background preloader

Svenska noveller - August Strindberg - Ett halvt ark papper

Svenska noveller - August Strindberg - Ett halvt ark papper
Svenska novellförfattare står för berättelserna i denna serie.En kort presentation av August Strindberg följs av en tv-filmatisering av dennes novell "Ett halvt ark papper " från 1903. En änkeman är i begrepp att flytta. Hans minnen av ett äktenskap väcks till liv när han får syn på en telefonnummerlista.Medverkande:Stefan Ekman (i rollen) Olof Molander (berättare) Regi: Bengt Lagerkvist Producent: Kjell Melin

http://www.oppetarkiv.se/video/1748859/svenska-noveller

Related:  svenskaLitteraturhistoriatexterNovellersvenska

lararmalin Idag har jag så äntligen avslöjat vilken ny bok vi i klassen kommer läsa och fokusera arbetet kring de kommande veckorna. Härlig känsla när eleverna är genuint nyfikna inför vilken bok jag ska presentera. Vissa blir nöjda av mitt val medan andra tycker annat. Oavsett så ska det läsas och bearbetas. Muntligt i läsgrupper och helklass samt skriftligt i form av vår egna ”läslogg” som behandlar de fyra vanligaste lässtrategierna; förutspå, ställa frågor, reda ut ord/begrepp samt sammanfatta men även att synliggöra inre bilder som läsningen skapat. Tacksamhet kan vara Sveriges tröttaste ord Tacksamhet. Det kan i nuläget vara Sveriges tröttaste ord. Den har helt tappat innebörd och är för mig inte längre lika slagkraftigt.

Sms från Soppero: Del 1 13-åriga Agnes får en dag ett sms från ett okänt mobilnummer. Ett sms på samiska! Maxida Märak läser och jojkar berättelsen som bygger på Ann-Helén Laestadius ungdomsroman. Del 1 av 11. Liv Strömquist Tänker på dig! Om cookies på våra tjänster SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Realismen Se UR:s litteraturserie Hej Litteraturen om Realismen: Epok= Tidsperiod Några litterära epoker är: Idolhysteri 2.0 När Benjamin Lasnier postar en bild på Instagram är det som när vem som helst gör det. Vilket foto blev bäst? Vilket filter? En väl vald och skenbart spontan kommentar. Sedan klart.

Förförståelse – en väg in i texten I det här inlägget presenterar jag några lektionsförslag som aktiverar elevernas förförståelse inför läsning av en text. Vissa förslag passar bäst för skönlitteratur, vissa för sakprosa medan några går att använda på båda. Bildpromenad – ett fantastiskt sätt när man vill aktivera elevernas egen förförståelse, ett arbetssätt som jag har lärt mig av Anne-Marie Körling. Så här skriver hon på sin blogg Körlingsord: En väl genomförd bildpromenad syftar till att aktivera språket, det talade, det skrivna och det egna uttryckta, och i en nära relation till undervisande fokus utvecklas i samspel med text, lärare och andra elever. Novellsamtal i samarbete med skolans bibliotekarie Att jag gillar läsning och att arbeta med skönlitteratur tror jag de flesta känner till. Sedan senhösten har jag funderat över ett upplägg där mina ettor på gymnasiet skulle få läsa och arbeta med litteratur i mindre grupper. När jag ramlade över Novellixs noveller föll allt på plats. Genom deras noveller skulle alla elever få läsa en "bok". Jag avsatte en del tid under jullovet för läsning av Novellix noveller och jag pratade med skolans duktiga bibliotekarie Marit Hammarland. När vi kom tillbaka till skolan i januari hade jag hittat sex noveller som jag ville testa bland mina elever.

Romantiken Se URs serie Hej Litteraturen om Romantiken: Epok= Tidsperiod Några litterära epoker är: Antiken: Medeltiden: Renässansen: Upplysningen: Romantiken: Realismen: återkommer Modernismen: återkommer Romantiken handlar om förnuft och känsla. Att hitta sin inre själ, sitt inre lidande, sin passion och att ömka sig i de känslor och lidelser som kan uppstå när man har ett begär efter någon som man är olyckligt kär i eller omöjligt kan få.

Läs Daniels vackra hyllning till Sverige som fått nätet på fall: "Jag blir tårögd" Daniel Mendoza skrev under onsdagen ett långt och känslofyllt inlägg på Facebook där han hyllar Sverige och tackar alla som byggde detta land. Nu rör han nätet till tårar. ”Stum….blir så berörd…finner inte ord…..så stark….säger taack från mitt hjärta”, skriver en person under journalisten Daniel Mendozas status som gillats och delats omkring 50 000 gånger på Facebook. ”Jag blir tårögd”, skriver någon annan. Inlägget, som handlar om Daniels egen uppväxt och jämför den med hans son, kan enklast beskrivas som en lång hyllning till Sverige. Men den handlar inte om politik, påpekar han.

Nio appar för pedagoger Sfipaddan.se behöver din hjälp!Pinned: 6 Oct 2014 Sfipodd: gratis poddradiotjänst för sfi-studerande + intervju med projektledaren Olga Carlberg.Pinned: 14 Sep 2014 I detta inlägg presenterar jag ett urplock av de sfi-bloggar som finns ute på nätet (de flesta har jag hittat i olika Facebook-grupper). Det har blivit populärt att ha en klassblogg för att publicera all möjlig information till sina elever.

Related: