background preloader

Benjamin Zander - Work (How to give an A)

Benjamin Zander - Work (How to give an A)

http://www.youtube.com/watch?v=qTKEBygQic0

En flippad resa! Om lite drygt en vecka har jag blivit inbjuden till Ronneby och fått äran att delta i LITS2014. LITS står för Learning Is The Shit – och jag menar, vem kan motstå ett tillfälle att mötas under den banderollen? Jag kommer delta med två olika bidrag, dels en workshop där deltagarna kommer få kika in i Mitt Flippade Klassrum och testa på hur det kan vara att vara elev hos Fröken Flipp :) Jag vill inte avslöja för mycket, men det kommer handla om förmågor, kollaborativt lärande, språkutveckling och en hel del värdegrund och tankeflippar :) Yahya Hassan vidgar poesins rum Den danska poeten Yahya Hassans första diktsamling tar sin utgångspunkt i rap, men vägrar underkasta sig hiphoppens förväntade roller och strukturer. DN:s Anna Hallberg läser ett oväntat komplext diktverk. Diktsamlingen ”YAHYA HASSAN” är bättre än vad jag hade föreställt mig. Den är mer omfångsrik, genomarbetad och varierad.

Hur kan man synliggöra förmågorna? Ja, den frågan möter jag ofta. Samma fråga från pedagoger i förskoleklass, ämneslärare i matematik och slöjd, klasslärare och fritidspersonal. Jag har arbetat med att synliggöra förmågorna i skolan på ett medvetet sätt i ett år nu. Kanske många lärare vill ”få med allt”? Kompletta LPPer och matriser? Poeten som satte Danmark i brand Det är inte en lögn, även om man ute i den stora världen kan ha svårt att förstå det: en diktsamling av en 18-åring har fått danskarna att på allvar förstå vad som står på spel om inte ghettoverkligheten tas på allvar. Süddeutsche Zeitung, Tysklands största kvalitetstidning, skrev nyligen om Yahya Hassans överväldigande succé i Danmark. Tidningens kulturredaktör, Thomas Steinfeld, rosade Hassans dikter, men var begripligt nog förundrad över att en enda ung poet har lyckats mjuka upp låsta positioner i debatten om invandrare och islam i Danmark. Man kan inte klandra Steinfeld för att han undrar, för man måste verkligen känna till den danska integrationspolitikens djupa nederlag för att förstå varför en diktsamling plötsligt kan åstadkomma så mycket. Faktum är att Danmarks i dag mest lästa poet, ja författare över huvud taget, har skapat ett konstverk av en kvalitet som når bortom honom själv i kraft av det sätt på vilket han konstnärligt förlöser sitt våldsamma ämne.

Förmågor Under en lång period när man pratat om The Big 5 och förmågorna så har det varit mycket kopplingar till djuren. Även jag tyckte att det var bra för mina yngre elever att koppla förmågorna med djuren för att de skulle få något att hänga upp det på. Dessa skyltar ligger under The Big 5 och förmågorna uppe i menyn. Det har dock varit en del förvirring runt det då flera olika parat ihop förmåga och djur på olika sätt. Vi började väldigt snart att lägga till de värdegrundande förmågorna så de finns också med som en förmågeskylt. Ett fniss bland dystopierna Bok Änglar, sjöjungfrur, fniss och postapokalyps – det svenska ungdomsboksåret 2014 börjar lovande.Men var är all världen? undrar Lena Kjersén Edman. Zombier och vampyrer är rätt omoderna numera. I stället för historier om odödingar har det kommit ut över 20 fantasyböcker som handlar om mermaids och angels. På engelska. Många av ungdomsböckerna om sjöjungfrur och änglar översätts inte till vårt språk.

Den lärande hjärnan Detta är en del i en bloggserie där jag kommer att dela med mig av anteckningar och tankar från föreläsningar under BETT-veckan i London 2015. Här läser ni mina anteckningar från Torkel Klingbergs föreläsning ”Den lärande hjärnan”. Fem tips till lärare från Torkel Klingberg: Optimera undervisning för barn med lågt arbetsminne.Identifiera barn i riskzonen tidigt – ge sedan vetenskapligt utvärderad intervention. Nyanser bot mot fanatism (To whom it may concern.) Det går inte att göra ett mumintroll av en smurf, hävdar min goda vän när jag undervisar på en kurs där elevunderlaget är klent och jag förtvivlar. Smurfar bor i Belgien, dricker hallonsaft och bygger en bro som aldrig blir klar. De ser identiska ut. De är blå och mycket små. Och har en stark ledare med röd luva.

Startkit – en termins arbete med BFL Startkitsupplägget, som består av åtta lärmoduler, är tänkt för att komma igång med kollegialt arbete med BFL. Klicka på bilden för att komma till startkitet Innehåll i startkit1 Förutsättningar2 Upplägg och innehåll3 Annat stödmaterial

Related: