background preloader

Tülays IKT-sida

http://tulayikt.blogspot.com/

Related:  MIK (Medie- och informationskunnighet)skrivningNice sites & blogsDataVerktyg/ IKT

IKT i Skolan, del 28: Appar till Chrome Googles webbläsare Chrome används av fler och fler. Jag tror att många skolor kommer att köpa Chromebooks till sina elever de närmaste åren, vilket kommer att öka användningen av Chrome som webbläsare än mer. En sak som många inte tänker på är att det går att ladda ner appar från Chrome web store. I del 28 av serien tips på IKT i skolan tittar jag på appar som kan vara användbara. Gå till Chrome web Store och i sökrutan uppe till vänster skriver du in namnet på den app du vill söka efter/ladda ner. Språkutvecklande övning: Springdiktamen Efter mitt förra blogginlägg blev jag påmind om springdiktamen som vi självklart gjorde nu i veckan och det är också en favoritövning hos mina elever oavsett ålder. Övningen kan du göra i alla skolans ämnen. Texten de ska läsa varierar du i längd och svårighetsgrad beroende på ålder men det viktiga är att du börjar varje ny mening på en ny rad. Du kan antingen skriva med liten teckenstorlek och sätta upp texten i klassrummet eller med större tecken och då sätta upp den utanför klassrummet. Dela in klassen i grupper om ca 5-6 elever i varje. När du ger starttecken skyndar sig den första eleven fram till pappret och försöker memorerar första meningen.

Skolforskning Då de flesta lärare varken har tid eller intresse för att läsa igenom mängder av skolforskning tänkte jag välja ut en del av den forskning som jag tycker att man behöver känna till. Jag plockar ut en del av den viktigaste informationen och om man är intresserad av att fördjupa sig så hänvisar jag till var man kan läsa mera. Först ut är Mackinseyrapporten från 2007 McKinsey & Co How the worlds best performing schools come out on top, 2007 Man har i rapporten försökt hitta gemensamma faktorer som utmärker de länders skolsystem där man når bäst resultat (“better teaching and greater learning”). De tre viktigaste slutsatserna som man drar är följande: Årskurs 4-6 - Media Smart Media Smart för mellanstadiet består av sju lektioner som syftar till att ge eleverna både en introduktion till reklam, men även fördjupa sig inom områden som etisk reklam, sociala medier och lagar och regler. I ett antal enkla och roliga övningar får eleverna lära sig om reklam och källkritik och för att reflektera över hur de själva påverkas av olika budskap. Du som lärare kan använda hela eller delar av materialet.

Veckans vidareläsning – Vecka 2 – Pedagog Trelleborg Även denna vecka dyker Veckans vidareläsning upp, en bloggserie där vi kommer samla artiklar, länkar och reportage som sparats i datorns olika flöden och som kanske kan vara intressanta för er också. Inspiration för värdeskapande lärande Webbplatsen Värdeskapande lärande samlar pedagogiska tankar från pedagoger, lärare och processledare i Sundsvalls kommun med särskilt uppdrag att driva utvecklingsarbete genom värdeskapande lärande. Utbildningsinsatser genom värdeskapande lärande i Sundsvalls kommunkoncern består av värdeskapande lärande som kompetensutveckling och som pedagogik. Webbplatsen innehåller bland annat goda exempel och tips på provlektionsupplägg. Ta dig till webbplatsen här.

De levlar sina kunskaper Har alla bestämt sig för vad de ska börja med? Hitta ett lugnt ställe! uppmanar Christina Löfving och skickar iväg eleverna från klassrummet till skolbiblioteket, en trappa upp. Progression 4-rutan. Fler personer.  Då fortsätter vi progressionen i att skriva berättelser i den Narrativa genren. Vi började arbetet med att skriva i 4-rutan för att alltid skriva med ”röd tråd”. Vi fortsatte med 8-rutan för att behålla den röda tråden men att även göra berättelserna mer beskrivande. Progressionen efter det blev att skriva berättelser med röd råd som var mer beskrivande men där det skulle vara fler problem med.

Engelska Ett tag hängde jag ganska mycket på Twitter och gav mig in i olika diskussioner med olika lärare. Det var väldigt givande men tog också mycket tid. Nu för tiden är jag bara inne på Twitter då och då för att leta efter undervisningstips och för att sprida mina blogginlägg. Det var där jag såg att @metabolisterna tipsade om en engelskuppgift som handlade om "New Year resolutions". 32 appar inför höstterminen 15/16 Här kommer min lista med iPadappar som kommer finnas på alla iPads i Lysekils kommun åk 1-6. Alla appar var, när jag gjorde den, ”gratis” för eleverna:) Tanken är att detta ska vara en bas-lista för skolorna och sedan kan varje skola eller pedagog önska andra appar att komplettera med. Speciallärarna har också fått en genomgång av vilka appar som de inte får missa att göra reklam för. Se längre ner på sidan. Kommunen har Microsofts Office 365 så därför ligger Officepaketets appar med i mitt paketet.

Lärarnas fem favoritappar: Så höjer de undervisningen I varje nummer av tidningen Skolvärlden delar lärare med sig av sina bästa app-tips till andra lärare under segmentet ”månadens app”. Skolvärlden har satt ihop en lista med lärarnas tips från vårerminen 2019. Här är fem appar som fem lärare använder till vardags i klassrummet för att höja undervisningen: 1. LegiLexi

Related:  tkvarnisDigitala verktygIKT