background preloader

Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen

http://www.naturskyddsforeningen.se/

Related:  KlimatÅret runt i naturenHållbar utvecklingMiljö, natur & vetenskapDjur och natur

Höstens No-projekt del 4 ”Lav is in the air….” En av morgnarnas Grej of the day blev om lavar, efter att fröken varit hemma i sitt barndomshem och upptäckt massor av olika lavar bara på några träd och växande på trappan. Dessutom hade hon plockat massor av blåbär i skogen någon helg tidigare och fått syn på några riktigt lustiga lavar. det blev en No-dag med tema lavar. Vi jobbade med följande saga som hjälpte oss att förstå skillnaden mellan mossor och lavar. Den kommer ifrån Naturskolan i Lund Johan Rockström 12 juli kl 13:00 - Sommar & Vinter i P1 2015 är ett ödesår för vår planet men också året då hoppet om en förändring är större än någonsin. Världens alla korallrev och Amazonas regnskogar kommer att kollapsa, Grönland och delar av Antarktis kommer att smälta och höja havsnivån med upp till 14 meter. Johan Rockström ger i sitt Sommarprogram tydliga exempel på de katastrofala följderna som en global uppvärmning kommer att få. Men samtidigt finns det stora förhoppningar om att globala överenskommelser och gemensamma klimatmål kommer att sättas under 2015. I år träffas nämligen världens alla ledare inte mindre än tre gånger för gemensamma överläggningar. Och runtom i världen kommer hela tiden nya exempel på städer, länder, företag och enskilda personer som går före i arbetet med förnyelsebara energikällor och ekologiskt hållbara system.

Välkommen till Vi Håller Rent 2017! Alla kan vara med, oavsett hur gammal du är eller var du bor. Konceptet är enkelt – det handlar om att plocka upp skräpet från en plats du tycker om. Ta med alla kaffemuggar du hittar på väg till jobbet, gå ut med hela orienteringsklubben på skräpjakt i skogen eller ordna skräpplockning och knytis med alla barn och deras föräldrar på förskolan. Du väljer själv när, var och hur du genomför skräpplockningen, men om du vill ha material via din kommun är det bra att först kolla in vad som gäller i just din kommun.

Väder och klimat Väder: Vinden, molnigheten, nederbörden och temperaturen på en viss plats under en kortare tid. Klimat: Den typ av väder som finns i ett visst område över en längre tid. Klimatzoner: Områden som har liknande klimat räknas till samma klimatzon. Det finns fyra olika klimatzoner i världen, tre av dem förekommer i Europa. Tropisk zon: Klimatzon närmast ekvatorn med tropiskt klimat. Höstens första No-projekt del 1 Oj, vad roligt vi har haft med alla NO-lektioner som vi har haft fram tills nu! Njutbart att få jobba med nyfikna naturvetare som vill undersöka och lära sig massor. Dessa delar ur kursplanen i No har vi jobbat med: Kulturhuset blir Klimathuset 2-3 oktober! Vi vill inspirera Sverige och sätta press på den svenska regeringen inför de globala klimatförhandlingarna i Paris. Vi vill att Sverige visar resten av världen att offensiv klimatpolitik och välfärd kan gå hand i hand, idag finns inget land som kan visa det - vi vill att Sverige blir det landet! Forskare, artister, kockar, filmare, musiker, politiker, stadsplanerare och författare kommer ta plats på Kulturhuset Stadsteaterns scener. Vi vill sprida hopp och visa på lösningar. Vi menar att det är fullt möjligt, ofta till och med lustfyllt, att lösa mänsklighetens just nu största utmaning – klimathotet.

Djursäker majbrasa på Valborgsmässoafton! • Om brasan är liten: Flytta på hela rishögen några meter, alltså lägg om den! Då ser du om det ligger några igelkottar där. • Om brasan är stor, alltså en sån som kommunen ordnar: Maila dem och be dem lägga ut rishögen så nära inpå Valborg som möjligt. Så hinner inga djur "flytta in". Biologi årkurs 1-3 - undervisningsstöd I övningen får eleverna fundera över, diskutera och lära sig mer om hur deras vardagskonsumtion hänger samman med enkla näringskedjor och samband i naturen. Övningen återkommer i en mer komplex form i de högre årskurserna. Fler övningar för årskurserna 1-3 hittar du i vänstermenyn.

Vattenkikaren Nässeldjur Nakensnäckor Våra svenska valar Djupa bottnar i Kosterrännan Berättelser om natur och naturvetenskap Under barns utveckling vidgas världen och de upptäcker sin omvärld. Ord och begrepp är viktiga i denna process. Litteraturen är fylld av naturskildringar, men för att kunna ta till sig det som skildras krävs att man har både en känsla för naturen och en kunskap om naturen. En bra berättelse innehåller spänning, överraskningar och känslor. Det går lätt att komma ihåg innehållet i en berättelse som engagerar.

Related: