background preloader

Litteraturhistoria

Facebook Twitter

Varje läsare hör sin egen Södergran | Jonas Ellerström | SvD. Det finns över åtta miljoner djur- och växtarter på jorden, och fler upptäcks kontinuerligt. En ny bok om namngivandets vedermödor beskriver hur naturforskare genom historien letat efter en ”naturlig ordning”. Fortfarande är Carl von Linnés latinska system vägledande. ”Jag måste använda ord när jag talar till er, ni måste lära er ord” säger Lars Forssell i en dikt i samlingen ”Oktoberdikter” från år 1971. Hans motivering är att vi behöver kunna kalla saker vid deras rätta namn. ”Snickaren har en låda med fackord, muraren har sina, liksom den som skall styra en stat.” Men mycket svårare än muraren och snickaren och sjökaptenen har ändå botanikerna, mykologerna, zoologerna och mikrobiologerna.

När människorna, som alla talade samma språk, i övermod försökt bygga ett torn ända upp till ­himlen i Babel straffades de av Gud, och de spreds ut över hela jorden. ”Så tuktas en argbigga” – ”The taming of the ­shrew”.) This Infographic Reveals How Long It Actually Took To Write 30 Classic Books | Co.Create | creativity + culture + commerce. Obviously the definition of what's considered an ad has changed significantly over the last decade. Is it a website? Is it a film? Is it 30-seconds?

A product? A retail store? An emoji? The first is a collaboration between Jimmy Kimmel Live's Cousin Sal, Dollar Shave Club and Facebook on a new weekly gambling and comedy series called "Cousin Sal's Sure Thing. " Honda "Lost And Found" What: A truck commercial that's all heart.Who: Honda, RPAWhy We Care: Truck ads are typically a pretty macho affair. Under Armour "It Comes From Below: Cam Newton" What: Under Armour gets Cam Newton to crash through the creepy woods, running from 1,000 unseen enemies and flexing some unique lumberjack skills.Who: Under Armour, Droga5Why We Care: A cool, almost arty look at the inner workings of the competitive mind, as Newton's own mom reads a passage from Richard Adams’s classic children’s book, Watership Down.

Maltesers "New Boyfriend" Kia "Tecmo Bo" Durex "Eggplant Flavored Condom" BBC Believes You Only Read 6 of These Books... Classic Reads - How many Classic books have you read? The Rory Gilmore Reading Challenge. On the Politics of Europe’s New Literary Superstars. Det saknas en genusanalys av varför pojkar läser allt mindre. Det är samhällets syn på manligt och kvinnligt som gör att pojkarna väljer bort läsningen. Det skriver docenten Gunilla Molloy i en debattartikel i tidningen Dagens Nyheter. Docenten Gunilla Molloy kritiserar den statliga Litteraturutredningen för dess analys om varför pojkar läser allt mindre.

Hon skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter (8 april 2013) att det inte är skolans fel att pojkarnas läsförståelse minskar – utan hela samhällets. Gunilla Molloy anser att det är fel att skylla många pojkars ointresse av att läsa på skolan. Frågan borde i stället analyseras ur ett samhällsperspektiv där en genusanalys borde vara det centrala. Hon påpekar att en viktig faktor till pojkars minskade läsförståelse helt enkelt är att det anses omanligt att läsa skönlitteratur i vårt samhälle – och om inte män läser böcker kommer inte deras söner att göra det heller. Gunilla Molloy skriver: Sju punkter för att få pojkar att läsa! LitteraturMagazinet Debatt: Sju punkter för att få pojkar att läsa! Lästräning lika viktigt som idrottsträning. LitteraturMagazinet Debatt För en sådär hundra år sedan kom folkrörelserna igång.

Man skulle sluta dricka, börja läsa och ut och idrotta. Så här ett sekel senare, känns det som idrottsrörelsen har lyckats bäst. Alla rör på sig. Och de som inte rör på sig, går med en gnagande känsla av att de borde. Jag läste om ett antal storchefer i Sverige. Till och med skoltrötta skejtare gör sina invecklade flippar tills de sitter [...]

Och en sak tycks alla vara övertygade om: Träning ger färdighet. Men hur gör vi med läsning? Plötsligt börjar barnen skriva bokstäver, sitt namn, läsa på skyltar. Det finns en tydlig koppling mellan läsförståelse och resultat i de allra flesta skolämnen" Idag är de flesta forskare överens om att det finns en tydlig koppling mellan läsförståelse och resultat i de allra flesta skolämnen. Språk är makt. Johan Unenge Läsambassadör Foto: Stefan Tell 14 mars 2012 Anmäl textfel Dölj Anmäl textfel. 18715. Inspirerade Goethe till en självmordsvåg? Idag är det Sveriges nationaldag. Det får mig att osökt vända mig mot en fråga jag ofta får, men som är svår att besvara. Om jag fick välja ut en enda händelse som mer än någon annan definierade nationen Sverige, vad skulle jag välja?

Något med Birger jarl eller Gustav Vasa? Lützen eller Poltava? Jag skulle välja finska kriget 1808–1809. För det första kastade det ryska anfallet in Sverige i en påtvingad blodig händelseutveckling som resulterade i att landet efter några års krigande fick sina nuvarande gränser. För det andra föll regimen till följd av motgångarna. För det tredje fick hela det intellektuella Sverige en knockout. Klassikerbrev. Vad är en klassiker? Professor Anders Cullhed | Bokmässan. Vad är en riktig klassiker? Litteraturprofessorn Anders Cullhed har svaret. Det finns böckerna som aldrig går ur tiden. De här som generation efter generation av läsare återkommer till. Klassiker, som skrevs för länge sedan men som ständigt kommer ut igen.

Det är svårt att veta varför en bok blir en klassiker. . – En klassiker, det är ett konstverk som känns nödvändigt för människor. Olika klassiker i olika tider Vilka böcker som är klassiker kan ändras, menar Anders Cullhed. – Klassiker är inte eviga, det tror jag inte alls på. Klassikerna behöver alltså inte vara de böcker som man bara bör ha läst.

. – Nu i vår tid är det många böcker som är skrivna av kvinnliga författare på 1800-talet som kommit ”upp till ytan” igen. Vad är en klassiker? – En klassiker har förmågan att tala till människor utöver det egna nuet eller tiden och den måste kunna säga något i samtiden. Att säga i förväg, vilka av nutidens stora böcker som kommer att vara klassiker i framtiden, är svårt. Shakespeare 400 år: Bästa föreställningarna enligt DN:s Leif Zern. Peter Brooks ”En midsommarnattsdröm” Royal Shakespeare Company, Stratford-on-Avon, 1970 1. En eftermiddag i Stratford-on-Avon. Skolföreställning på Royal Shakespeare Company. Jag sitter i ett hav av elva-tolvåringar som ser ut som om de kom direkt ur en Bill Brown-bok. Hösten 1970. Jag är här för att se Peter Brooks uppsättning av ”En midsommarnattsdröm”, lockad av de rykten som följt honom efter den Beckettinspirerade ”Kung Lear” åtta år tidigare.

Plötsligt upphör sorlet av röster och lämnar plats för den sortens tystnad som låter som om någon höll andan. Bilden av 60-talets Shakespeare hade formats av Jan Kott i ”Shakespeare - vår samtida”, boken som alla läste och knyckte ur. Så öppnar Brook dörren till en annan värld, inte underjordisk utan svävande, med Puck och älvorna som färdas genom luften i scenografins vita låda, hängande i trapetser, framtrollade av en osynlig hand som lyfter de inblandade högt över alla jordiska besvär. Fantasin till makten! Ingmar Bergmans ”Trettondagsafton” Den heliga natten - Selma Lagerlöf. Här är framtidens Nobelpristagare. Jeanette Winterson, Storbritannien Även Jeanette Winterson, född 1959, får i Nobelsammanhang räknas som ung. Hon slog igenom stort med debutromanen "Det finns annan frukt än apelsiner" (Gedin, 1990), en delvis självbiografisk berättelse om en ung kvinnas väg till vuxenhet i ett konservativt England.

Sedan dess har Winterson vidgat sig till flera genrer: hon har skrivit skräckromaner, ungdomsromaner och poesi, utan att förlora sin centrala roll inom brittisk samtidslitteratur. Hon valde bort berömmelsen för att överleva. 55 år efter klassikern ”To kill a mockingbird” kommer nu Harper Lees andra bok. Ingrid Carlberg skriver om den infekterade debatten kring årets största romansläpp. Nelle Harper Lee från Monroeville, Alabama, var 34 år gammal när hennes debutroman ”To kill a mockingbird” släpptes i USA sommaren 1960.

Succé är ett blekt ord för den feber som följde. Ett år senare hade boken sålt i 2,5 miljoner exemplar och hon blev den första debutanten som tilldelades Pulitzerpriset. Filmen med Gregory Peck, som på svenska fick titeln ”Skuggor över Södern”, kammade hem tre Oscar 1962. När kommer nästa bok? Undrade alla, inte minst hennes förläggare och agenter. Förväntningarna var skyhöga. . – Tja, jag hoppas jag lever länge nog för att se den publicerad, svarade Harper Lee 1963. Vid en första anblick kan det verka som om detta är precis vad som nu händer. Men det finns några hakar. ”To kill a mockingbird” kom ut som ”Dödssynden” på svenska. Till detta kommer Harper Lees livshållning.

Marja Mills. Utvandrarna då och nu 9 juni kl 13:20 - OBS. Tranströmers storhet låg i det kristallklart enkla | Alex Schulman. Jag bodde på samma gata som Tomas Tranströmer många år ­under 1990-talet. Jag vandrade alltid extra långsamt förbi hans port i händelse av att jag skulle ­råka stöta på honom. Det hände aldrig, men däremot såg jag en gång om året, i oktober, att papperskorgen utanför hans hem var fullproppad med blommor. Då visste jag att det var dagen då Nobelpriset i litteratur tillkännagavs och att Tranströmer inte hade tilldelats det. Pressen väntade utanför hans port och när priset gick till någon annan kastade journalisterna ­gratulationsbuketterna i papperskorgen.

Något år vittjade jag papp­erskorgen, satte blommorna i vaser där hemma. Jag läste litteraturvetenskap på universitetet och om ­kvällarna satt vi på min ­balkong och drack vin och högläste Tranströmer för varandra. Det är dagen efter ­Tomas Tranströmers död och jag ser hur kända och okända människor uttrycker sin sorg i medierna. Man ser hur hon står öga mot öga med dödens obegripliga oåterkallelighet. Tomas Tranströmer - Allegro. Tomas Tranströmers dikter lever vidare - Sydsvenskan. Allegro (Tomas Tranströmer) · Lyrikline.org. Mysql error: [1062: Duplicate entry '2082' for key 'PRIMARY'] in EXECUTE("INSERT INTO CollectionSearchIndexAttributes ( CID, AK_EXCLUDE_NAV, AK_MULTILINGUAL_EXCLUDE_FROM_COPY, AK_AUTOR, AK_ORIGINALTEXT, AK_AUTORID, AK_GEDICHTID, AK_UEBERSETZUNGEN, AK_TEMP_OLD_AUTORID, AK_SUB_TITEL, AK_GEDICHTTITEL, AK_ISVISIBLE, AK_ORIGINALSPRACHE, AK_VERLAG, AK_UEBERSETZER, AK_AUDIOID ) VALUES ( 2082, 1, 1, 'Tomas Tranströmer', ' Jag spelar Haydn efter en svart dag\noch känner en enkel värme i händerna.

\n\n Tangenterna vill. Milda hammare slår. \nKlangen är grön, livlig och stilla. Klangen säger att friheten finns\noch att någon inte ger kejsaren skatt. Jag kör ner händerna i mina haydnfickor\noch härmar en som ser lugnt på världen. Jag hissar haydnflaggan – det betyder:\n”Vi ger oss inte. Musiken är ett glashus på sluttningen\ndär stenarna flyger, stenarna rullar. Och stenarna rullar tvärs igenom\nmen varje ruta förblir hel.

Romanska bågar (Tomas Tranströmer) · Lyrikline.org. Tomas Tranströmer, born in Stockholm in April 1931, is a Swedish poet and translator. He began writing poetry while he was at school. In 1956 he finished his studies of psychology, history, religion, and literature at Stockholm University. During his studies, his poems were published in magazines and his first collection of poems, 17 dikter (Seventeen Poems), appeared in 1954. Tranströmer has... Tranströmer has published 15 collected works over his career, though his complete body of work would fit into one not too large book. Tranströmer suffered several strokes since 1990 that left him partially paralyzed and unable to speak; however, he would continue to write poetry through the early 2000s.

Tranströmer is one of Scandinavia's most important poets. Next to many other awards Tranströmer received throughout his career, he has been awarded the Nobel Prize in Literature for 2011. Den demokratiske poeten. Göran Greider minns Tomas Tranströmer. ”Han lät mig hoppa i fallskärm från drömmen till verkligheten.” Hur upplevde du Tranströmer första gången du läste honom?” En halvtimme hade gått sedan beskedet om poetens död och de ringde från en tv-kanal och bad mig medverka på telefon.

Jag stod i Stockholms tunnelbana, i de slamrande katakomberna, en sen fredagseftermiddag. Folk skyndade förbi. Ljud överallt. En man med ett barn i handen som hade bråttom över till perrongens andra sida knuffade bryskt till mig, muttrade ett irriterat ”Move!” Där jag stod med mobilen mot örat. Stenarna rullar genom glasfönstren som ändå förblir hela. ”Jag minns hans dikter som ett fallskärmshopp från den verklighet som jag avskydde som femtonåring.” Ibland slog mitt liv upp ögonen i mörker.

En känsla som om folkmassor drog genom gatorna i blindhet och oro på väg till ett mirakel, medan jag osynligt förblir stående. På sätt och vis är de där femtiotalsdiktsamling­arna just pubertala och till och med pojkpuber­tala. Stockholm Literature 2014: Döm inte boken efter författaren. Tre berättelser: Berättelser om dystopier. Elif Shafak: The politics of fiction. The Road not Taken - Robert Frost (by Alan Bates) 14 - If (Rudyard Kipling) - Harvey Keitel.mpg. John Keats- Ode to a Nightingale.

"Daffodils" read by Jeremy Irons. Strålkastarljus på litteraturens doldisar. Litteraturhistorien är en prydlig historia, böcker sorterade efter namn och årtal. Daniel Defoe skrev ”Robinson Crusoe” (1719). Jonathan Swift skrev ”Gullivers resor” (1726). Jane Austen skrev ”Stolthet och fördom” (1813). Vi vet det, eller kan lätt slå upp det. Det är ingen hemlighet. Vad man lätt glömmer bort är att den tidens läsare oftast inte hade en susning. Trots att titelsidan är en nästan lika gammal uppfinning som boktryckarkonsten, var det egentligen först på 1900-talet som det blev allmänt bruk att sätta ut författarens fullständiga namn på den. Den som bläddrar i Halkett och Laings ”Dictionary of the Anonymous and Pseudonymous Literature of Great Britain”, ett stort uppslagsverk i sju band från 1880-­talet, kan sida upp och sida ned ta del av de mest fantasifulla hugskott, teorier och spekulationer rörande vem som egent­ligen skrivit vad. Varför ville gårdagens författare inte skylta med sina namn offentligt?

Repressalierna utövades inte bara av staten. 5 Anime Series Based on Classic Literature. We cover movies, Western TV series, comics, and more based on lit all the time, but let’s look Eastward, towards Japan, and check out some anime (Japanese, animated) series you can watch that are based on (or inspired by) classic literature. 1. Romeo x Juliet This one’s pretty obvious: Shakespeare’s Romeo and Juliet adapted to anime. There’s a lot to love about this series, not least of which is depending on where you are in the world, you can stream it on FUNimation’s website legally and for free. 2.

This series can be classified as shonen anime, which generally means lots of action and fighting. 3. This series, only 39 episodes long, is kind of an older one compared with the other titles in this list (it aired in 1990-1991). 4. My favorite item on this list is definitely Gankutsuou. I do have one sort-of warning, though: some folks have complained the visual style of this series is a strain on the eyes, so maybe look out for that. 5. Did you know that Book Riot has a YouTube channel? Litteraturhistoria del 1. Hamlet - Thug Notes Summary and Analysis. Hej litteraturen!: Antiken.