trollet. Alex litar inte riktigt på den sliskige Janne Fräsch och det visar sig att han har rätt. Plötsligt förvandlas Janne till ett troll och kidnappar Alexandra in i berget! Hur ska superagenterna lösa denna kniviga situation? Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF)

Gastarna på Gården / Oknytt Brunnsgubben Det här är en tomteliknande figur som vaktar brunnen på gården. Han ser till så barn inte faller i och utdelar örfilar till alltför nyfikna ungar. Bysen En tomteliknande gubbe från Gotland. Drakar Den svenska draken finns huvudsakligen i två sorter. Gloson Den s k galoppson, gluppson eller gloson; var en enorm sugga av ytterst motbjudande karaktär. Gruvfrun Också kallad bergfrun eller gruvrået. Havsmannen Ett manligt naturväsen som lever kring de svenska kusterna. Jättar Jättar har funnits i alla länder i alla tider. Källarglutten Ett svenskt manligt dvärgaktigt väsen som bor i källare inne i städernas hyreshus. Lindormar Den svenska lindormen har man hört talas om ända sedan vikingatiden. Lyktgubben I vissa delar av Sverige är detta väsen vålnaden efter en människa som med lykta i hand vaktar orätt nedgrävda pengar. Mylingar Mylingar är spöken efter spädbarn, ofta nyfödda, som blivit dödade därför att deras mammor, som ofta var mycket unga och ogifta, inte ville ha dem. Näcken Sjörå

Årets tema: Troll i Norden «När man talar om trollet, så står det i farstun» Så lyder ett svenskt ordspråk från 1678. Och denna höst stämmer det i allra högsta grad. Årets nordiska biblioteksvecka har nämligen troll i Norden som tema. I Norden finns otroligt många olika typer av troll. De bergtar och förtrollar dig, de är ofta tjuvaktiga och stjäl guld och smycken. Trollen har rötter i nordisk mytologi och de visar sig för första gången i 1220-talets Edda i forn av jotner. Illustrasjon: Brian Pilkington Trollen befinner sig i otillgängliga områden i naturen och det kan vara farligt för människor att försöka finna dem. I språket ser man också spår efter troll. Utvalet av årets högläsningsböcker vittnar och en bred förståelse av troll. I den utvidgade litteraturlistan finns nordiska texter helt från 1200-talet tills idag.

Linas lärarrum - Läsmysteriet Jag hoppas att ni inte har missat UR:s nya serie Läsmysteriet som modellerar lässtrategier i form av roliga utmaningar. Jag läste om den här serien några månader innan den kom ut och väntade med stor spänning inför det första avsnittet. Nu har jag arbetat med de två första avsnitten med tillhörande uppgifter och mina elever i åk 5 älskar det. I övningarna de gör utgår de från sammarbete i grupp där de ska lösa ungefär samma uppgifter som i programmet. Eleverna får i uppgiften stöttning först av modellerandet som görs i programmet, sedan av att vi gör uppgiften i tillsammans i helklass och till sist arbetar eleverna i mindre grupper. Klicka på bilden så kommer du till programmet: Vi började lektionen med att repetera läsförståelsestrategierna som mina elever känner igen sedan tidigare. Första problemet i programmet går ut på att att använda spågumman, aktivera sina förkunskaper och lista ut vilket textutdrag som hör till vilken bok.

Skolgnistan | Inspiration och länktips till skola, fritids, förskoleklass & förskola Hur lär man barn att läsa? Många barn knäcker den skriftspråkliga koden på egen hand genom sina nyfikna frågor på ord och texter, medan andra barn behöver mer handfast hjälp för att komma underfund med hur skriftspråket fungerar. Forskare är idag överens om att det inte finns någon enskild läsinlärningsmetod som är universellt rätt för alla barn. Samtidigt finns det en hel del forskning som visar på viss konsensus. Det gäller till exempel vilka kompetenser barn behöver utveckla för att knäcka den skriftspråkliga koden. Inom läsforskningen är man internationellt någorlunda överens om att nybörjarundervisningen ska vara strukturerad, genomtänkt och innehålla ett visst mått av phonics (förstå sambandet mellan språkljud och bokstav). Den internationellt kände läs- och bedömningsforskaren John Hattie från Nya Zeeland menar att en lärare som använder sig av helordsmetod (whole language) i sin nybörjarundervisning måste vara minst tio gånger så skicklig som en lärare som använder sig av phonics (ljudmetoden).

