background preloader

RSA Animate - Changing Education Paradigms

http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U

Related:  IKT-verktyg

www.patriciadiaz.se Så blev det då dags att summera året som gått. Måste ju hålla traditionen vid liv, har ju även sammanfattat tidigare år i den här bloggen – här finns 2011, 2012, 2013 och 2014. Världen Det är svårt att tänka tillbaka på 2015 utan att tänka på flyktingkatastrof, krig och terror. Det är svårt att inte minnas bilden på lille Alan Kurdi, som för en stund väckte världen. Att inte tänka på alla som mist livet i terrorattacker och krig och på dem som flyr mot ett bättre liv i Europa. Vanligaste klasstorleken: 19 elever Löftena om mindre klasser skapar lätt bilden av att svenska lågstadieelever trängs i överfulla klassrum. Men så är det inte. Den vanligaste storleken på en lågstadieklass är 18 elever, visar en sammanställning från Skolverket. De äldre eleverna går i lite större klasser, så i grundskolan som helhet har genomsnittsklassen 19 elever. Det är första gången Skolverket publicerar data om klasstorlek.

Elevernas syn på skolan Vi skickar ut ett mejl med inrapporteringslänk till samtliga kommuners skolchefer samt till kontaktpersoner som anmält sig till SKL som mottagare för utskicket. Inrapporteringen kommer att var öppen till slutet av augusti 2014 och avser elevenkäter som genomfördes under läsåret 2013/14, i årskurs 5 och 8 oavsett om enkäterna genomfördes under höst- eller vårterminen. Sveriges största elevundersökning I Öppna jämförelser – Grundskola 2014 kan 192 kommuner jämföra sig när det gäller elevernas syn på skolan och undervisningen.

Fatta fotot Hem Vad du måste veta om medier Bildkunskap Fatta fotot Mediekompass hjälper lärare att använda medier i undervisningen. 10 skarpa digitala tjejer att följa på nätet Skrivet av Judith den Wednesday, August 15, 2012 · 5 kommentarer Om ni inte redan följder dessa vassa tjejer är mitt tips att göra det! Heidi Harman: Entreprenör och medgrundare till Geek Girl. Smart och störtskön. Följ henne på Twitter och läs hennes blogg 1 och blogg 2. Annika Lidne: Annika har jobbat digitalt längre än de flesta & har stenkoll på Sociala Medier, API:er, kod & annat spännande.

Guide: Så viralgranskar du bilder – fyra enkla steg Har bilden publicerats någonstans tidigare? Det första du ska göra när du ser en tvivelaktig bild är en så kallad bildsökning, det vill säga att du söker efter alla gånger bilden har publicerats på nätet tidigare. Det lättaste sättet att göra det på är att söka på bilden via Google. Sjölin: "Din skola är ett fuskjobb, Janne" Jan Björklunds stränghetspopulism leder till en sämre skola och ett segregerat Sverige. Daniel Sjölin skriver ett brev från villaidyllen i Bromma där sprickorna har börjat att synas. Tjena Janne, Danne här! Såg en livsstilsintervju med dig i glansmagasinet Bromma Paper. Smutt! Vi har tydligen haft ungar på samma skola och snart blir vi också grannar!

Snabbkurs för Tomas Tobé och andra som inte hunnit sätta sig in i de senaste 20 årens forskning om bedömning i skolan Med anledning av diverse politiska utspel om fördelar med mer betyg, prov och läxor och det lättvindiga avfärdandet av kritiken mot dessa utspel, har jag tagit fram en Youtube-kurs för stressade utbildningsdebattörer. Den börjar med Skolverkets material kring värdet av en skola på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Därefter följer intervjuer och föreläsningar med några av väldens främsta forskare kring motivation, lärande och bedömning. För dem som föredrar föreläsningar på svenska har jag även lagt till några av mina egna föreläsningar om bedömning och lärande. Flera duktiga lärare och rektorer som riktat kritik mot politikernas betygsiver har lättvindigt avfärdats som betygsmotståndare (t.ex. här). Kursen avslutas därför med tre exempel på utomordentligt lärararbete kring bedömning i syfte att illustrera hur kreativa och duktiga lärare flyttat gränserna för bedömning långt bortom ” den eviga betygsfrågan”.

Medier och stereotyper. Hur beskiver medier olika människor? Du tror säkert att de åsikter du har "om andra" har du kommit på själv. Men nix, så är det inte. Du påverkas supermycket av vad du ser i medier. Vare sig du vill eller inte. Mediernas berättelser påverkar dina bilder av andra. Har du tänkt på när tidningar skriver ut någons ursprung?

Den oändliga historien Just när det kändes som att samtalsklimatet blivit mildare, som att barns rättigheter hamnat lite mer i fokus och vuxnas oro lite mer i bakgrunden slår Nyhetsmorgon i tv4 till med full kraft. De har en barnpsykolog som svarar på tittarnas frågor ibland och idag valde hon att prata om nätpedofiler. Ni får själva se klippet och göra er en uppfattning men i min värld var det som att kliva fem år tillbaka i tiden. Märkligt nog var hon påläst. Det var slutsatserna som blev fel. Hon kände till forskning om att kontaktförsöken kan liknas vid spam, dvs många som söker offer kastar ut enormt många krokar eftersom de vet att de får napp ibland.

Slumpa elevernas placering i klassrummet med Mega Seating Plan – Hannas skolblogg Mega Seating Plan är ett nytt, gratis, web-baserat verktyg för slumpmässig placering i klassrummet. Enkelt att använda och relativt smidigt att mata in klasser och salar. Snyggt och stablit. Vill du testa? Så här gör man (i stora drag): Rektorsutbildningar saknar helt it Lena Tamme, rektor och processledare på Atea. Nu digitaliseras Sveriges skolor i rask takt. Runt 70 av Sveriges 290 kommuner har större satsningar på att förse sina elever och lärare med egna datorer. I 250 kommuner görs satsningar i åtminstone några skolor. För att satsningarna ska lyckas krävs utbildning och strategier för hur de ska användas. I det arbetet har rektorerna en nyckelroll.

På jakt efter skolpolitisk fantasi Alla politiker förefaller vara överens om att den svenska skolan behöver åtgärdas. Det är inget konstigt med det, verksamheter behöver förstås utvecklas. I debatten handlar det ofta om vilka konkreta åtgärder som behöver vidtas: Tidigare betyg? Inga betyg (kan dock inte sägas i dagens debatt)?

Related:  IKT