background preloader

NIVÅANPASSAT PÅ ENGELSKA – Patricia Diaz

NIVÅANPASSAT PÅ ENGELSKA – Patricia Diaz
Här tänkte jag försöka samla specifika digitala resurser som kan användas i engelskundervisningen i de grupper där man har lite extra behov av att förse eleverna med mer individanpassade övningar på olika nivåer. Den här sidan är alltså ett komplement till den ”stora” länksamlingen för engelska som du hittar i menyraden under ”Länksamlingar” högst upp på den här sidan. Där hittar du också en länksamling över digitala verktyg. Gissar att det är verkligheten för många och att många av er har massor av bra tips att dela med er av. Lämna gärna en kommentar eller mejla mig om du har fler tips! (På den här sidan är det mest fokus på resurser för högstadiet för det är där jag undervisar just nu.) Nyheter från den engelskspråkiga världen presenteras på lätt engelska. Med Readtheory kan man arbeta med läsförståelse på den nivå där man befinner sig. Readtheory är ett bra komplement till den övriga undervisningen. Newsela – en (snygg!) EF Class – ett kostnadsfritt (!)

http://www.patriciadiaz.se/nivaanpassat-pa-engelska/

Related:  UsingEngelska 2Engelska blandatLärarsidorgymnasiet engelska

Utbildningsmodul 2 Formativ bedömning – NORDSTRÖM EDUCATION Frågor kan användas som en metod för att synliggöra lärandet och elevernas förståelse eller oförståelse genom att ställa förståelsefördjupande frågeställningar. Genom att använda sig av öppna frågeställningar som VARFÖR, VEM, VAR, NÄR, VAR och HUR. De kan läraren synliggöra och utveckla elevernas egna och varandras förmåga att beskriva, redogöra, förklara, diskutera, resonera, motivera och argumentera. Metiden bidrar även till att aktivera elever som lärresuer för varandra. Genom att ställa förståelsefördjupande frågor så avslöjas även elevernas oförståelse och läraren får snabbt en återkoppling av elevernas förståelse för en genomgång, lektion eller uppgift. Som man frågar får man svar, det gäller därför att ställa rätt frågor som utvecklar elevernas förståelse eller avslöjar deras oförståelse.

Kartläggningen är inte bara för nyanlända Äntligen är kartläggningsmaterialet i engelska för nyanlända här. Du hittar det på Bedömningsportalen från Skolverket. Detta material är offentligt och fritt att använda. När det gäller kartläggning av nyanlända är det endast steg 1 och 2 avseende elevens nummeracitet och litteracitet som är obligatoriskt att genomföra. Steg 3, där detta material ingår, är frivilligt, men som engelsklärare ser jag det som väldigt önskvärt att det görs. Jag anser att materialet är väldigt gediget och kommer ge en god bild av vad eleven faktiskt kan.

DIGITALA VERKTYG – Patricia Diaz Följande rubriker hittar du på den här sidan: Kollaborativa kommentars- & delaytor, Kollaborativa skrivytor, Källkritik, Upphovsrätt, Egna bloggar, hemsidor och wikis, Ytor för att flippa videoklipp, Digitala responssystem, Flippytor, Namnslumpare & gruppskapare, URL-förkortare, Film & livesändning, Skärminspelning, Serier & animeringar, Presentationer, Tankekartor, Tidslinjer, Infografik, Sociala bokmärken, Ordmoln, Fria bilder, Bildredigering, Kartor & statistik, Podcast & ljudredigering, Programmering & kodning, Spel, Alternate reality spel, Samarbeta med andra lärare/klasser. För att slippa skrolla så mycket på sidan föreslår jag att du gör en sökning på den rubrik du vill läsa mer om. Prova ”Kringla+F/H” (Mac) eller ”Ctrl+F/H” (PC). Kollaborativa kommentars- och delaytor kan bland annat användas för att snabbt fånga upp var eleverna befinner sig, hur de har förstått mål och syfte med arbetet. PrimaryPad – primarypad.com är ett annat alternativ för kollaborativt skrivande!

