background preloader

Shakespeare - Hamlet

Shakespeare - Hamlet

http://learnenglishteens.britishcouncil.org/uk-now/literature-uk/shakespeare-hamlet

Related:  Litteraturhistoriakajsi82EnglishShakespeareEngelska

Realismen Se UR:s litteraturserie Hej Litteraturen om Realismen: Epok= Tidsperiod Några litterära epoker är: Antiken: Medeltiden: Renässansen: Upplysningen: Romantiken: Realismen: detta inlägg Modernismen: återkommer Realismen handlar om att skildra vardagen precis som den är. Det finns bara en sanning, och vi skall inte försköna, fantisera eller förlöjliga. GT - inget att vifta bort - Mia Smith Många lärare viftar bort digitala verktyg som automatöversättningsverktyg och digitala ordböcker, kanske av okunskap, kanske av rädsla. Men eleverna använder Google Translate oavsett vad vi säger, och att använda verktygen på rätt sätt är en språklig strategi på samma som som att använda en ordbok eller omformulera sina tankar med andra ord. Men hur fungerar det egentligen? Vad ska man tänka på för att inte falla i de fällor som faktiskt finns? Jag har gjort en film riktad till elever kring just digitala verktyg som del av språkundervisningen och språkinlärningen. I filmen går jag igenom fem digitala verktyg: Google, Google Translate, digitala ordböcker i mobilen, Wikipedia som språkverktyg och stavnignskontrollen.

Han gömde sig i grottan i 25 år. När han avslöjar insidan förbluffar det miljoner. Många människor har en stor passion för något speciellt, exempelvis bakning, cykling eller fotboll. Ra Paulette har också en enorm passion. Han älskar sin konst så pass mycket att han i princip under 25 års tid isolerat sig från omvärlden för att kunna spendera tid i grottorna i norra New Mexico i USA. Shakespeare our way - elevernas tolkningar - Mia Smith Som jag redan beskrivit har mina elever i år 8 och 9 fått lära känna Shakespeare i allmänhet och Romeo & Julia i synnerhet inom ramen för engelskundervisningen, upplägget har jag beskrivit i följande blogginlägg: och Mycket av upplägget är klassiska uppgifter, men den avslutande utmaningen är den som utmärker projektet, och den där eleverna fått möjlighet att ta ut svängarna lite extra. Många av dem har gjort detta med bravur och jag vill visa upp några exempel på hur de valt att tolka uppgiften. De exempel jag visar upp är inte nödvändigtvis de bästa eller mest unika, men de representerar olika varianter av tolkningar och påvisar en bredd. Eleverna går i år 8 och 9 på Vallhamra skola och har alla givit mig sitt godkännande att publicera deras verk.

Continuing Shakespeare - Mia Smith I ett tidigare blogginlägg berättade jag om hur jag introducerat Shakespeare till mina elever i år 7 och 8. Arbetet har fortlöpt, och här tänkte jag presentera ytterligare några bitar. Shakespeare your way Romantiken Se URs serie Hej Litteraturen om Romantiken: Epok= Tidsperiod Några litterära epoker är: Antiken: Medeltiden: Renässansen: Upplysningen: Romantiken: Realismen: återkommer Modernismen: återkommer Romantiken handlar om förnuft och känsla.

Introducing Shakespeare - Mia Smith I engelskans kursplan finns i det centrala innehållet följande bitar med. • Skönlitteratur och annan fiktion även i talad, dramatiserad och filmatiserad form. • Sånger och dikter. Är det bra jag som läser detta som en inbjudan att plocka in den stora barden i klassrummet? I år firar världen också att det är 400 år sedan Shakespeare dog, vilket ni kan läsa mer om här och även här. Perfekt läge att plocka in Shakespeare i klassrummet! Det har jag redan gjort i många år, vissa delar har jag använt många gånger, andra har jag utvecklat efter hand.

Hon träffade den hemlöse mannen varje dag. En dag gav han henne en lapp som förändrade allt. Raimundo Arruda Sobrinho bodde i anonymitet i 35 långa år, bara en ansiktslös medlem av de tusentals människor som utgör Brasiliens hemlösa befolkningen. Varje dag, samlade han allt papper han kunde hitta och finslipade sina färdigheter som poet och filosof. Han största dröm var att hans ord en dag skulle bli ihågkomna. Kanske kunde de publiceras, men han visste innerst inne att de förmodligen aldrig skulle läsas av någon. Men en dag, under våren 2011, hände något som skulle förändra hans liv för alltid.

Mia Smith - ämnesspanare Funderar du på vad du ska göra för att fånga elevernas intresse på din provlektion inför språkvalet? Hur ska du presentera språket så att det verkar intressant för eleverna att välja det nya språket? En del väljer det språket som verkar vara lättare. En del väljer det språket som de kan få hjälp med hemma. Några väljer enligt grupptryck medan vissa väljer det språket som de inte tror ska vara populärt för att få vara med i en liten grupp och på det sättet få studiero. En del väljer det språket som verkar vara till stor nytta och andra väljer det som verkar vara det roligaste. Bokföring - vad kräver lagen? Enligt bokföringslagen ska en faktura (verifikation) bl.a. innehålla uppgift om: datum, när den sammanställtskund, till vem fakturan är ställdaffärshändelsen, när den inträffat specifikation, vad fakturan avser belopp Krav på hur en faktura ska se ut finns även i annan lagstiftning än bokföringslagen. Enligt mervärdesskattelagen ska en faktura dessutom bl.a innehålla uppgift om: ett unikt löpnummer för varje faktura säljarens registreringsnummer till moms säljarens och köparens namn och adress varornas mängd och art eller tjänsternas omfattning och art beskattningsunderlaget (priset före moms) för varje momssats den eller de momssatser som gäller den moms som ska betalas

Upplysningen Se UR:s serie Hej Litteraturen om Upplysningen: Epok= Tidsperiod Några litterära epoker är: Antiken, Medeltiden, Renässansen, Upplysningen, Romantiken, Realismen, Modernismen. Upplysningen handlar om politik, vetenskap och filosofi. Upplysningsfilosoferna påverkade samhället, ideologierna och de partier som vi har idag. Film & Fanfiction i språkklassrummet Hur fångar vi våra elevers intresse? Hur får vi dem att tycka att skolarbetet är intressant och roligt? Hur får vi dem så nyfikna att de får lust att lära sig mer? Enligt Skolenkäten hösten 2015 i skolår 5 och 9 är det just där vi ofta brister.

Related:  engelska