background preloader

Alex - Författarlexikon

Alex - Författarlexikon

http://www.alex.se/

Related:  Litteraturhistoria

Grekisk mytologi (LättLäst) Grekisk mytologi (LättLäst) Grekisk mytologi är en samling berättelser. Mytologin och dess berättelser var en del avvardagen i Grekland under antiken. Antiken är en tidsperiod som sträcker sig från3000 år före Kristus till år 500 efter Kristus. Det berättas om gudar, hjältar och monsteri en äventyrlig blandning. Selma Lagerlöf i klassrummet - Göteborgs universitet Nyhet: 2014-08-11 Selma Lagerlöfs berättelser passar väldigt bra för högläsning. Foto: A. Blomberg, Stockholm. Nyligen lanserades Litteraturbankens skola, en ny sajt för lärare som erbjuder fritt tillgängligt pedagogiskt material för arbetet med klassiska skönlitterära texter. I fokus står Selma Lagerlöfs författarskap.

Shakespeare - Hamlet Hamlet, the Prince of Denmark, has come back from university to find that his father, the old king, is dead. His mother has married his father’s brother, Claudius, who is now king of Denmark. Hamlet is shocked that his mother has married so soon after his father’s death, and angry that she has married Claudius. Rödluvan och den stygga vargen Jag upptäckte en väldigt rolig sak på litteraturhistorialektionen igår, nämligen att originalslutet till Rödluvan är ohyggligt underhållande. Det avslutas med en slags sensmoral som lyder enligt följande: "Av detta kan man lära att de unga,särskilt de av kvinnokönden som är skapad fin och skön,gör mycket orätt i att lyss till var mans tungaoch att det ej är underligtatt vargen slukar dem så kvickt.

Allt om Historia Bröderna Grimms sagor är berömda världen över. Men på sin tid var de tyska sagosamlarna omstridda. En hel del av deras arbete skulle i dag beskrivas som forskningsfusk. Text: Magnus Västerbro Den 21 december år 1812 kom böckerna från tryckeriet. De lyckliga bröderna Jacob och Wilhelm Grimm, då 27 respektive 26 år, kunde äntligen beskåda de 900 exemplaren av sitt debutverk, sagosamlingen Kinder- und Hausmärchen (ungefär Sagor för barn och hushåll). Romersk dikt och prosa - Catullus, Horatius, Ovidius Även om Vergilius använde skrivdon tyder mycket på att dikter fortfarande ofta framfördes muntligen eller som sång. Catullus (ca 84-54 f.Kr.) är en av de mest berömda diktarna från denna tid. Catullus var helt ointresserad av att vilja efterlikna dem grekiska diktarna och vände ryggen åt svunna tiders mytiska hjältedåd för att skildra vardagen.

Från en stygg flicka Jag hoppas du inte alls har det bra. Jag hoppas du ligger vaken som jag och känner dig lustigt glad och rörd och yr och ängslig och mycket störd. Och rätt som det är, så får du brått att lägga dig rätt för att sova gott. Jag hoppas det dröjer en liten stund... Shakespearesällskapet ROMEO OCH JULIA © Shakespearesällskapet och respektive skribent Handlingen i Romeo och Julia. Kortfattad beskrivning scen för scen. Text: Don Mahan Läs Om Romeo och Julia. – Pjäsen har på ett märkligt sätt kommit i fatt tiden.

Litteraturhistoria .Litteraturhistoria handlar om... hur människans sätt att förstå och beskriva verkligheten växlar hur genrer och litterära grepp uppstår och utvecklas hur olika stilgrepp formar och skapar förutsättningar för skapande om de villkor under vilka utvecklingen sker – hur författarna levde och hur människan och samhället skildras Litteraturhistoria är TEXTER Georgios var normal, det var bara lite ADHD När man har ADHD klarar man inte prassel från en inplastad jävla Delicatoboll. Ska det vara så svårt att förstå? Georgios Karpathakis var inte normal. Alla andra var lagom och klarade av omvärldens krav. De kunde sitta still och de kunde lyssna. Varför är du inte som alla andra?

Related: