background preloader

Naturv sen

Naturv sen
Related:  TROLL

Bolltroll Bolltroll Det här behöver du:- Skrivare- Kraftigt papper- Sax- Limstift- Tråd- Två stolar- Aluminiumfolie Skriv ut alla tre bolltrollen och klistra upp dem på lite tjockare papper. Ett gammalt paket med frukostflingor är perfekt. Klipp ut varje troll med poängtavla. Vik längs dessa linjer, trollet viker du framåt och tavlan viker du bakåt. Knyt ett snöre mellan två stolsryggar och balansera trollen på snöret som bilden visar. Spelet kan börja! För att kunna öppna och skriva ut filerna behöver du Adobe Reader. Mytologerna: Trollet Mytologerna rycker ut i landet för att tillfångata ett hemskt elakt troll. Väl på plats charmas Alexandra av en riktig snygging som visar henne platsen där han sist såg trollet. Alex litar inte riktigt på den sliskige Janne Fräsch och det visar sig att han har rätt. Plötsligt förvandlas Janne till ett troll och kidnappar Alexandra in i berget! Hur ska superagenterna lösa denna kniviga situation? Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF)

Kunskapsbanken, Grekisk mytologi - Unga Fakta Grekisk mytologi Vår målsättning och syftet med Kunskapsbanken är att tillhandahålla bra, användarvänligt studiematerial för användning i skolår F-9. att med hjälp av sajten Unga Fakta kunna överföra kunskapen och delar av materialet till konkreta klassrumsprojekt i grupp eller enskilt. att med hjälp av text, bild, film och utskriftsvänliga förslag på klassrumsprojekt, skapa en kreativ skolmiljö med ett upplevelsebaserat lärande som både är lärorikt, utvecklande och roligt. Vi har gått ifrån föregående års upplägg med tre olika handledningar indelat på skolåren F-3, 4-6, 7-9. Istället har vi valt att lägga alla aktiviteter, idéer och pyssel på samma ställe och att efter varje förslag gradera materialet efter svårighetsgrad. Graderingen är från en stjärna till fem, med symbolen (*). 1-2 stjärnor (*) - (**)Lätta övningar och pyssel utan mycket förberedelser. 3-4 stjärnor (***) - (****)Något svårare övningar. Mycket nöje, önskar vi på Unga Faktas redaktion.

Gastarna på Gården / Oknytt Brunnsgubben Det här är en tomteliknande figur som vaktar brunnen på gården. Han ser till så barn inte faller i och utdelar örfilar till alltför nyfikna ungar. Bysen En tomteliknande gubbe från Gotland. Drakar Den svenska draken finns huvudsakligen i två sorter. Gloson Den s k galoppson, gluppson eller gloson; var en enorm sugga av ytterst motbjudande karaktär. Gruvfrun Också kallad bergfrun eller gruvrået. Havsmannen Ett manligt naturväsen som lever kring de svenska kusterna. Jättar Jättar har funnits i alla länder i alla tider. Källarglutten Ett svenskt manligt dvärgaktigt väsen som bor i källare inne i städernas hyreshus. Lindormar Den svenska lindormen har man hört talas om ända sedan vikingatiden. Lyktgubben I vissa delar av Sverige är detta väsen vålnaden efter en människa som med lykta i hand vaktar orätt nedgrävda pengar. Mylingar Mylingar är spöken efter spädbarn, ofta nyfödda, som blivit dödade därför att deras mammor, som ofta var mycket unga och ogifta, inte ville ha dem. Näcken Sjörå

Troll lexikon Skolgnistan | Inspiration och länktips till skola, fritids, förskoleklass & förskola untitled Hur lär man barn att läsa? Många barn knäcker den skriftspråkliga koden på egen hand genom sina nyfikna frågor på ord och texter, medan andra barn behöver mer handfast hjälp för att komma underfund med hur skriftspråket fungerar. Forskare är idag överens om att det inte finns någon enskild läsinlärningsmetod som är universellt rätt för alla barn. Samtidigt finns det en hel del forskning som visar på viss konsensus. Det gäller till exempel vilka kompetenser barn behöver utveckla för att knäcka den skriftspråkliga koden. Inom läsforskningen är man internationellt någorlunda överens om att nybörjarundervisningen ska vara strukturerad, genomtänkt och innehålla ett visst mått av phonics (förstå sambandet mellan språkljud och bokstav). Den internationellt kände läs- och bedömningsforskaren John Hattie från Nya Zeeland menar att en lärare som använder sig av helordsmetod (whole language) i sin nybörjarundervisning måste vara minst tio gånger så skicklig som en lärare som använder sig av phonics (ljudmetoden).

Related: