background preloader

LITTERATURBANKENS SKOLA

LITTERATURBANKENS SKOLA

https://litteraturbanken.se/skolan/

Related:  LitteraturLitteratur

Dramaten Play - Dramaten Utvandrarna Rolf Lassgård och Stina Ekblad är Karl-Oskar och Kristina i Mats Eks version av Utvandrarna, med scenografi av fotografen Aida Chehregosha. Läs mer Idioten Henrik Birkebo: Examinerande boksamtal Distansundervisningen i våras kläckte idén: varför inte examinera genom enskilda samtal? Tidskrävande, ja – men det blir väldigt tydligt vad eleverna faktiskt kan, skriver svensk- och engelskläraren Henrik Birkebo. (red.) Vi har under en längre tid jobbat med en roman i helklass, kapitel för kapitel, med mängder av instuderingsfrågor. Vi har pratat om boken i smågrupper och helklass. Vi har eventuellt gjort lite småuppgifter i anslutning till romanen: skrivit ett brev till huvudpersonen (Eng 5), eller skrivit ett kort mini-PM där en viss fråga utredes (Sv3).

Teckenkartor – FRÖKEN LJUSTA Att använda tecken ger ett visuellt stöd till det talade språket. För att träna tecken som stöd kan teckenkartor vara bra och här finns några olika kartor att skriva ut för den som vill. Intertextualitet, spotify-listor och läsupplevelser Läsupplevelser Ett syfte med svenskundervisningen på gymnasiet är följande: ”Undervisningen ska också leda till att eleverna utvecklar förmåga att använda skönlitteratur och andra typer av texter samt film och andra medier som källa till självinsikt och förståelse av andra människors erfarenheter, livsvillkor, tankar och föreställningsvärldar. Den ska utmana eleverna till nya tankesätt och öppna för nya perspektiv.” (Skolverket) Jag möter ibland elever som menar att de enbart vid ytterst få tillfällen, eller aldrig, har känt läslust eller inte har erfarenhet av att på riktigt känna sig engagerade i en text, oavsett om det handlar om en dikt, en roman eller en debattartikel.

Vad handlade texten om? Men så hade vi då läst klart boken, eller lyssnat oss igenom den. Självklart hade vi stannat upp och inför varje tillfälle repeterat vad som hänt senast vi läste, för att se till att vi hänger med. Men jag vill ju se till att eleverna verkligen har greppat historien. Jag hade kunnat dela ett dokument med frågor som eleverna skulle besvara i skrift. Men jag kan ju se framför mig hur eleverna suckar. Jag vill att eleverna arbetar tillsammans, att de lär ihop, och att samtalen gör att historien växer.

Dags att fira in årets nyord! annonsblockerare program som förhindrar att annonser visas på internetsidor [2000] ¶ Allt mer utrymme på Facebook tycks upptas av annonser och det är därför som många använder annonsblockerare för att hålla reklamen stången. PC-Tidningen 27 september 2016 blippbetalning Interaktiv läsning: Doktor Glas 10 år senare - om att ändra förutsättningarna för att säkerställa god förståelse. Så här när jag sitter begravd under drivor av nationella prov (varje år den här tiden ifrågasätter jag min ämneskombination - svenska och engelska på en mindre skola ger många olika nationella prov att rätta) sitter jag och tänker tillbaka på ett lyckat projekt i svenska 3 tidigare under läsåret. Vi läste Doktor Glas tillsammans, och arbetet skulle landa i en ovanligt lyckad examination. Gruppen jag läste romanen med består av elever från både yrkesprogram och högskoleförberedande program, och läsvanan hos eleverna är väldigt varierande.

Examinerande boksamtal Jag kom på det i våras när vi hade distansundervisning: Enskilda, examinerande boksamtal. Redan då bestämde jag mig för att jag måste ta med mig detta in i post-coronaundervisningen. Just nu håller jag i själva verket på med det i fyra olika kurser. Lexin Välkommen till Lexin på nätet! Här hittar du lexikon på femton minoritetsspråk, men även bildmaterial och kortare videofilmer. Lexikon i bokform finns på följande språk och kan beställas här: Hur textsamtalet kan utveckla läsförståelsen Pdf: läsförmågor Några förslag på roller att dela in i är: Diskussionsledare Hit hör uppgifter som att till varje tillfälle sammanfatta kapitlet innan diskussionen och sedan leda diskussionen och se till att alla kommer till tals under lektionen. Persongranskare Den som har denna roll ska under läsandet granska en karaktär och även välja ut citat som stödjer beskrivningen av karaktären.

Krönika mall - Skriva krönika Krönika mall - Skriva krönika Vill du skriva en krönika? Många krönikor är uppbyggda på likartat sätt. Se vår gratis mall för krönikor för att inspireras till att skriva en superfin krönika. Tove Jansson läser ur Det osynliga barnet Tove Janssons Det osynliga barnet är en novellsamling från 1962, som pekar framåt mot Tove Janssons mer allvarliga muminböcker och vuxenböcker. I den tar Tove Jansson fram många olika fantasifigurer och behandlar negativa känslor som avund, förlust, sorg och ensamhet. Det osynliga barnet kom ut 1962.

Chambers samtalsmodell När väl alla elevernas tankar fanns på plats fick de tillsammans försöka se vad som hängde ihop med vartannat och streck drogs mellan och inom de olika kolumnerna. Därefter började det något mer fördjupande samtalet, där eleverna fick förklara och utveckla sina tankar. I denna fas ingick också att vara en aktiv lyssnare så att man kunde ta vid där någon annan slutat.

Konsumentverket Här har vi samlat krönikor som ungdomar har skickat in till oss. Har du skrivit en text som också skulle passa här? Mejla oss, så kanske du är den nästa att bli publicerad! Max 1 500 tecken med blanksteg och ämnen du kan skriva om är till exempel bästa/sämsta köpet, hållbar konsumtion, shopping, flytta hemifrån, pengar och reklam. Mejla din krönika till skolasamordnare@konsumentverket.se Varför tar man skolan för givet?

Related: