background preloader

Facebook

Facebook

http://www.facebook.com/

Related:  emfeltNOslöjdSynligt lärandeBild

Artikelarkiv - Slut på slit & släng Vi svenskar köper i snitt 13 kilo textilier per år, och det mesta kastar vi så småningom. Men allt fler vill nu ta vara på denna resurs. Möt några av de kreativa nytänkare som ser möjligheter i kläder som andra ratat. Text: Martina Strand Nyhlin Foto: Johan Kindbom (om ej annat anges) — Det finns så många vackra gamla tyger, säger Maria Asplund, som driver ett litet skrädderi där hon gör unika kvinnoplagg av återvunna loppistyger. Tygskåpen i Maria Asplunds ateljé i Gamla Uppsala är imponerande färgsprakande och imponerande proppfulla.

Svenska träd Två tredjedelar av Sveriges landyta är täckt av skog av olika slag. Och denna skog betyder mycket för många människor - både av ekonomiska, ekologiska och sociala skäl. Skogen och allt det vi får av skogen är av stor betydelse i arbetet för ett hållbart samhälle. Trädskiktet är det som tydligast karaktäriserar en skog. Konkret lektionsstruktur sparar tid och inkluderar När jag nu stuckit ut hakan och menat att vi har mycket tid och lite hinder för utveckling är det kanske på sin plats att var lite mer konkret också och inte bara gnälla över långsam utveckling! Det som har räddat mig tidsmässigt är att ha en tydlig struktur för innehållet i en lektion (engelska). Det gör att jag vet precis vad lektionen ska innehålla i stort när jag ska tänka igenom lektionen. Ska tilläggas att vi på vår skola har lektioner som är 3 timmar långa men har man kortare pass är det bara att dela upp strukturen i två delar. Så här ser min grovstruktur ut och den är likadan varje vecka: Ritualer: veckans ord och idiom, nyheter eller annan hörförståelse, kommunikationslek (rollspel eller historieberättande utifrån bilder eller återberätta tecknad film – Mordillo på Youtube är kul!).

Loggor - Malins GalleriMalins Galleri Idag har jag och sexorna startat ett nytt projekt på bilden. Vi ska jobba med loggor, komposition och typsnitt. Vi började med att titta på ett snabbt bildspel och en liten övning till det – ”Name that brand”. Bildspelet visade en massa kända logotyper och barnen skulle snabbt säga, rakt ut, vilket varumärke det var. Snacka om att ha koll på läget! Det fanns dock en slamkrypare, när de var riktigt på hugget slank det snabbt ur dem Estrella när de såg en av logotyperna, men se där lurade jag dem allt. F2 på Vretaskolan Vi trotsade snöslasket och promenerade i väg till skogen och lekte på förmiddagen. Jag satte upp balansrep och spindelnät mellan träden, och barnen roade sig länge med dem! Cicci ordnade en kull i snöbanor och Märtha byggde snölyktor med ett gäng. Trots att vi var ordentligt blöta när vi kom tillbaka, var vi glada och nöjda! Anledningen till att vi är ute varje vecka är att småttingarna i denna grupp har mycket spring i benen och att skogen erbjuder stor plats att leka på och många utmaningar att hantera!

Experterna: Så kan vi minska skolgapet Det var idel glada miner när resultaten för Pisa 2015 presenterades strax före jul. Svenska niondeklassare presterar över OECD-snittet i läsförståelse och på snittet i matematik och natur-vetenskap. Men ska uppgången bli mer än hack i kurvan måste likvärdigheten, enligt OECD, öka.

Tips och trix Här kommer bilder från ett Bamsekalas. Så här såg inbjudningarna till kalaset ut: Själva honungsburken är dubbel och honungen sitter nerstucken emellan. Ny trend skapar rättvisare klassrum Läraren ställer en fråga till klassen, och sedan får någon av de ivriga eleverna som räcker upp handen svara. Eller kanske skriks svaret ut innan läraren gett ordet till någon? Det är en scen som de flesta känner igen från sin barndoms klassrum. Men kanske är det snart slut på handuppräckning i klassrummen - en ny trend där läraren istället slumpar fram vem som ska få svara håller på att bli riktigt stor ute på skolorna.

Related:  SvenskaSvenskaSociala medieraiko_swgreenFörintelsenSverigewibareceptDiverse