background preloader

Ninas Språkrum

Ninas Språkrum
Åh, jag har lagt ut jättemycket idag, en hel massa sidor och appar jag testat, men inte hunnit lägga ut här på sidan. Jag nämner inte alla sidornas och apparnas namn här i inlägget, men... Under tyska och engelska glosor ligger nya sidor och appar som övar glosor via spel eller online flashcards. Här finns också en app som övar klockan på tyska. Under engelska att lyssna ligger en sida med böcker, noveller och dikter i mp3 format. Under engelska att läsa ligger awesomestories, en guldgruva om du vill arbeta med aktuellt och faktakontrollerat innehåll i engelskan. Under tyska temabank ligger fantastiska Goethebloggen "allés Autobahn", med dagsfärsk, uppdaterad information på svenska om Tyskland just nu- realia alltså. Under spel på tyska ligger två ganska nya detektivspel - appar - för nivå A2-B1. Under spel på engelska ligger ett detektivspel - en app - som övar ordförråd och läsförståelse, men som tyvärr erbjuder köp inuti app...lockande för den otåliga...

https://sites.google.com/site/ninasspraakrum/

Related:  English lessonsNice sites & blogsÖvrigtFranska

14 anledningar att svenska ordspråk bara funkar i Sverige Om du någon gång åker utomlands – ge fasen i att använda svenska ordspråk. Det funkar inte, helt enkelt. 1. Nu har du skitit i det blå skåpet 2. Skolforskning Då de flesta lärare varken har tid eller intresse för att läsa igenom mängder av skolforskning tänkte jag välja ut en del av den forskning som jag tycker att man behöver känna till. Jag plockar ut en del av den viktigaste informationen och om man är intresserad av att fördjupa sig så hänvisar jag till var man kan läsa mera. Först ut är Mackinseyrapporten från 2007 McKinsey & Co How the worlds best performing schools come out on top, 2007 Man har i rapporten försökt hitta gemensamma faktorer som utmärker de länders skolsystem där man når bäst resultat (“better teaching and greater learning”).

Glosförhör - bara om vi lär oss - Mia Smith Glosläxornas vara eller inte vara debatteras hett bland språklärare. I det här inlägget vill jag inte lägga fokus på om, utan på hur, men inte på själva läxan, utan på hur den förhörs. Glosor förhörs på många olika sätt i skolan. Det klassiska är att eleven skriver ner orden var för sig, antingen som läraren säger dem eller som de står på ett papper eller i ett digitalt responsverktyg. Jag har själv använt metoden, men har sedan länge övergivit den av den enkla anledningen att den tar tid från lektionen.

Komplett matris m. alla kunskapskrav Det här är en bedömningsmatris som innehåller alla kunskapskraven för år 9. Jag har även använt mig av Skolverkets ”Kommentarmaterial till kursplanen i engelska” för att definiera det man bedömer inom flera av kunskapskraven. Jag brukar använda den här matrisen under en hel termin föra att föra in elevens nivå och jag använder den i år 7-9. Om jag bedömer samma kunskapskrav flera gånger brukar jag använda mig av olika färger när jag kryssar i rutorna för att hålla isär olika uppgifter.

Skolbanken See on Scoop.it – ikttove Välkommen till Skolbanken av Unikum. Här delar pedagoger från hela landet på inspiration i form av tusentals pedagogiska planeringar, matriser och utvecklingsplaner. The Civil Rights Movement, och så har jag en dröm Under året som gått har jag på nätet vid flera tillfällen stött på pedagoger som i engelskan arbetat med civil rights. Ett frö planterades och så småningom började det växa fram en tanke om att även jag ville göra något kring detta. Sagt och gjort - för någon månad sedan drog jag igång. Engelska Ett tag hängde jag ganska mycket på Twitter och gav mig in i olika diskussioner med olika lärare. Det var väldigt givande men tog också mycket tid. Nu för tiden är jag bara inne på Twitter då och då för att leta efter undervisningstips och för att sprida mina blogginlägg.

Förändringar ledde till mindre stress Jag heter Anette Petersson och arbetar på högstadiet i en grundskola i ett av Malmös många segregerade områden. I dagens blogginlägg tänkte jag skriva om stress. Jag tänkte skriva om hur jag idag faktiskt känner mig mindre stressad än tidigare på grund av en del förändringar vår rektor genomförde på skolan. Vi lärare kommer aldrig någonsin att stå i dörren till arbetsrummet, en sen eftermiddag och tänka att nu har jag absolut ingenting mer att göra.

Sveriges största franska gastronomi utbud - Delices de France <ul><li>Den h&auml;r butiken kr&auml;ver JavaScript f&ouml;r att fungera korrekt. V&auml;nligen aktivera JavaScript i din webbl&auml;sare.</li></ul> Välkommen, Logga in 7 sätt att använda bloggar i skolan >Att blogga har blivit var mans sysselsättning. Många gör det i någon form och då ofta på fritiden. Jag har tidigare nämnt hur vi använder bloggar inom IT-programmet men presenterar här en lista på hur jag anser att en blogg kan användas i skolan för att utveckla undervisningen och skapa en mer kreativ läromiljö. ReflektionsbloggarVåra elever har skapat en personlig blogg där de reflekterar över sina studier och prestationer med jämna mellanrum. Detta är en nyttig process då de lär sig att fundera över vad de gjort och vad de lärt sig.

Berättelser som berör Läsårets sista lektion blev passande nog med ett härligt gäng ungdomar som går ut nian. Lektionen bjöd därför på sammanfattande tankar om ämnet svenska. Undervisningen har bland annat haft som syfte att: DIGITALA VERKTYG Följande rubriker hittar du på den här sidan: Kollaborativa kommentars- & delaytor, Kollaborativa skrivytor, Källkritik, Upphovsrätt, Egna bloggar, hemsidor och wikis, Ytor för att flippa videoklipp, Digitala responssystem, Flippytor, Namnslumpare & gruppskapare, URL-förkortare, Film & livesändning, Skärminspelning, Serier & animeringar, Presentationer, Tankekartor, Tidslinjer, Infografik, Sociala bokmärken, Ordmoln, Fria bilder, Bildredigering, Kartor & statistik, Podcast & ljudredigering, Programmering & kodning, Spel, Alternate reality spel, Samarbeta med andra lärare/klasser. För att slippa skrolla så mycket på sidan föreslår jag att du gör en sökning på den rubrik du vill läsa mer om. Prova ”Kringla+F/H” (Mac) eller ”Ctrl+F/H” (PC). Kollaborativa kommentars- och delaytor kan bland annat användas för att snabbt fånga upp var eleverna befinner sig, hur de har förstått mål och syfte med arbetet. PrimaryPad – primarypad.com UR:s serie om källkritik ”Är det sant?”

Extra allt! Därför är flerspråkiga friskare och smartare Att tala flera språk är ett bra sätt att höja sina aktier på partnermarknaden. När språkutbildningsföretaget Kaplan frågade sina, i sammanhanget något jäviga, studenter svarade 98 procent att de attraherades av människor som behärskar flera språk. Liknande siffror fick konkurrenten Rocket languages, där 79 procent tände på flerspråkighet. Nu är dessa undersökningar ingen rocket science direkt. Men de 79 procenten av Rocket languages svarspersoner var ändå rätt ute när de dessutom ansåg att den som talar flera språk är extra intelligent.

Related:  BloggarLink collections