Formativa arbetssätt för engelskundervisningen Jag samlar länkar för att utmana mig själv i det formativa arbetssättet och för att variera undervisningen och hitta rätt inlärningsstil för eleverna. Jag såg att vi är fler som vill utmana oss i det på blogghubben. Här kommer ett litet bidrag med de länkar eller arbetssätt jag just för tillfället kan bidra med. Charles Dickens & A Christmas Carol Av en tillfällighet upptäckte jag att Dickens julberättelse A Christmas Carol finns tillgänglig digitalt i olika svårighetsnivåer, se länkar nedan. Som lärare brottas man ju ständigt med att plocka fram utmaningar till alla elever och med detta digitala material ges eleverna möjlighet att välja nivå och de kan också växla mellan olika nivåer. Oavsett så behandlas ju samma berättelse och läraren kan leda diskussioner där innehållet tolkas samt kopplas till Dickens liv och den tid berättelsen tillkom och utspelas i. Som start för hela arbetet genomförs en så kallad "blind Kahoot", det vill säga man gör en genomgång av ett nytt arbetsområde med hjälp av flervalsfrågor i Kahoot. Läraren kan känna av vilka förkunskaper eleverna har och eleverna känner ingen press för de har ju inte arbetat med innehållet än. Många frågor har mer än ett rätt svar och läraren resonerar om dessa alternativ och de rätta svaren efter varje fråga.

How do we get there? - Mia Smith När mina 7or självskattade sig utifrån checklistan i ESP upptäckte jag att en förmåga stack ut. “Jag kan fråga om eller tala om hur man hittar till en plats.” Här var det många som skattade sina kunskaper något lägre än övriga förmågor. Ett tydligt tecken att det här är något jag bör plocka in i undervisningen. Sagt och gjort, jag planerade upp området How do we get there?. En pedagogisk utmaning Just nu står jag inför den pedagogiska utmaningen att undervisa nyanlända som kan ytterst lite både svenska och engelska i samma grupp som elever som har E i engelska. Det har säkert varit vardag för många av er under en längre tid, men för mig är det en helt ny undervisningssituation. Jag har varit van vid att vi har olika grupper för de som kan väldigt lite engelska, med väldigt lite menar jag de som inte ens kan säga vad de heter och var de bor. Just nu går huvudet på högvarv för att tänka ut hur jag bäst ska organisera undervisningen så att det ska fungera. Jag är trött och stressad över situationen.

Språkträningssidor Här finns länkar till olika typer av sidor som är skapade just för språkträning. Du hittar allt från väldigt enkelt uppbyggda ”fylla-i-övningar” för träning av vokabulär och grammatik, som kanske passar somliga av dina elever, till mer kreativa övningar. Några favoriter: Babelnet Theme Park (tematiskt baserade övningar på olika nivåer - i kategorin Blandat) BBC Learning English (mängder av aktiviteter av olika slag, många knutna till aktuella nyheter - i kategorin Blandat) Breaking News English (färdiga nyhetsbaserade lektionsplaneringar skapade av engelskläraren Sean Banvilkle med övningar av olika slag - i kategorin Blandat) British Council Learning English (massor av aktiviteter för såväl yngre elever (Kids) och äldre (Adults) - i kategorin Blandat) ESL Discussion (mer än sexhundra diskussionsämnen från Sean Banville som även gör Breaking News English - i kategorin Kommunikationsövningar) Film English (lektionsplaneringar för olika nivåer baserat på korta filmer från bl.a.

English podcast Efter att ha jobbat med många olika muntliga övningar med några stödfraser som bas blev slutprodukten att eleverna fick göra podcasts på engelska. Jag delade in dem i grupper om tre eller fyra. De fick dra en lapp med ett påstående som de skulle diskutera. Till sin hjälp hade de återigen stödfraser samt en tydlig arbetsgång. Vi poddar i appen Opinion ( det tål att sägas att eleverna gjort poddar förut i Opinion så de var väl förtrogna med hur man redigerar och hur appen fungerar).

Valet i USA - Färdig lyssningsövning för lärare i engelska Introduktion Ibland har jag lyssningsövningar som går ut på att eleverna får titta på ett videoklipp eller lyssna på en text samtidigt som de har texten nedskriven framför sig. Texten innehåller dock luckor och meningen är att eleven ska fylla i korrekt ord i luckorna. Tillägg till Chrome som underlättar ditt lärarjobb Jag hoppas att du har övergett webbläsaren (det du klickar på när du öppnar internet) Internet Explorer och nu använder en modernare webbläsare. Tyvärr envisas de flesta IT-avdelningar med att Internet Explorer är det som ska vara förinstallerat. Personligen använder jag nästan alltid Chrome. Att använda Chrome har många fördelar.

English from the Beginning Språkval Engelska Grundskola år 6-9 Grundskola Liber KomponenterEnglish from the Beginning består av fyra häften med övningar och två lärarhandledningar med dels kopieringsunderlag, dels ljudfiler till hörövningarna. (Lärarhandledningen för häftena 3-4 utkommer HT16). Med övningarna i English from the Beginning tränar eleverna de fyra färdigheterna läsa, tala, skriva och lyssna. Med Libers glosmaskin kan eleverna digitalt repetera och lära sig materialets glosor ännu bättre.

Related:  English