Övrig läsning I tillägg till årets utvalda textutdrag finns det en stor mängd annan nordisk litteratur som om årets tema: Troll i norden. Här nedan följer en lista över tips på övrig litteratur, som man kan komplettera högläsningen med: Tips till övrig läsning under Kura Skymning - Mumintrollböckerna - Tove Jansson (FI). - Troll - Theodor Kittelsen. (NO). - Troll og trollslekt. Faktabok. Tips till övrig läsning under Kura Gryning: Böcker till små barn - Monsterserien av Güettler, Helmsdal og Jónsdottir. - Dynkur : sagan um tröllastrákinn sem óttaðist dagsbirtuna - Brian Pilkington (ISL). - Ruska : en kjærlighetshistorie fra Island - Brian Pilkington (ISL). - Njóla nátttröll býður í afmæli - Guðjón Sveinsson og Einar Árnason (ISL). - Skessur, skrímsli og furðudýr við þjóðveginn - Jón R. Böcker till äldre barn och ungdom

Jobbar för att få flyt i Bokstavslandet. Lektionsplaneringar… Framme vid bokstaven Pp i Bokstavslandet. Förrförra veckan jobbade vi med förförståelsen inför läxan med lite teaterspelande. Den här veckan jobbar vi för att få upp flytet. För att få upp läsflytet måste man känna igen och känna till flera ord i texten. Här nedan finns min förenklade planering. ”Snygga” varianter som jag indirekt använt: Så här gick det… Jag började med att läsa läsläxan för eleverna högt. Efter det tittade vi på Livet i bokstavlandet avsnittet om pirater. Efter det skuggläste vi kapitlet tillsammans. Sedan hade jag kopierat upp kapitlet och eleverna skulle i par stryka över alla P-ord. När det var klart skulle de lista orden på papper. Jag kan gå runt och ställa frågor som varför heter kaptenen Tapper? Sedan parläste dem. Vi hann inte riktigt klart med hela planeringen men vi fortsätter på måndag… När jag analyserar lektionen tänker jag att det blev en ganska lycka lektion. Allt för att fler ska nå en högre nivå enligt vår matris och bedömningsstödet.

Roll the Dice Math Games! Photo Credit: Dice in Dice Available on Amazon While searching for exciting dice I ran across a game that teaches area and perimeter. You will need Graph Paper and Colored Pencils. 1. This game is played in pairs. You might also consider laminating a few grids and using dry erase markers instead of colored pencils and graph paper. Lässugen Välkommen hem till sexåriga Amanda! Hon klarar det mesta själv. Hon bakar, målar, bygger och leker. UR:s serie Lässugen riktar sig till barn i förskolan och deras föräldrar. För 11 år sedan läste 74 procent av alla svenska föräldrar högt för sina barn en genomsnittlig dag. Lässugen sänds på måndagar kl. 17.45 i Barnkanalen med start 31 mars. Böcker: Eva Röse läser Jag rymmer! TEMA: Locka fram läsaren med lust och lek

Videos En god uppvärmning till nordiska biblioteksveckan kan vara att se en film. Eventuellt kan filmerna också visas i tillägg till högläsningen under biblioteksveckan. Här är några förslag på film och dessutom några trailer till trolska filmer som verkligen tänder stämningen. Filmer för barn: - Troldefilmen Victor og Victoria (DK). - Mumintrollfilmerna (FI) - Ronja Rövardotter (SE) - Gutten som kappåt med trollet av Ivo Caprino (NO). Filmer för vuxna: - Trold (DK). - Sumarlandið (Sommerland) (IS). - Trolljegeren (NO) - Qaqqat Alanngui (Skyggor i fjället) (GL): Trailer - Moominland Tales - The Life of Tove Jansson. En fantastisk sång för barn från Grönland. Soralumma Ujatsiutai - Arnannguaq Høegh (Vem som är artisten och vad som är låttiteln är dock oklart.) Trolljägaren Trolljägaren är en norsk film från 2010.

Related: