background preloader

Lästräning lika viktigt som idrottsträning

Lästräning lika viktigt som idrottsträning
LitteraturMagazinet Debatt För en sådär hundra år sedan kom folkrörelserna igång. Man skulle sluta dricka, börja läsa och ut och idrotta. Så här ett sekel senare, känns det som idrottsrörelsen har lyckats bäst. Alla rör på sig. Och de som inte rör på sig, går med en gnagande känsla av att de borde. Jag läste om ett antal storchefer i Sverige. Till och med skoltrötta skejtare gör sina invecklade flippar tills de sitter [...] Och en sak tycks alla vara övertygade om: Träning ger färdighet. Men hur gör vi med läsning? Plötsligt börjar barnen skriva bokstäver, sitt namn, läsa på skyltar. det finns en tydlig koppling mellan läsförståelse och resultat i de allra flesta skolämnen" Idag är de flesta forskare överens om att det finns en tydlig koppling mellan läsförståelse och resultat i de allra flesta skolämnen. Språk är makt. Johan Unenge Läsambassadör Foto: Stefan Tell 14 mars 2012 Anmäl textfel Dölj Anmäl textfel

http://www.litteraturmagazinet.se/opinion/johan-unenge-efterlyser

Related:  lisagreOm läsningLitteraturhistoriaArtiklar om läsningTips

Flickan i garderoben – Inger Alfvén Det är lättare att samtala om saker som gör oss glada, men det är lika viktigt att prata om saker som gör oss ledsna. Det blir lite enklare att samtala kring en bra text. Viktigt att eleverna själva avgör vad de vill dela. Novellen är gripande och fängslar eleverna. Mina elever gav den betyget 4 på en 5-gradig skala. Det saknas en genusanalys av varför pojkar läser allt mindre Det är samhällets syn på manligt och kvinnligt som gör att pojkarna väljer bort läsningen. Det skriver docenten Gunilla Molloy i en debattartikel i tidningen Dagens Nyheter. Docenten Gunilla Molloy kritiserar den statliga Litteraturutredningen för dess analys om varför pojkar läser allt mindre. Hon skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter (8 april 2013) att det inte är skolans fel att pojkarnas läsförståelse minskar – utan hela samhällets. Gunilla Molloy anser att det är fel att skylla många pojkars ointresse av att läsa på skolan.

Läslyftet – vad har jag tagit med mig? Sedan i höstas är några kollegor och jag med i Läslyftet. Den modul vi valde att börja med var Samtal om text. Efter ett antal månader är vi nu klara med den modulen och jag vill nu sammanfatta vad jag har tagit med mig, vilka nya insikter jag fått och hur jag inspirerats till att utveckla min undervisning vidare.

17 skäl för boken och vägen till de nationella målen för grundskolan Svenska Barnboksinstitutet gav mig ett litet gult häfte som jag alltid bär med mig. Jag tycker om det lilla gula plånboksstora häftet med de 17 läspunkterna. Häftet heter SJUTTON SKÄL FÖR BARNBOKEN. Jag har haft mitt häfte länge, massor av år. Idag läser jag innehållet igen.

Petter krossar bokstävlarna Publicerad: 28 augusti, 2013 Länge trasslade de för honom, bokstäverna. Han blev inte vän med orden. Inspirerade Goethe till en självmordsvåg? Idag är det Sveriges nationaldag. Det får mig att osökt vända mig mot en fråga jag ofta får, men som är svår att besvara. Om jag fick välja ut en enda händelse som mer än någon annan definierade nationen Sverige, vad skulle jag välja? Något med Birger jarl eller Gustav Vasa? Utan skönlitteratur haltar skolan Svensk forskare vill införa mindre skönlitteratur i skolorna för att göra eleverna mer framgångsrika. I Finland tror man på motsatt metod. I en insändare i Dagens Nyheter den 17 juli under rubriken “Skönlitteratur hjälper inte unga till framgång i livet” oroar sig Lars Melin, docent i svenska vid Stockholms universitet, över svenska elevers försämrade Pisa-resultat. Han för fram mindre skönlitteratur och mer sakprosa i skolan som en lösning:

Auschwitz – så här kan vi närma oss! - Ylva Pettersson ”Om människans hela historia ska berättas bör Auschwitz som kultur ställas bredvid pyramiderna och Parthenon. Syftet med denna provocerande tanke är givetvis inte att söka likställa dessa ruiner över människans historia, utan att insistera på att historien lika mycket utgörs av människans triumfer som hennes absoluta förnedring.” (George Bataille: ur förlagets presentation av Auschwitz och kulturen) In under huden, direkt in i blodet, går dikterna, bilderna, berättelserna om människorna och Auschwitz. Aldrig har känslan av Auschwitz, av detta mänsklighetens grymma nederlag, kommit till mig så starkt som genom det direkta möte med offren, med de överlevande och de mördade och deras nära, som skänks mig som läsare genom Aiolos utgåva Auschwitz och kulturen (nr 52-53).

Framgång i undervisningen Tilltro till varje elevs förmåga, att skolan anpassar undervisningen efter varje elev och att lärarna fungerar som tydligare ledare – det är tre viktiga faktorer för en framgångsrik undervisning. Det visar en sammanställning av aktuell forskning som Skolinspektionen har tagit fram. Här kan du ladda ner sammanställningen. Forskning om vilka faktorer som leder till framgångsrik undervisning är en viktig utgångspunkt för Skolinspektionens arbete. Om forskningen visar att vissa faktorer är extra betydelsefulla för att eleverna ska nå så långt som möjligt i sin kunskapsutveckling och till att så väl elevernas resultat som studiemiljön förbättras är det viktigt att också fokusera på dessa faktorer i inspektionen.

Bibliotekarier om klassiker - Förmiddag i P4 Kronoberg Klassiker. Vad tänker du när du hör ordet? Något tungt och tråkigt gammalt verk?

Related: