Sommarläsning #3
I slutet av sommarlovet kastade en lärare ut en skolfråga på Twitter: Vilken är din största utmaning inför kommande läsår? Mitt svar blev: Att följa upp vad varje elev lär sig genom min undervisning. Det var starkt inspirerat av läsningen av John Hatties bok Synligt lärande för lärare, som jag precis avslutat. Skolforskaren John Hatties stora studie om effektiva arbetsmetoder i skolan är nog känd för de flesta på skolan.
Patricia Diaz
En liten heads-up för långt men viktigt inlägg (med många länkar)! När jag lyssnade på avnittet ”Allt är inte Facebook” ur podden ”Jakten på likes” med Isa Galvan och Linnea Holst slog det mig hur viktigt det ändå är att ha (tänkte först skriva ”lite” men tog bort det sen) koll på vad barn och ungdomar gör på nätet. Podden riktar sig till föräldrar (alla vuxna?)
jennies klassrum
Glöm inte låna "En sekund i taget" av Sofia NordinMuntliga nationella prov i svenska - Schema Provet genomförs på svensklektionerna. Provets längd är 100 minuter och lektionen kommer därför att förlängas för de som har prov. Vi ses i sal 66 i källaren när lektionen börjar. Dan har resten av klassen. Fredag 24/1
Bedömning synliggjort för lärare i engelska?
Under förra terminen la jag ganska mycket av min tid som förstelärare att djupdyka i det utbud av litteratur och andra resurser som vi lärare har att tillgå vid bedömning. Det är inte helt lätt att tolka vad de fetmarkerade värdeorden står för i kunskapskraven och hur hur månnga kriterier är kopplade mot de respektive färdigheterna eller förmågorna i språk? Jag har nu gjort ett försök att tydliggöra detta för lärare som undervisar i de äldre åren och har utgått från Skolverkets läroplan Lgrr11, kommentarmaterialet i engelska, den Europeiska språkportfolion samt Strategier i engelska och moderna språk.
Twitter – en kunskapsbank att ösa ur
Jag hänger på Twitter. Ibland ofta och ibland lite mer sällan. Ibland är jag väldigt aktiv och andra gånger är jag där och skumläser. Ofta hittar jag intressanta länkar som någon annan tweetar ut och för det mesta orkar jag inte undersöka länken närmare just där och då vilket innebär att jag favoritmarkerar tweeten så att jag kan gå tillbaka till den och undersöka den vid ett annat tillfälle.
@frokenann: Att kvalitetssäkra 1:1
Under ett par veckor har jag nu haft stor fokus på hur vi ska kvalitetssäkra vår pilotsatsning med 1:1 i fyra klasser. Vi har ett intressant läge för just detta när vi nu kör igång eftersom det endast är en klass i annars tre- eller fyrparallelliga årskurser samtidigt som det endast är fyra årskurser som är representerade på en F-9-skola. Vi har alltså läge att jämföra en hel del mellan klasser som kommer att köra 1:1 och klasser som ej gör det. Varför ska vi kvalitetssäkra? Förutom det uppenbara, att skolan ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet och att varje professionell verksamhet bör bygga på någon typ av kvalitetssäkring för att ej vara godtycklig (icke att förväxla med att allt ska gå att mäta, observationer etc. är lila relevant) så vill vi ta reda på vad som funkar, vad som inte du kar och vad som saknas. Vi har en vision och hypoteser om vilka kvalitetsförbättringar en sådan här satsning ska ge, men kommer den ge det?
pedagogisk planering
Varmt välkomna tillbaka till en ny spännande termin! Nu ska vi sätta igång med ett temaarbete som heter Norden. I det temat är det tänkt att ni alla ska få möjlighet att lära er mer om Norden. Det är ett tema som innehåller svenska, religion och geografi.
Teachmeet i Almedalen
Helena Kvarnsell, Per Falk och Marie Andersson ordnade Almedalens första Teachmeet tillsammans med Gleerup. Teachmeet är ett snabbt och bra sätt att dela med sig vad man gör i klassrummet. Helt i linje med den ”sharing is caring” anda som finns i det utvidgade kollegiet på sociala medier. Det var många talare som hade anmält sig och lotten fick avgöra om man fick görs sin presentation.
Hur kan vi undervisa elever som ska lära sig läsa och skriva på ett nytt språk?
Jag får ofta frågor som handlar om undervisning av nyanlända elever och eftersom jag kan tänka mig att många undrar samma sak kan jag ju lika väl svara i form av ett blogginlägg i stället för i ett mejl. Denna gång handlar frågan om nyanlända elever och den grundläggande läs- och skrivinlärningen. Läraren som skriver till mig är orolig för att deras metoder inte räcker till när det gäller elever som har ett modersmål med ett, från svenska språket, avvikande ljudsystem. Läraren skriver:
Nytt kapitel – nytt läsår
Då är det snart dags! Dags att starta ett nytt kapitel i mitt yrke som lärare. Jag ska byta arbetsplats. Efter sex år på Viskaforsskolan byter jag till Engelbrektskolan.
april 2014
Hej 8B Har formulerat en ny pedagogisk planering för de veckor som återstår. Den återfinns på skolia också. Huvudinriktningen nu blir egentligen för att korta ner det: läsa och att förstå det du läst.
sobloggalfa
Härliga ungar! Vad kul att ni är tillbaka! Även om jag sett att ni då och då tittat in på vår Facebook-sida. Tack alla ni som delat med er av bilder och tankar under sommaren! Nu är det dags för nytt år.
Dags att sparka föräldrarna ur skolan?
Samma dag som vår skolavslutning var jag inbjuden att prata under rubriken "Föräldrar - stjälp eller hjälp" på ett lunchmöte hos Rotary i Söderköping. Jag blev glad både över ämne och forum. Rotary är en organisation som på ett genialiskt sätt kombinerar egennytta med allmännytta – ett professionellt nätverk till gagn för den egna karriären i kombination med ett målmedvetet och effektivt arbete för en bättre värld. ... Tänk om vi kunde använda det receptet för föräldraengagemang i skolan?